Личните данни – петролът на XXI век

15 млрд. комуникационни средства ще разменят информация за нас през 2020 г.
Обновена: 25 яну 2012 15:51 | 25 яну 2012 12:18, Елка Василева
27
Личните данни – петролът на XXI век
Снимка: Reuters

Личните ни данни са златна мина за интернет компаниите, които често ги използват, без ние да подозираме. Застъпниците на личните свободи в Европейския съюз искат да регулират този процес.

"Личните данни са петролът на 21 век", казва Стефан Грос-Селбек, собственикът на Xing - една от най-големите професионални социални мрежи, на DLD конференцията в Мюнхен, на която се събра световният интернет елит. (DLD или Digital - Life - Design означава Цифрови технологии - Живот – Дизайн).

"Властите не можаха да разберат, че личните данни пораждат тревога, защото трябва да бъдат защитавани", посочи Грос-Селбек. Хилядите цифрови следи, които постоянно оставяме след себе си, "са използвани навсякъде, те са двигател на иновациите в Силициевата долина и имат особено висока стойност", обяснява Андрю Кийн, създател и познавач на новите технологии.

Специалисти от сектора прогнозират, че събирането на лични данни ще се разраства.

Отдавна отмина епохата, когато социалните мрежи се задоволяваха да узнаят рождената дата, университета или приятелските връзки на своите членове. Многофункционалните телефони събират планини от данни за местата, посетени от техния собственик, както и за хората, с които общува.

Скоро информацията ще бъде "теглена" направо от телата ни. Nike представи гривна, която измерва показателите на физическата активност и ги архивира на сървъри на компанията, за да дава съвети за физическа подготовка, подходящи за всеки отделен човек.

Компанията Emotiv Lifesciences представи в Мюнхен каска, която следи мозъчната дейност и може да събира данни за мислите ни.

Дори фирми, които не работят в сферата на интернет, се интересуват от личните ни данни. Събирането на такива данни дава възможност да се предлагат услуги, съобразени с отделната личност, казва Кристоф Франц, собственик на германската авиокомпания Луфтханза.

В следващите години компаниите ще се стремят да обобщават личните ни данни, за да ни опознаят и да адресират рекламата си, казва Хайди Месер, собственичка на фирмата Collective[i], специализирана в обработка на лични данни. "Трябва да се откажем от убеждението, че нашите данни са наша лична собственост" и да дадем възможност за създаване на по-персонализирани услуги, смята тя.

Но масираното събиране на данни поражда тревоги. Европейският комисар по  правосъдието и основните права Вивиан Рединг ще направи в близките дни предложения за хармонизиране на защитата на личните данни в Европейския съюз.

Хората се шокират, когато узнаят какво се случва с личните им данни, каза г-жа Рединг пред АФП. Тя иска потребителите на интернет да са наясно какви данни предоставят и защо. Освен това тя настоява и за "правото на забравяне" - потребителите да могат да изтриват някои от оставяните следи. Според Рединг компаниите трябва да гарантират защита на събираните лични данни след серията скандали като пиратските атаки в сървърите на Сони с данни за милиони играчи на PlayStation.

Според Кийн обаче битката на властите е предварително загубена. Той смята, че през 2020 г. 15 милиарда комуникационни средства ще разменят информация за нас.

"Марк Зукърбърг и Шерил Сандбърг, шефовете на Facebook, дърпат конците на танца, а властите в Европа и Съединените щати изостават от Силициевата долина", казва той. "Включваме се доброволно в мрежите – никой не ни е заставял да се разкриваме. Най-голямата опасност сме самите ние - "Малките братя" (Little Brothers), които заедно съставяме "Големия брат" (Big Brother) на 21 век", добавя Кийн.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
До 20 преди 12 години
Преди време показаха по телевизията една жена-научен работник. Търсела си тя материали в интернет, пишела си кротко трудовете и нищо не подозирала, докато един ден не се втурнали от полицията и не й взели компютъра. След дълги обяснения и разследвания се оказало, че е нямала добра защита, някой си присвоил данните й и без тя да разбере, най-спокойно си вършел далаверите чрез нейния компютър.
20
2
 
1
 
! Отговори
Аноннимен преди 12 години
Дано паролата ми не е предмет на аФторско криво
19
2
 
0
 
! Отговори
Аноннимен преди 12 години
Така е ясно поне колко компании ще си поделят нет-а!!!
18
1
 
6
 
! Отговори
пак до лингвист (19) преди 12 години
И още нещо - елементарно търсене в гугъл показва, че "silica valley", както си го написал, всъщност е "silicon valley". Ако още не си разбрал, silicon осначава химичният елемент силиций. Silica си го виждал в кутията с новите ти маратонки:"Silica gel is a granular, vitreous, porous form of silicon dioxide made synthetically from sodium silicate."Аре, със здраве и друг път внимавай какво пишеш. Ако ще отговаряш, недей с лошо, не съм обидил никого :)
17
1
 
