Алекс Сърчаджиева - да бъдеш пътешественик с мисия

Актрисата стана част от кампанията „Вземи краката си в ръце активно“
Спонсорирано съдържание | 21 окт 2021 13:43, Александър Попов
Алекс Сърчаджиева - да бъдеш пътешественик с мисия

Защо приехте тази година да сте посланик на кампанията „Вземи краката си в ръце активно“?

Тази година е третото издание на инициативата „Вземи краката си в ръце активно“. Тя се организира от Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология с подкрепата на сайта venite.bg. Кампанията цели повишаване на информираността относно начините за превенция, нуждата от ранно диагностициране и лечение на хроничната венозна болест (т.нар. разширени вени).

Реших да участвам в кампанията основно, защото искам да помогна на посланията за грижа за здравето на краката, важността от ранно търсене на специализирана помощ и на превенция да достигнат и до по-младите и до хората на средна възраст. Смятам, че е важно те да разберат, че това е заболяване не само на по-възрастните хора, а в условията на пандемия, обездвижване и работа от вкъщи са застрашени практически всички.  Необходимо е да търсят навременна медицинска помощ, когато чувстват тежест и умора в краката, болка, мравучкане, а не когато се появят видимите разширени вени. Обикновено хората на средна възраст едва тогава си обръщат внимание, когато чисто козметично започнат да им пречат, а се оказва, че тогава вече болестта е в по-напреднал стадий.

Разкажете ни за инициативата #ПътешествиеСМисия?

Пътешествието с мисия се организира за първа година и е част от инициативата „Вземи краката си в ръце активно“.

Обичам да пътешествам, това ме вдъхновява и зарежда с енергия. Затова и включването ми в Пътешествието с мисия бе изключително приятно и ме мотивира още повече да се движа активно, навън, сред природата.

Идеята на #ПътешесвтиеСМисия е именно това – да мотивираме колкото се може повече хора да се движат повече в града и сред природата и тази година го реализирахме с голям успех! Бяхме си поставили за цел за два месеца да извървим заедно 10 млн. крачки. Много съм щастлива, че не само я постигнахме, но и я надскочихме. Над 1300 участници извървяха заедно 10 896 020 крачки. За да ги мотивира, един от най-известните травъл блогъри у нас - Ели Иванова, ни предложи осем маршрута в красиви кътчета на България.

Много пътешественици от България, а дори и от различни точки по света се включиха активно, като публикуваха своите извървени крачки, споделяха маршрути и снимки от незабравими моменти на активно движение. Така се създаде #ОтборСМисия от посланици на каузата за активна грижа за краката.

Прекрасно е, че общността, която създаде Пътешествието с мисия, остава активна и всеки може да продължи да участва и да споделя пътешествията си. През пролетта на 2022 г., активността, която е част от  кампанията „Вземи  краката си в ръце активно“, ще продължи с нови интересни предизвикателства в името на активния начин на живот и здравето на краката.

Вашата професия е вдъхновяваща, но и много динамична, натоварваща. Как се грижите за здравето на вашите крака, посещавате ли консултации със специалист?

След като станах посланик на кампанията „Вземи краката си в ръце активно“, всъщност научих, че моята професия е една от рисковите за образуване на разширени вени. Много често стоим прави с часове – дали по време на репетиции и представления, или по време на снимки на филмови продукции. Гледам да се движа колкото се може повече пеш, както и да почивам активно след дълг работен ден. Всичко трябва да бъде умерено и балансирано.

Осъзнах колко е важна превенцията на хроничната венозна болест. Направих си консултация със специалист по време на събитието „Босата разходка“, което се проведе в края на юли като част от инициативата „Вземи краката си в ръце активно“. Там всеки имаше възможност да се прегледа и да получи ценни съвети за профилактиката и справянето с болестта в различните ѝ стадии. В тази връзка в to do списъка ми сега е да посетя профилактично специалист съдов хирург.

Колко често ходите пеш? А колко често си правите боси разходки и бихте ли дали идеи къде можем да им се насладим в градска среда или докато сме във ваканция?

Гледам да ходя пеш винаги, защото откакто станах посланик на кампанията, си дадох сметка колко е важна грижата за нашите крака. Със София много обичаме да се разхождаме и извън София. Обичаме да ходим на планина, където гледаме да правим колкото се може по-дълги разходки. Много се радвам, че тя обича да се разхожда и издържа доста дълго време. Например скоро бяхме в Пирин, направихме си тричасова разходка, която тя издържа стоически. Започнах да си правя боси разходки предимно това лято на морето, където е най-лесно това да се случи. В градска среда е по-трудно, освен в парковете в София. Обичаме да се разхождаме и на Витоша, все пак ни е на крачка разстояние. България е изключително красива страна и има прекрасни места, където може да се разходим заедно със семействата си и по този начин, освен че се грижим за здравето на краката си, се грижим и за психическото си здраве и трупаме прекрасни емоции с любимите си хора.

Обичате ли да спортувате и като цяло как се грижите за добрата си физическа форма?

Истината е, че аз не съм човек, който спортува активно, но гледам да наваксвам с ходене пеша и тъй като не обичам да се возя в асансьор, изкачвам и всякакви видове стълби.

А за ума и духа?

За ума и духа както споменах, се грижа с разходки с дъщеря ми.  Професията ми също е свързана с това да се грижа за ума. Човек може да се грижи за ума и духа си по различни начини – слушайки, музика, гледайки хубав филм, четейки прекрасна книга или просто в готина компания с прекрасни хора и много смях.

Високи токчета или удобни спортни обувки?

Удобни спортни обувки, макар че в моята професия често ми се налага да ходя на висок ток, но истината е, че не обичам и затова в ежедневието си ходя само със спортни обувки.

Повече извървени крачки на ден се равнява на повече...?

...здраве и положителни емоции.

Какво бихте посъветвали хората, които не обичат да ходят пеш и неглижират венозното си здраве?

Бих ги посъветвала да започнат да обръщат повече внимание на краката си, да влязат в сайта venite.bg, където могат да получат повече информация за разширените вени, и съм убедена, че след като по-сериозно се запознаят с темата, ще започнат да си обръщат повeче внимание, както се случи и с мен.

Вашето послание към читателите на dnes.bg?
 
Да бъдат живи и здрави, да прекарват повече време с любимите си хора, да се усмихват и да се разхождат повече.


Още по темата: Алекс Сърчаджиева
Още от

Спонсорирани публикации