Правилният лидер и демокрацията – мираж

Некомпетентните трудно могат да съдят за компетентните
Обновена: 4 мар 2012 19:30 | 4 мар 2012 19:30, Златко Желев
105
Правилният лидер и демокрацията – мираж
Винаги бъдете нащрек кого избирате. Снимка: Reuters

Учени от Корнуелския университет твърдят, че хората са прекалено глупави, за да изберат правилните си лидери и поради това демокрацията на много места не функционира, пише в. "Дейли мейл".

Подобно твърдение би било музика за ухото на хора като Хитлер, Сталин и цяла кохорта брутални диктатори от 20 век.

Но повечето от обикновените хора биха се стреснали от подобна констатация, защото поставя под въпрос самите устои на демокрацията.

Според тях демократичният процес разчита на предположението, че мнозинството от гражданите е способно да припознае най-добрия политически кандидат или политически проект и да му делегира съответната власт.

Но според последни проучвания на екипа на проф. Дейвид Дънинг, психолог от Корнуелския университет, некомпетентните хора много трудно могат да съдят за компетентността на другите и за качеството на техните проекти.

Например когато става дума за данъчна реформа, много трудно е за мнозинството да открие истинските експерти сред кандидатите. Обикновеният гласоподавател не разполага с професионалния капацитет за това и залита по популистки предложения.

Демократичният процес наистина предлага голям избор, но не произвежда най-добрия резултат в лицето на народните избраници.

Дънинг и екипът му доказали, че когато човек има възможност да избира, той често греши, независимо дали става дума за най-смешната шега, за най-правилното изписване на думи или за най-добри шахматни ходове.

Но избиращите винаги си дават самооценка "над средното" ниво, дори и при най-грешни отговори.

"Хората са толкова нехайни за чуждите способности, колкото и за собствените си грешки. Ние сме не само некомпетентни, но и сме и най-лошите съдници за чуждата некомпетентност", твърди Дънинг.

По време на експериментите учените установили, че хората много по-често постигат единодушие относно това кой най-лошо се е представил, но много по-трудно разпознават най-добрите постижения.

Така че необразованият електорат е най-лошият съдник за блестящите кандидати и идеи.


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
0
 
! Отговори
Лилияна Андреева преди 8 години
АНТИУТОПИЯ ХХ ВЕК


Не желая безсмъртие,
а живот по купон
с Еужени Котон;
концлагери и затвори,
радиоточка да ми говори;
градове сред ***
и братски юмруци;
комсомолка е Одета,
а свободата – отнета;
мазохист да се наричам,
на *** да приличам
сред зомбирани народи
на конвейри във заводи –
това е заветна мечта
на една куха глава…АНТИУТОПИЯ ХХІ ВЕК


Имам аз мечта отколешна голяма –
да карам лайнарка за септична яма…
Мечтая си отдавна да съм Лус Марийка –
първа градска метачка – боклукчийка…
Не искам стадиони,бесейни и игрище –
а да се разхождам по градското бунище…
Днес романтиката е в помията –
дето ни залива чак до шията…
Днешната романтика е в ***,
дето стига вече до улука…
Щото няма работа за пролетариата –
назначават само работници по чистотата…
Нали се свърши ерата технична
и се начена епохата екологична…
80
0
 
2
 
! Отговори
дядо преди 8 години
стига песнички за наивиници
ако можем да крадем чужд труд
и има достатъчно за алчните и ненаситните и почнат да повръщат
тогава ще има за народа
и той ще обяснява на други народи що е демокрация
пазарна икономика няма -икономиката се управлява от големите корпорации
и те казват кой ще яде и кой няма да яде - пример гъпция
може ли една релна икономика да налее за 20 години 300 милиарда
в една държава която почти нищо не произвежда
имаш пари - имаш права
нямаш пари - нямаш права -демокрация
79
0
 
4
 
! Отговори
Handel преди 8 години
Всъщност Хитлер идва на власт в резултат именно на демократични избори. А предполагам че и повечето хора не знаят, но именно германците за пръв път въвеждат всеобщото избирателно право - и от там идва бедата на демократичните избори. Не може един ***, който си продава гласа за две кебабчета и само краде ток и жица да има същото право на глас от този, който с данъците плаща за откраднатите ток и жица.
78
0
 
