Самоубийството на децата булки в Афганистан

150 милиона момичета под 18 години по света са жертви на сексуално насилие
5 яну 2013 12:03, Елка Василева
211
Самоубийството на децата булки в Афганистан
Горчива е съдбата на момичетата и жените в Афганистан. Снимка: архив, Reuters

В Афганистан за момичетата, обещани за съпруги на далечен роднина, дори да са едва на 9 години, смъртта често пъти е единственият изход, защото само с един краен жест брачният договор може да бъде обявен за невалиден. Това бе добре известно на 18-годишната Насрин от провинция Кундуз, която през декември взе една ловна пушка и се застреля, пише в. "Кориере дела сера".

Насрин не е единственият пример. 17-годишната Фатима от Кабул опита да направи същото преди няколко месеца, но при нея нещата се развиха по-зле. Тя оцеля и за да бъде анулиран нейният годеж, трябваше да се яви пред съда, където действат законите на шериата и където, за да бъде чут гласът на едно момиче, то трябва да доведе най-малко 5 души, които да свидетелстват в негова полза и които естествено трябва да са от мъжки пол.

Според хуманитарните организации, които действат в Афганистан, броят на момичетата, които решават с един краен жест да сложат край на семейните обиди или на нежеланите бракове, нараства.

Другата алтернатива пред тези момичета е бягството. Тази опция отваря вратите на затвора за много жени, според правозащитната организация Хюман райтс уоч. Понастоящем около 500 жени се намират сега в затвора, защото са се опитали да се спасят от принудителен брак или от съпруг-насилник.

Третата опция е убийството на разбунтувалата се годеница. През ноември в Кундуз 14-годишната Гиза беше обезглавена безмилостно, след като отказа да се омъжи против волята си.

Двама мъже, идентифицирани от полицията като Садък и Масуд, бяха арестувани за това престъпление. Според афганистанските медии двамата са близки роднини на Гиза и са искали да се оженят за нея пряко волята й. Но момичето и баща й няколко пъти отхвърлили настойчивите им предложения за брак. Тогава двамата се съюзили и нападнали девойката, когато тя се прибирала вкъщи, след като отишла за вода до кладенеца. Тялото й беше намерено насред поле в окръг Имам Шахиб.

Друг нашумял случай беше този на 20-годишна жена, която също беше обезглавена от семейството на съпруга си, защото отказала да проституира, за което настоявало то. Миналия септември пък петима души бяха арестувани, защото бичували 100 пъти на публично място 16-годишна афганистанка, обвинена, че имала сексуална връзка.

През 2009 г. благодарение на влизането в сила на закон за премахване на насилието срещу жените в Афганистан бяха забранени принудителните бракове и практиката да се подарява момиче, за да се решава спор, както и други прояви на насилие.

Но за много афганистански жени действителността не се промени. Според данни на британската организация Оксфам 87 процента от афганистанките са се оплакали, че са станали жертва на насилие, било то сексуално, физическо или психологическо.

Това обаче е само малка част от горчивата истина, касаеща нелеката съдба на момичетата в някои части на света.

Неправителствената организация План съобщава, че днес 10 милиона деца по света са принудени да се омъжват насила. Което означава едно момиче на всеки три секунди. Сто и петдесет милиона момичета под 18 години са жертви на изнасилване или на други форми на сексуално насилие. Кога международната общност ще започне действително да разследва всички тези престъпления?
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
4
 
22
 
! Отговори
DO 109 преди 11 години
Алоо, ***, защо ми изтри коментара бе. Защо търпиш просташки коментари като 109 а,??? Да, отново ще кажа - мюсулманството е първобитна, долнопробна религия. не случайно то стотици години светът иска да се отърве от тях, и това ЩЕ СТАНЕ!!! Те нямат уважение нито към жени, нито към различни от тяхната религии. Как може да говорят за уважение хора, които имат по 10 жени, нека 109 да ми каже коя българка ще търпи мъжа и да има други жени?! ТАКАВА НЯМА, НЯМА! РАЗБРА ЛИ БЕ 109 - ПРОСТАКО ***
67
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
баааа, глей глей кви маймуни са тия първобитъци на снимката хааааааа!
66
0
 
9
 
! Отговори
до 107 преди 11 години
ясно че не ви трябват и *** като имате по 5 жени ясно е че и роби не ви трябват...какво ли ще кажат по този въпрос жените ви?
65
0
 
20
 
! Отговори
Shark преди 11 години
До Анонимен 102. Ясно, те затова ли много жени предпочитат да се самоубият, щото са жени през цялата година- майки, стопанки, ала бала. Я стига. Скоро бяхв Турция и случайно във фоайето на хотела видях репортаж, който колегите турци ме преведоха, от някаква провинция на Туриця, където бащата убил дъщеря си защото била погледнала някого "по-така". Е, и това ли наричаш човешко отношение.
64
4
 
1
 
! Отговори
jon преди 11 години
blgarkite da sa gi izbili
63
12
 
1
 
! Отговори
Ердал преди 11 години
До 99 не сме еднакви и няма и как да бъдем ,ако попаднеш между истински мюслумани тогава ще разбереш че има хора на този свят. Не ме озлобява нищо ,но ме дразни това ,че гледат да омаскарят някого а не виждат своето омаскаряване .По между другото никаде във света за в момента няма шериятска държава за съжаление. Приятен ден на всички .
62
0
 