3
 
! Отговори
до лингвист (19) преди 12 години
Ти си в грешка, брато. За Очудване на всички този път dnes.bg не са сгрешили. Години наред тази долина беше грешно превеждана като "силиконовата". Ако се поразровиш, ще научиш, че полупроводниковите прибори (например процесорите) се правят върху подложки от силициев диоксид. Е те оттам идва. А това, което ние наричаме силикон, се среща най-често като уплътнения в промишлеността, строителството, развлекателната индустрия (дилда, изкуствени ц***) и най-вече за тунинговане на мацки ;)
16
4
 
9
 
! Отговори
Стоянов преди 12 години
До 20Ще те заболи когато някой ти препише дословно ЕГН-то , Адресната регистрация, номера наличната карта .... и си направи дубликат на твоята.Да се учудиш като ти дойда писма за кредити или че си купил телевизор без да знаеш.Ама то откъде толкова акъл в теб!
15
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Боли ме фара като ми събират данните.
14
5
 
1
 
! Отговори
лингвист преди 12 години
silica valley всъчщност не е силициева, а силиконова долина. Вече в няколко статии го виждам грешно преведено ...
13
2
 
12
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 12 години
Tulski,Това, че не си специален и не струваш няколко 5-цифрени заплати на агенти, които да те следят и проучват, не значи, че един ден съдбата няма да се окаже "благосклонна" към теб и да се издигнеш. Тогава имиджа, влиянието и властта ти ще бъде проблем или пък чудесен впряг за нечии по-могъщи интереси. Всичките тонове данни, събрани безразборно някъде там ще бъдат моментално асоциативно достъпни, класифицирани и на една ръка разстояние, за да бъдеш добре овладян и контролиран.
12
1
 
2
 
! Отговори
bb преди 12 години
До 14 с много зор.
11
2
 
0
 
! Отговори
Anonym преди 12 години
Ние не можем да спрем Къдравелко да печели, обаче няма да спечели нищо от нас засега...за целта е необходимо научно-техническата революция да се развива гладко, като добре смазана машина... а тук ние така сме омесили всякакъв вид техника, че ако се опита да направи нещо, ще го разорим...къщата ми няма да може да вземе, най-много да печелят от email-a ми и те го правят. Аз не мога да го направя, защото доларчетата от него ще ми дойдат добре... :)
10
1
 
10
 
! Отговори
question преди 12 години
Сериозно.Някой ако знае как се отписва от фейсбук да сподели,аз опитвах няколко пъти и не мога
9
1
 
1
 
! Отговори
Anonym преди 12 години
Сравни датите и часовете на публикуваните статии и ще разбереш на коя информационна медия принадлежи статията.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аре бе кой от кого преписва ?!!?!?!?! в 5 сайта една и съща новина с едно и също заглавие ?!!?!?!
7
1
 
21
 
! Отговори
edna преди 12 години
ще ми ги събере данните,ама ако са моите:)))
6
2
 
55
 
! Отговори
HYUJ преди 12 години
Ами то се вижда народа ***. Всички физиономии ухилени като пачи - във фейцбука. Балъците. А рижия къдравелко печели. Акциите му струват повече от тези на Мерцедес и БМВ взети заедно със всичките им заводи. Вие, балъците трупайте снимки, обновявайте статуси, дръжте го в течение с личния си живот.
5
2
 
13
 
! Отговори
Like преди 12 години
"Включваме се доброволно в мрежите никой не ни е заставял да се разкриваме"A бутонът Like ???
4
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
(DLD или Digital - Life - Design означава Цифрови технологии - Живот Дизайн).събират планини от данни Грамотност, грамотност. Да живее СинСити. Долу Софийския, долу НБУ. Само чалга и пиячка. Те са нашата кльопачка. Да живем със пиячка, и да правим яко пачка. Кой му пука за грамотност, алкохола - в срок на годност. Да сме яли, да сме сити, пък и*ал съм тий и дните.
3
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тая пък ***, ще и се и на всички като нея. Моите данни са си лично мои. Ще ги давам на когото искам или на когото трябва, както е по закон. Щели да ни опознаят и да ни предлагат по добре услугите си, на кого ги разправят тия? Не искам никой, на когото аз не съм дал разрешение и аз не искам, да ме опознава. Не искам да ми предлагате *** си, аз каквото искам и ми трябва сам ще си го намеря. А овцете дето сами се тикат в Боока и сами си дават данните на шпионските мрежи да се замислят.
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аха тоя *** що не си даде личните си данни на 200-300 милиона души като е толкова отворен?