За страха от смъртта. Сноубордистът от първо лице

Ти се... рееш, рееш, няма страх... но има дебнещи опасности
Обновена: 12 мар 2015 15:16 | 12 мар 2015 15:16,
33
За страха от смъртта. Сноубордистът от първо лице

Те търсят адреналина, а не смъртта. Те търсят скоростта и свободата, но получават хули от нас, обществото. Бягат с борда от натовареното си ежедневие в планината, която обаче освен радост, понякога им носи и... смърт.

Само преди дни три момчета загубиха живота си, лавина ги помете в Пирин. Новината гръмна, не остана и ред ненаписан за трагедията на семействата им, даже снимките на телата им обиколиха вестниците и телевизиите.

Но сякаш остана нещо недоизказано – Защо тези млади хора си отидоха от този свят така нелепо, нима не са знаели или не знаят, че там, където са карали дъските, ги дебне смъртта.

"Лавината, която падна преди дни в Пирин, е в силно лавиноопасна местност. Всички го знаят. Разбирам момчетата, които са го направили и продължават да го правят, защото те търсят адреналина, защото ако днес направиш едно малко скокче, след дни ще се върнеш да направиш по-голямо", обяснява ни Жоро, който от години кара сноуборд и не пропуска удобен момент да се откъсне от големия град и да се усамоти, даже и без приятелката си, в снежния балкан.

"Но пък в такова лудо време, както се случи при нас – март да вали много сняг и да се топи уникално бързо. Нали всички вървим под стрехите в София, като се стопли, снегът пада и може да те удари, същото е и с лавините", нагледно и простичко ни обяснява той зловещата картина, съсипала родителите на загиналите момчета.

Така било и в планините, пък и пресният сняг винаги си личал, твърди Жоро, който не дръзва да тръгне към върховете без приятелите си. Разпръскват се на групички и пробват снега, едните разриват, другите ровят с бордовете, трети пък крещят и чакати... да видят дали снегът ще се свлече. Не стане ли – тръгват и там... "оставам сам със себе си. Вкъщи не мога да си почина по този начин, по който като отида в планината и остана сам в планината. Кипя от енергия, там я изразходвам и това е един от спортовете през зимата, чрез които мога да го направя. Мога да отида и в залата за бокс, но това, което изпитвам, докато карам сноуборда, никъде другаде не мога да изпитам.

Карам фрийрайд, разбира се. Там снегът е много по-мек, отколкото на пистите. Скиорите им е яко да карат по обработените писти, защото те са твърди и развиват скорост, но на бордистите им е много по-хубаво да карат в пресния, в мекия сняг. И реално ти се... рееш, не усещаш земята под краката си. Ти си буквално във въздуха, няма страх... но винаги дебнат опасности", разказва ни той.

Жоро ни обяснява още как предпочита да кара фрийрайд, успоредно на пистата, а не познава ли планината и местността, не смее и да помисли за пресния сняг, "защото мога да се озова от другата страна на планината и да ме търсят два дни".

Съжалява за смъртта на момчетата, но твърди, че място за страх няма, защото страхът в планината може да ти изиграе лоша шега на борда, не по-малка от това да те помете лавината.

Съжалява и за лъжите, на които се наслушал последните години, как ей сега България ще има  известителна система за образуването на лавини.

"Това е голям проблем за всички фенове на зимните спортове, защото в белите страни изчисляват и предупреждават къде и кога ще падне лавина, но преди това да се случи, те биват взривявани. А у нас... гинат хора", заключи Жоро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: Пиринсноубордлавина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
4
 
! Отговори
me преди 9 години
И аз не разбирам защо намесва държавата в цялата работа. Обичат адреналина, нямат против да си рискуват живота - техен избор. Всеки има право да си прави с живота каквото намери за добре, стига да не пречи на другите. Гадно е за родителите, не са ги отглеждали, за да ги оплакват, но се пак живота си е техен. Но държавата няма нищо общо с техния избор! Не е длъжна държавата да взривява лавини, нито да се занимава с тях, след като са обявили лавинна опастност. До там стига държавата.
28
1
 
9
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 9 години
Бре да му са невиди,викат свобода било туй,адринилин било пък сички други дет ги хокат прости били кат мен та даже и повече-ами прости,прости ама живи бе,пък тез дет мърцина гинат от уж умна глава и червите дет ги ядат после ша им са смеят ама то да остарейш има само един начин-да живейш дълго и друг ней измислен още пък тез посеричи искат са наживеят набърже и айде в сандъка пък майка и баща дет ша си скубат косите после-кучета ги яли...ейййй калпави дяца бе уж сичко си имат ама акълат им малко
27
0
 
1
 
! Отговори
Жоро преди 9 години
До DinosaurusЕх уникален "мозък" си! Личи си че планината по телевизията си я виждал само, бо си голям"разбирач" иначе...такива като теб будят само смях!
26
6
 
2
 
! Отговори
Иван преди 9 години
До Анонимен 22Никой не си рискува живота да те спасява - това е професия, както пожарникар, полицай и т.н...Стига глупави коментари...единствения живот койти рискуват е техният и никой не може да ги съди!!! Иначе статията е доста *** и си личи че някое "журналистче' е опитало да скалъпи нещо...
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в белите старни предупреждавала, те и тук предупреждаваха, ама няма кой да чуе
24
2
 
1
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Съжалява и за лъжите, на които се наслушал последните години, как ей сега България ще има известителна система за образуването на лавини.------Какви известителни системи, лифтчета, лифтета са му майката. Дръвца трябва да се режат!
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТАКОВА БЕАЗРАСЪДСТВО НЯМА ЩО , ВСИЧКО ДАСИ ПЛАТЯТ ТЕЗ ХУБОСНИЦИ , ДЯВОЛЪТ КАТО БИЛ БЕЗРАБОТА СИ ЗГАДАЛ ДЕЦАТА , И ТЕЗИ МЛАДЕЖИ ТОВА ПРАВЯТ
22
3
 
9
 
! Отговори
koneff преди 9 години
баси тъпата статия, баси тъпите коментари... ю ноу нотинг, Бай ***...
21
1
 
9
 
! Отговори
tralala преди 9 години
Нищо не ги оправдава, че зулумят на себе си и на природата. Викали, разривали снега с бордове, преди да се пуснат...що за глупости?? Да не черпят познания от филма "Лавина"?? Баси, в 21-ви век има толкова литература, курсове и пр. И на края се изтипосват да ги пишат тука тези неща. Не знам, твърде безотговорно.
20
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И КАТО СЕ РЕЕШ РРЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕШ, И СУМАТИ ХОРА РИСКУВАТ ЖИВОТА СИ ДА ТЕ ТЪРСЯТ , ОТ *** АМАН
19
0
 
6
 
! Отговори
МАРИЯ ХУАНА преди 9 години
И реално ти се... рееш, не усещаш земята под краката си. Ти си буквално във въздуха, няма страх.ТОВА ША ДА Е ОТ ПОЗНАНСТОВОТО С МЕНЕ МАЙ?
18
2
 
10
 
! Отговори
Рени преди 9 години
Тези,които са фенове на адреналина от няколко дни обясняват как всичко друго им е виновно за лавините,само не и те самите.Нали се биете в гърдите,че сте сводолюбиви,защо тогава веднага слагате етикет "комформисти", на тези,които са имали "наглостта" да изразят друго мнение.Докато разсъждавате все така,че някой друг ви е виновен на нещастията по планините,те просто няма да спрат.Не чух до сега от никой от тези оцелели сноубордисти поне да си каже човешки-така сме устроени,никой не ни е виновен!
17
1
 
7
 
! Отговори
hihi преди 9 години
До 17.Прав сте и съм съгласна с Вас, че спасителите имат право да не отидат и шансовете им за успех в повечето случаи при паднала лавина са минимални. Но забелязали ли сте, че при някакви инциденти всички очакват чудеса и веднага се започва търсене на виновни и защо не са отишли и защо са се забавили. Попълването на такава декларация ще е по-скоро символично - да покажеш, че осъзнаваш какво правиш и че не желаеш друг да бъде държан отговорен и да се избегнат всякаки спекулации
16
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нямам нищо против адреналина. Който иска да научи повече, нека гледа филма "Критична точка"с Патрик Суейзи, макар че там се говори за сърфисти в океана. От написания текст обаче ми направи лошо впечатление, че авторът иска да прехвърли вината върху държавата и защо не били взривени лавините, та видиш ли те да си карали спокойно по снега. Това вече е мъничко нагло.
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До hihiНяма нужда да се попълва такава декларация, тъй като спасителите имат право да НЕ те спасяват, ако има риск за живота им. Освен това в 90% от случаите хората които могат да ти спасят живота в случай на затрупване са твоите приятели, тъй като ако не бъдеш изровен до 20 мин. шансовете ти да оцелееш са минимални. В повечето случаи спасителите не могат да пристигнат на мястото на инцидента за толкова кратко време и пристигат само за да отнесат телата.
14
13
 
11
 
! Отговори
Д преди 9 години
Комформистите не се обаждайте, никога няма да се качите на борд или да изпитате тази свобода, която описва Жоро в статията. Риска е премерен и нокой не тръгва с идеята да излага други на опасност, пък и до колкото ми е известно ПСС са доброволци... и пак са ПО-хора от вас комформистите, защото носят сърце, а не страх от всичко. Не знам завист ли е, простотия ли е, чиста злоба ли е, но не ви прави чест.
13
0
 
7
 
! Отговори
Сандо преди 9 години
като караш на места където падат лавини трябва да се погрижиш за екипировка - възглавници/ейърбеци, лопати, предаватели и тн. а не просто юруш по баира
12
5
 
11
 
! Отговори
hihi преди 9 години
За това има лесно решение- искаш да си рискуваш живота и да караш извън пистите и обезопасените зони и не желаеш да рискуваш живота на другите. Преди да отидеш да караш попълваш една молба/деларация, че се отказваш от спасителна помощ, ако има риск за живота на спасителите и си свободен да си правиш каквото си искаш. В момента на попълването и подписването, обаче доста ще се замислиш дали и къде ще ходиш и какво ще правиш.
11
4
 
24
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Младежите,които...рискуват,не са ходили в казармата и нямат закалката на едни зрели,разсъдливи мъже.Така постъпват не само скиори и сноубордисти,но и...джигити,качени на коли с по няколко стотин коня.Всичко им е до...колене,или до отсрещния завой или красива,заснежена планина.
10
4
 
18
 
! Отговори
Dinosaurus преди 9 години
И защо трябва да се възхищаваме на нечия безотговорност или да скърбим след нечие безразсъдство? Нали заради подобен род джигити загиват случайни хора, например по пътищата, улиците, пешеходните зони? Не е задължение на спасителите да си рискуват здравето заради фенове на риска, каквото са търсили това са получили! Айде нема нужда властта да им е виновна, или с моите данъци да им гърмят лавините! А парите за почистване на язовирите, дето издавиха Мизия, да отиват за сигурността на луди глави!