14
 
! Отговори
учуден преди 11 години
А защо от векове турците правят опити турчин да роди,НИЩО че нямат гейпаради
61
0
 
16
 
! Отговори
nona преди 11 години
До 92Ако все попадаш на "ПАРЦАЛИ" виж къде ходиш и дали проблема не е в теб,че така ги привличаш,нищо лично!Хубав ден
60
4
 
10
 
! Отговори
Shark преди 11 години
До Ердал Така, и като свърши петрола ще свършите и вие. Ще ядете пясъците от пустинята и дори вашия алахчо няма да ви помогне.
59
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ЕрдалНапротив , напълно еднакви сте , всички носите зло в сърцата си и се мислите за по-добри от другите , а истината е , че сте абсолютно същия ***.Само се чуй отстрани, нямаш ни най-малка толерантност , ненавиждаш всичко различно и се боиш от него и затова бързаш да изкарваш чуждите кирливи ризи за да оправдаеш собствените си човеконенавистни постъпки. Същия си като тия от светата инквизиция , като безбожния Сталин и като самоубийците атентатори уж вярващи в Аллах. Всички сте зли.
58
1
 
6
 
! Отговори
до 92 преди 11 години
своите роднини ли описваш
57
0
 
4
 
! Отговори
... преди 11 години
nasty stories part of the islam religion .....
56
13
 
8
 
! Отговори
Ердал преди 11 години
До 80 Не сме еднакви и няма и как да бъдем .Ние сме нямали ВЕЛИКА ИНКВИЗИЦИЯ,НЕ СМЕ ЗАЛИЧАВАЛИ ИДИЯНСКИТЕ ПЛЕМЕНА ОТ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА ,НЕ СМЕ ПРАВИЛИ 1 и 2 СВЕТОВНА ВОЙНА където са избити над 160 милиона хора, НЕ СМЕ ПРАВИЛИ ГОРИВНИ КАМЕРИ ЗА ХОРА, НЕ СМЕ ПУСКАЛИ АТОМНА БОМБА НАД ХИРОШИМА И НАГАЗАКИ и какво ли не още от историята знаем. А сега се опитват същото и със нас но няма да стане той петрола ще свърши и интересът от тези райони ще свърши.
55
3
 
10
 
! Отговори
до Алока * 75 преди 11 години
Съветвам те да видиш филма "Агора", Действието се развива в Александрия северен Египет там където е била унищожена най голямата библиотека в Света. Може би този филм ще ти отвори очите. Копти и днес има в Египет. За съжаление трябва да ти кажа че те са араби 100% Не са мюсюлмани,, водят се християни обаче обичаите им не се различават от арабските. Бях изумена когато разбрах че правят сюнет на малките 6 годишни момиченца. изрязват *** за да не изпитват удоволствие когато ще са жени. Ужас !
54
5
 
9
 
! Отговори
До Ердап преди 11 години
Ти чуваш ли се какво говориш?? Как може да сравняваш междуполовите отношения с убийство на деца... Всеки има прави да спи с които си иска и да се жени за които си иска!! Тази статия горе показва колко е нехуманно вашето общество..
53
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не смятам, че трябва да обвиняваме религията им, а страната им. За съжаление тази действителност е факт във всяка една мизерстваща държава - погледнете в централна африка как са. Всики плюем против корана и мюсюлманите, ама чели ли сте Библията? Аз като човек прочел някой части от нея, но не цялата мога да кажа, че в Стария завет отношението към жената е почти същото като в корана. А да не говорим, че преди 300 години в бг пак са се уреждали бракове - прочетете Дервишово семе.
52
4
 
19
 
! Отговори
до Ердал преди 11 години
Защото при мюслюманите е забранена открита проява на мъжки ласки, иначе смърт. Ако там в мюсюлманските страни бъдат разрешени гей парадите, тези от Европа и Америка ще са цвете сравнение с тях, то самото отношение към жените доказва левия завой на твойте хора
51
4
 
8
 
! Отговори
до 74 преди 11 години
в голяма заблуда си,че към християнските жени отношението е по-различно,особено в България,където мъжете са с по-тежък и от мюсюлманския характер,за доказателство виж коментарите под вчерашната статия,къдетобългарските" мъже третират жената точно като инкубатор,както казваш и после ми говори
50
10
 
6
 
! Отговори
Ердал преди 11 години
До 81 Как единичен случай ,то е ежедневие при вас не съм чувал да има ГЕЙ - ПАРАД във мюслуманска държава а във България и почти всички европейски и Американски държави всяка година се организират такива паради
49
1
 
7
 
! Отговори
64 не пиши глупости преди 11 години
64, ти пишеш глупости. Самото свето кръщение е свързано с допир до водата - обливане на тялото с вода. Това е дошло в новия завет от стария, Много стар обичай за душевно пречистване е водата, Старозаветниците включително и исус са го наричали МИКВЕ (място което съдържа повече от 520 литра вода която постоянно се одтича) Това място е за измиване на тялото след премеждие или промяна в живота независимо дали е весело или тъжно. От там е и кръщението във водаНе пишете измислени глупости