7
 
! Отговори
демокрадец преди 8 години
За лекари, пилоти, шофьори, инжинери, архитекти, дори и за полицаи се полагат изпити. Защо такива да няма и за депутати, министри?
77
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Демокрацията е като една машина, ако не се поддържа се скапва. Просто трябва да се променят правилата на играта така, че във властта да не се допускат хора които са неподходящи за това да са държавници. Както и да се ограничат правата на определени хора да гласуват. Например, не може да си депутат без висше образование и психическа годност и да не си на по малко от 40 г. Да имаш перфектно и стабилно семейство и да си постигнал нещо е кариерата си. А хората с по ниско от средно образование не бива да гласуват. Мажоритарен вот, горна камера на парламента и президентска република. От там и икономически промени, държавата трябва да е основен регулатот на пазара и да ограничава монополите и корпорациите и т.н.
Но хората управляващи света в момента не са нищо от това което трябва да бъдат и затова за тях е по изгодно да няма истинска демокрация.
76
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Корпорациите отдавна плачат за нов вид диктатура в която те да са диктуващите на 100%. Ако не се внимава целият свят ще стане като БГ. Монополи, 10% супер богати и останалото масово необразована *** и без какъвто и да е избор за развитие. Вече усилено ни подготвят за това бъдеще, криза, рестриктивни закони заобикалящи правата на човека, АКТА, СОПА, ПИПА, ГМО. Сега вече и подходящи изследвания в насока "Демокрацията не работи".
75
0
 
1
 
! Отговори
@ 89 преди 8 години
"Новина" :). Споделял си ми какво са казвали древните гърци, между другото :).
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
krass, един от критериите е грамотност. В "някаква форма на апартейда" с този правопис директно си при "зганта". Свободно и обратно в строя.
73
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко прозаично - усредняваме интелекта, излиза, че всички са тъпи. Оттам обобщаваме - щом всички са тъпи, значи обществото не работи. Смях в залата....

Колко ли парички са усвоили тия "учени"?
72
1
 
6
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Демокрацията е скапана, но все пак я предпочитам пред Сталин, защото поне ще остана жив.
71
2
 
6
 
! Отговори
krass преди 8 години
Демокрацията ще отива при комунизъма.Това е ясно.Не може 100 *** да казват на един умен какво да прави. Доказано е,че групата е по нискоинтелигентна от индивида.
На мен най ще ми хареса някаква форма на апартеида. Свестните и успелите,настрана от зганта. В успелите държави отдавна е така. Живеят си хоратана разделени на съсловия. Бедните в едни квартали,успелите в други. И всеки си знае мястото. Тук много се омесихме и скоро няма да се оправим.
70
0
 
8
 
! Отговори
0:-) преди 8 години
Не ща да се хваля, ама това го открих мно-о-ого, много отдавна!
Между другото самите древни гърци са казали, че демокрацията не е добра форма на държавно управление.
69
0
 
8
 
! Отговори
гласоподавател преди 8 години
Този има нужда от паметник! Най- накрая откриха топлата вода!
68
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За да стане политик даден човек,не изборите са най-важните.За да направиш добрата селеция трябва да бъдеш опитен селекционер.Изборите трябва да бъдат най -ниското стъпало.Избраните трябва да минат през сито във вид на конкурси,изпити и ред други изисквания.Да бъдеш шофьор ти искат шофьорска книжка,а да управляваш цяла държава-йок.
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
основна тенденция на демокрацията е да дава път и власт на посредствените хора. който е над нивото на посредственото е трън в очите на останалите.
66
2
 
7
 
! Отговори
Демократ преди 8 години
Каква демокрация е, че гуреливия *** си е продал гласа на Герб за 20 лева ? Каква демокрация е, че разгонена бабка маструбира бясно със снимка на Тиквата в леглото и пише песни за него ? Това ли е демокрация ? Гласовете на генетично тъпи и оглупели от възрастта хора да са равни на моя ?
65
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А какво право имат да се изказват келти-варвари за демокрацията?! По-добре да си гледат селските ливади,овцете и рибата. Има неща,които не са за всеки...
64
0
 
15
 
! Отговори
Чест и почитания ! преди 8 години
Поклон пред проф. Дейвид Дънинг !!! Най после някой ясно и точно да заяви това, което се наблюдава в територията българия от десетилетия ! 90% от населението ни е просто, тъпо, необразовано, неспособно да събере в една картина парченцата от пъзела. Не е демокрация това, че мнозинство от *** взема решения за живота на малкото разумни хора.
Изборния закон трябва да се промени ! Не може маймуноподобни `граждани` да имат право на глас ! Не може !!!
63
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези учени са прави в едно само глупав човек може да вярва че ще избере някого и без да го контролира тои ще работи за него .Демокрациа има единствено в Швеицариа и там министър председателя има мандат от 1 година.Какъв Путин какъв Боико.
62
0
 
3
 
! Отговори
Kensho преди 8 години
Демокрация няма, и няма да има, докато ни УПРАВЛЯВАТ политици.
Има едно много добро филмче "Zaitgeist", което частично обяснява нещата...