Българското вино получи висока оценка на престижен конкурс във Франция

„Вила Ямбол“ спечели най-много златни отличия от родните винарни
Спонсорирано съдържание | 17 юни 2021 13:49, Александър Попов
Българското вино получи висока оценка на престижен конкурс във Франция

Общо 18 медала спечелиха българските изби на един от най-престижните конкурси за вино Vinalies Internationales. От тях 8 бяха за “Вила Ямбол“. Познатият производител се отличи и с най-много златни отличия – три на брой за Kabile Сира Резерва, Vineyards Selection от Тополица и Vineyards Selection от Тенево. Два от тях са за вина от сортовете Сира. „Щастливи сме от високата оценка на професионалистите в бранша – още повече, че златните медали са за традиционни френски сортове като Сира  и Мерло, които те много добре познават и трудно ги впечатляват. А розето ни Kabile, което е със сребро, също е от Сира – един от най-популярните и харесвани сортове в последните години и у нас“, сподели Красимир Аврамов, изпълнителен директор на „Вила Ямбол“. Той посочи, че тези отличия са признание и като цяло за винарския бранш в България и нивото на професионалистите, които работят и създават прекрасни вина.

Останалите пет сребърни медала са за серията Kabile – Шардоне и Совиньон блан, розе, Мерло резерва, Мавруд и Каберне Совиньон и Каберне Совиньон резерва. Любопитен факт е, че марката Kabile е кръстена на античен тракийски град, който се намира само на няколко километра от винарната. Нещо повече – в знак на почит към традициите и наследството на региона производителят постави богинята Кибела на етикета на бутилката. Другата високо оценена серия е най-новата в портфолиото на „Вила Ямбол“. Vineyards Selection се състои от три уникални червени вина, създадени от микрорайоните Болярово, Тенево и Тополица.

Основен организатор на конкурса Vinalies Internationales е Съюзът на енолозите във Франция като за дегустационните комисии се състоят от изтъкнати експерти в бранша, които диктуват тенденциите и залагат стандартите в световното винарство.  Затова и високата оценка за родните вина е толкова важна и говори за техните качества.

С четири отличия от конкурса се прибра и избата в Съединение – New Bloom Winery. Единият е златен за емблематичният им Face 2 Face (F2F) от сорта Дорнфелдер. Това вино се превърна във визитна картичка на избата от Съединение. Сребърните медали са за F2F Совиньон блан, Verano Azur Совиньон Блан и Вионие и PIXELS розе. От българските изби единствено белите и розе вината на „Вила Ямбол“ и New Bloom Winery са наградени с медали.


Още по темата: Вила Ямбол
Още от