Тийнейджърите на Донецк, които се готвят за война

Данил, 14-годишен: Ако бях възрастен, щях да отида да се бия!
23 юни 2015 20:07, Мария Захариева
156
Тийнейджърите на Донецк, които се готвят за война
Снимка: Reuters, архив

Те са на възраст между 14 и 19 години, а вече могат да разглобяват и сглобяват автомат Калашников. В едно училище в Харцизк, в бунтовническия изток на Украйна, тийнейджърите изучават основите на войната, на фона на конфликта с Киев, на който не му се вижда краят.

Ваканцията вече започна, но двайсетина ученици продължават да ходят на училище, за да се обучават в училищен клуб за военна подготовка в Харцизк, град под контрола на проруските сепаратисти на двайсетина километра от бунтовническата крепост Донецк.

"Ако бях възрастен, щях да отида да се бия. Искам да видя войната, да се науча да стрелям, да видя танкове", разказва Данил, 14-годишно момче, което току-що бе сглобило един Калашников.

Неговите родители се съгласиха да посещава този курс, макар и с известни резерви.

"Нашите изобщо не говорят за войната с мен. Те я мразят, дори не гледат новините", обяснява той, размахвайки гордо оръжието си.

Друга ученичка, 17-годишната Алина, обяснява от своя страна, че се интересува повече от обучението за оказване на първа помощ, което клубът също предлага. "Ние сме още деца, не сме готови да заминем на фронта. Но ако се случи нещо, ще бъда готова да помогна на хората", казва девойката.

Обучението предвижда обаче изучаване на всички аспекти на войната.

"Ние ще ги научим също как да копаят окопи, ще ги заведем на терена", допълва Юрий Цупка, на 53 години, който ръководи движението "Патриотичен Донбас", основател на клуба. "Решихме да възродим практики от времето на СССР", където военното обучение беше много популярно сред децата, добавя той.

По думите му тенденцията да бъдат посвещавани децата в основите на военните действия е все по-разпространена в самопровъзгласилата се Донецка народна република /ДНР/. В района днес съществуват най-малко пет подобни клуба, уточнява той.

От избухването на конфликта между украинските сили и проруските сепаратисти през април 2014 г., над 6400 души, основно цивилни, са били убити в Източна Украйна. Кървавият конфликт породи също многобройни напрежения и разделения сред населението. От тях не са пощадени и юношите в Източна Украйна, и някои вече мечтаят да грабнат оръжие, за да защитават територията, която смятат за своя.

Такъв е случаят с Аня и Катя, две близначки родом от Донецк. На 19 години те прекъснаха следването си, за да се присъединят към въоръжените сили на ДНР. Отсега нататък те евакуират и оказват първа помощ на ранените на фронта.

"Ние живеехме и учехме в Донецк. После започна войната. И когато научихме, че деца са били убити, решихме да се влеем в редиците на бунтовниците", разказва Катя, облечена в маскировъчен халат. "Мама не искаше да го правим. Но после реши да се присъедини към нас, за да оказва медицинска помощ" /на ранените/, добавя от своя страна Аня.

"В началото беше тежко и уморително да ходим дълго време. Бяха ни дали обувки 39 размер, а ние носим и двете 35-и. Освен това е трудно да тичаш с бронежилетка, каска, автомат и аптечка", обяснява Катя, която вече се чувства по-силна. "Преди войната много ме беше страх от кръвта, прилошаваше ми от миризмата, но вече не се боя", уверява тя.

Облечени еднакво, носещи дори еднакви гривни с изображението на знамето на ДНР, близначките са единодушни по почти всички въпроси. Освен по един: "Искам ДНР да стане независима", твърдо заявява Катя. Според Аня обаче "и в състава на Русия би било хубаво".


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 121Интересни са ми критериите по които смяташ Финландската, ПСВ, Афганистан и Чечня за загубени войни? Или просто така ти се иска?
80
0
 
3
 
! Отговори
Анализатор преди 6 години
Хей момчета или МОМИЧЕТА? Хубаво е че ви има-в спора се ражда истината! Всяка една война.... пораждана от Хамерика е ЗЛО! Кой апелира за МИР??? Нека да го приветстваме!!!Не искам да се бия!!!! Искам да целувам и да любя!
79
0
 
3
 
! Отговори
редник преди 6 години
българия да е неутрална страна е най добре
78
2
 
2
 
! Отговори
До 121 преди 6 години
Изпускаш важна война, изгубена от руснаците, съветско-полската 1919-1921
77
9
 
5
 
! Отговори
Путинюгенд преди 6 години
Путин нанася на хората същите поражения като Хитлер.Създава масов руски Хитлерюгенд. Прави руснаците на машини за убиване, заради собствената си власт и мания за величие. Няма да имат добър край тези, който го следват.
76
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахаха, тебе и да те опънат пред стадион с хора, пак ще го изкараш велика победа. Типичен пут(к)ински пропагандист!
75
3
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 123За твое съжаление не е вярно това което казвашРусия губи японската война 1905 основно заради първата революция 1905Русия не губи ПСВ защото СССР печели гражданската война 1918-1924 Зимната война не е загуба реално ако я нямаше нямаше да има реформа в червената армия която 42 година да обърне хода на войнатаАвганистан не загуба - Ефекта от Авганистан(с 20 год закъснение по икономически причини) го видяхме на парада 9 май и ако не се беше разпаднал СССР следв войни нямаше да ги
74
1
 
11
 
! Отговори
до 103 преди 6 години
Къде сте чели тези историй?, другарю. Да не е наръчник на младия реформатор- хаховец?
73
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нещо като "бойците на ИД
72
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 118 баш си е от иван грозни през другото време са 30-40 княжества дето са васали на монголите и на варягите преди това не знам за каква русия може да се говори преди иван грозни
71
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 115 само дето е основно вътрешен 13 трин. демек американците си ги дължът на себе си другите 6 се делят горедолу на равно по 3 между ЕС и Китай а 6 трлн. са около 20 % от БВП на САЩ ДЪЛГОВЕТЕ НА РУСИЯ КЪМ ВЪНШНИ КРЕДИТОРИ СА подобни спрямо БВП
70
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 112 а русия от кога е от иван грозни демек около 450 години
69
0
 
24
 
! Отговори
вера преди 6 години
Войната в Украйна е едно от най-тъжните неща, които се случват в момента.
68
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
най голям е дългът на русия към китай около 70 милиарда долара
67
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен русия дължи на канада 89 милиона на швеция 63 на япония 80 а колкото до това кой кого русия сме я виждали на колене няколко пъти нещо което не може да се каже за САЩ
66
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
след като врът в касапницата моми на по 16-17 г като Катя и Ана работате е много ама много зле
65
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 104 и колко дължи сащ на русия бе ушко като гледам *** има да дава 40 милиона
64
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 85 русия е загубила 103 войни през историята си някой бая големи като ПСВ
63
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тия лапета са първите който ще загинат ако се набутат в реален бой . Едвали ще ги ползват за друго освен пропаганда
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повече от половината живи българи сме сглобявали и разглобявали калашников на 13-14 годишна възраст: в гимназията имаше предмет Начално военно обучение. Кой, защо и как предизвиква война е едната страна на въпроса. А как реагират нормалните хора е съвсем друга тема. Ето малко видео от Луганск, от канала на тинейджър и малко по-голам батко, от типа "да запалим нещо с микровълновата" и "да се качим на най-високия комин или покрив": https://goo.gl/yRhsG6 https://goo.gl/oq2ixR