Ерата на дигиталната екосистема, която помага

Спонсорирано съдържание | Обновена: 22 апр 2021 13:34 | 22 апр 2021 13:34, Красимир Ангелов
Ерата на дигиталната екосистема, която помага

Що е то дигитална екосистема и как природата и технологиите са свързани помежду си?

Днес едва ли има човек, който да не осъзнава важността на това да пазим природата около себе си и да правим обмислени и устойчиви избори за начина по който живеем. От храната, която консумираме, до това колко енергия хабим, през намаляване употребата на автомобила, чак до това да пазим и рециклираме дори дигиталните си устройства.

Защо това е важна тема? Всяка година човечеството произвежда около *50 милиона тона електронни отпадъци. Те представляват около 5% от всички отпадъци, като най-големите количества се генерират от западноевропейските страни, Северна Америка, Япония, Южна Корея и Австралия.

Според изследванията, е-отпадъците са най-бързо увеличаващият се тип отпадъци в света. С напредването на технологиите все повече хора получават достъп до интернет, цените на електронните устройства стават по-ниски благодарение конкуренцията на пазара, а потребителите притежават множество устройства и ги сменят все по-често. Ако продължаваме да произвеждаме е-отпадъци с това темпо и системите за рециклиране останат непроменени, до 2050 г. количеството на отпадъците може да достигне 120 милиона тона.

Какво се случва с електронните отпадъци?

В момента в световен мащаб едва 20% от електрониката се рециклира правилно. Не е известно какво става с останалите 80%. Сценариите за съдбата им са два: или се изхвърлят неправилно или попадат в депа за съхранение, където се натрупват, престоява и в крайна сметка допринася за още по-голямото замърсяване на планетата.

Какво можем да направим?

Да потърсим начини да събудим дигиталната екосистема и да се присъединим към добрия пример, който виждаме около себе си.

При телекомите, например, този проблем се решава чрез разумната употреба на устройствата. Пример у нас за това са Теленор, които имат собствена екосистема за своите устройства, с която позволяват удължаване на жизнения им цикъл, увеличаване начините им на използване и в крайна сметка значително намаляване на електронния отпадък.

Какво представлява тази екосистема?

Най-просто казано - затворен кръг от сдобиването с ново устройство до раздялата с него. Компанията създава възможности за своите клиенти да се радват на своите технологични джаджи, докато пазят околната среда. Всяка екосистема започва с богато многообразие: смартфони, смарт часовници, смарт гривни, слушалки, базови аксесоари (преносими памети, протектори за екран, калъфчета за смартфон) и много други.

Екосистемата се грижи за всички етапи от употребата на това устройство.

Докато използваме телефона

Застраховката Смартфон протект, дава възможност на клиентите да предпазят устройствата си срещу злополука или кражба и по този начин винаги да имат „план Б“ независимо какво се случва. В случай на злополука операторът прави всичко възможно устройството да се отремонтира чрез най-добрите достъпни техники и технологии, за да може смартфонът на клиента да бъде съхранен и да не се наложи миграция към ново устройство.

В същото време Теленор разполага със Собствен сервиз, чрез който на клиентите се, осигурява бърза, лесна и навременна асистенция при непредвидени ситуации. Комбинацията между двете услуги позволява на оператора да предложи бързо обслужване и да намали случаите, в които смарт устройство става неизползваемо и се изхвърля преди да е приключил жизнения му цикъл.

Когато имаме нужда от нещо ново

Върни и вземи - опция, която е идеалното решение за хора, които имат нужда да са винаги в крак с технологиите, защото работата им го изисква или пък за онези, които се наслаждават на винаги ново устройство за максимално дигитално изживяване.

Върни и вземи обаче е още повече от това да се поглезиш с най-новата технология. Това е съзнателният избор като потребител да намалиш дигиталния отпадък, като се погрижиш старото ти устройство да бъде рециклирано по правилния начин от професионалисти, които знаят какво и как трябва да бъде направено. Когато връщаш стария си телефон, Теленор не просто откупува устройството, за да можеш да се сдобиеш с ново такова, но старото устройство бива ремонтирано, ако състоянието му позволява това, за да се преизползва като втора употреба или бива рециклирано, за да може от суровината да бъдат създадени други дигитални джаджи.

Смарт лизинг, с който всеки може да има желаното устройство или аксесоар и да го заплати в рамките на 12 или 24 месеца.

Всичко това съвкупно създава своеобразна екосистема, която позволява оптималната употреба на дигиталните устройства и по този начин опазва околната среда. Няма как да се лишим от технологиите, те ни помагат много, но определено това е един от начините, по които да сме сигурни, че това, което използваме не вреди на света около нас, а самите ние имаме правилното решение, от което се нуждаем за всяка ситуация.


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации