Кога? Как? Пентагонът се готви за хибридна война на Балканите

Военен експерт: Американците кроят цветна революция в Сърбия
2 юни 2017 22:00, Елка Василева
212
Кога? Как? Пентагонът се готви за хибридна война на Балканите
Снимка: архив, Reuters

Интересите на Москва и Вашингтон силно се пресичат не само в Близкия изток, но и на Балканите. Русия активизира военното сътрудничество със Сърбия, в отговор на това САЩ създават нови подразделения в разузнавателната служба на Пентагона, които ще работят на територията на балканските страни и в Източна Европа. Това е посочено в договор, появил се в сайта за държавни покупки на САЩ, пише Владимир Мухин, "Независимая газета".

Освен борбата срещу тероризма, киберзаплахите и нестабилността новите структури на военното разузнаване внимателно ще следят, а също така и ще подготвят ответни мерки срещу действията на Русия на Балканите и в други региони на Европа, заяви американският заместник-помощник държавен секретар Хойт Брайън Ий.

Той съзря руска следа в цяла редица събития, случили се в последно време на Балканите. Както е известно, Западът обвини Москва за скорошния опит за преврат в Черна гора, за активността на сръбските националисти по време на изборите за президент на Сърбия, както и за акциите на радикалите срещу мюсюлманското малцинство в Македония.

Затова, както заяви Ий, САЩ "трябва внимателно да следят какво именно тя (Русия) ще опита да предприеме по-нататък". С тази цел американското ръководство създава нови разузнавателно-анализаторски структури.

"Компания изпълнител ще трябва да предоставя услуги за техническо осигуряване на разузнавателната дейност, изпълнявайки задачите на разузнавателното управление на сухопътните войски на САЩ в Европа на териториите на Германия (Висбаден, Дармщат, Графенвьор), Италия (Виченца) и Косово (военната база Бондстил)“, се казва в документа.

Всъщност техническото осигуряване в договора се тълкува по-широко. Съдейки по съдържанието му, освен експлоатация, техническо обслужване и поддържане на информационните системи, новите разузнавателни структури ще трябва да събират и анализират разузнавателните данни, както и да планират и провеждат различни операции за поддържане на групата за защита на силите в Германия и Италия и за подготвяне на извънредни операции на Балканите.

Извънредните операции, съдейки по трактовки на военни документи на САЩ, са необходими в случай на планиране на някакъв военен отговор спрямо действия на противника. И този противник за САЩ в Европа на първо място е Русия, а също така и различни политически сили от балканските и източноевропейските страни.

Както смята военният експерт генерал-лейтенант Юрий Неткачов, "всъщност подготовката и извършването от Пентагона на различни извънредни операции - това е организирането на определени форми на хибридна война, насочена към реализацията на геополитически и военно-стратегически цели на САЩ".

Генералът е убеден, че тази хибридна война може да се прояви под формата на информационни вметки в медиите, масови вълнения, резонансни произшествия и т. н.

За САЩ изглежда главната цел в тази война е Сърбия, която развива икономически и военни връзки с Русия и чието население не иска да влиза в НАТО. В качеството на доказателство на замисъла на такива действия от страна на Вашингтон експертът показва документ, който преди една седмица също се появи на сайта за държавни покупки на САЩ. На базата на този документ Американската агенция за международно развитие отпусна пари за организирането и реализирането на реформи на сръбското законодателство в сферата на медиите.

Американската агенция за международно развитие предлага в Сърбия или САЩ да бъде намерена компания, която ще задейства "лица и организации, подкрепящи свободата на печата", маркетингови компании и пи ар агенции, както и "регулиращи държавни органи". Изпълнителят също така е задължен да съдейства за разработването и провеждането на информационни кампании, които трябва да доложат на лицата, отговорни за взимането на решения, актуална информация, данни от проучвания и належащите потребности на участниците в медийния пазар, се казва в документа.

Зад страниците на този договор явно се обрисува следната картина - американците готвят поредна цветна революция - този път в Сърбия, казва Неткачов.

Към подобно мнение се придържа и депутатът от сръбския парламент, заместник-председател на Сръбската радикална партия Деян Мирович. Той смята, че отделянето от Вашингтон на пари за лобиране за реформи на сръбските средства за масова информация е свързано с натиска върху президента на страната Александър Вучич.

Политикът е уверен, че американците искат да създадат у населението на Сърбия положително отношение към НАТО, а значи - отрицателен образ на Москва. Мирович предполага, че натискът на САЩ върху Вучич може би е свързан също така "с плановете за разполагане на руска военна база в град Ниш".

За това, че Русия като че ли планира да разположи в Сърбия своя военна база, сръбските средства за масова информация са писали вече неведнъж. Няма никакви официални потвърждения на тази информация. Но например сръбският в."Ало!" още през 2014 г. съобщаваше, че по време на визитата си в Белград руският президент Владимир Путин и тогавашният президент на Сърбия Томислав Николич са подписали секретен протокол за разполагане от 2017 г. на руска военна база в Сърбия. Съобщаваше се, че още към края на тази година на територията на Сърбия ще се намират около 5 хиляди военнослужещи от руската армия.

Не е изключено именно с този аспект да е свързано и решението на Пентагона да увеличи своите разузнавателно-аналитични подразделения на Балканите. Наистина в Сърбия вече има друг президент, който провежда по-гъвкава политика и възнамерява да поддържа приятелски отношения както със Запада, така и с Русия. Впрочем, може да се допусне, че това няма да попречи на избрания през април президент на Сърбия Александър Вучич да разреши разполагане на територията на страната на руска военна база.

През декември миналата година на среща с министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу Вучич, който още бе премиер, заяви: "Ние ще можем да засилим нашето сътрудничество - политическо, икономическо, военно - на много високо равнище". Тогава бе взето решение за безвъзмездно предоставяне от Русия на Сърбия на 6 изтребителя МиГ-29 , 30 танка Т-72С и 30 бронирани автомобила за разузнаване и патрулиране с пълно въоръжение. Бе подписан също договор за покупка за сръбската армия на комплекс за ПВО "Бук".

Малко след това в Сърбия бяха проведени съвместни учения на десантни войски на двете страни. През лятото на тази година подобни военни учения се планират в Беларус, а сръбски десантчици вече усилено тренират на полигон край Рязан.

Сръбският анализатор, полковник от резерва Горан Йевтович, е уверен, че рано или късно конфликтът между Косово и Сърбия ще се засили. И за да се предотврати по-нататъшно разпадане на страната, "е необходимо Русия да разположи в Сърбия една или две бази, какъвто е сега случаят в Сирия".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
6
 
5
 
! Отговори
никога повече преди 6 години
с Русия.От 1923 българи, отишли в Русия след "въстанието( пак организирано от "великата съветска страна") се връщат и си хвърлят партийния билет:"ако ще живеем в такъв терор и беднотия- не искам да съм член на БКП!" И след 9.09.1944 настава истински терор за ТЯХ в България. Няма работа за тях, децата им не могат да следват( врагове на народа...)?>>НИКОГА ПОВЕЧЕ под властта на Русия!
124
1
 
1
 
! Отговори
kiki преди 6 години
До Анонименa sto si ne gledate vasa rabota,kolko znaem i pri vas ziveet turci mozda i oni iskat da se otcepat od bugarska.
123
3
 
9
 
! Отговори
до 174 преди 6 години
До До всички русофобис една забележка -МАКЕДОНИЯ Е ИЗМИСЛЕНА ОТ РУСИЯ И ПРИСЪЕДИНЕНА СЪМ СЪРБИЯ ЗА ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕНА БЪЛГАРИЯ.
122
2
 
3
 
! Отговори
Булгар преди 6 години
Сърби я Сърбия.
121
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ако сърбите русофилстват и домъкнат руски бази като нищо и това в долния пост да стане + оцепване на Войводина
120
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
удобен слу4ей да смажем сърбите да си вземем покрайнините и Ниш и да разкараме сърбоманите от Македония
119
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно не е диктатор, 16 години на власт. Горкия, дали е успял да спести 10-15 милярда за старини
118
6
 
4
 
! Отговори
Дърт комунист преди 6 години
А рускини се докарат ли да ги таковам у таковото?
117
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе борсук,КОГА БЪЛГАРИЯ Е НАПАДАЛА СЪСЕДНИ СТРАНИ?!?!?!?!?!?НИКОГА!!!А нас са ни нападали и гърци и румънци и най вече сърби!Четете тая история бе *** руско ближещи!!!И ако Сърбия беше толкова добре с руснаците защо толкова напред пред България сега се намира на половината ни!?!?!?Четете , БВП НА Сърбия Е НА ПОЛОВИНАТА НА БЪЛГАРИЯ СЕГА!!!!
116
3
 
13
 
! Отговори
Anonim преди 6 години
Е те едните такава "революция" ни спретнаха преди 60 години, че още не можем да се отърсим ...
115
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен165 ...Да добавя,с Турция преговаряме и се договаряме успешно,досега.
114
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен165 Това просто,не е вярно.България няма свои агенти,които да произвеждат нередици и атентати в съседни страни,като Сърбия,нито пък претенции към историята на съседи,като сърбоманите в БЮРМ.С Гърция се разбираме добре,с Румъния,също.С Хърватия дорите ни отношения са във възход.Колкото по-далеч от Русия,толкова по-близо до цивилизацията.
113
12
 
16
 
! Отговори
До 161 преди 6 години
Черна гора всъщност ако добре сте запознат има диктатор от 15 години, (ГЕРБ да ви напомня нещо). В Черна гора 60% от хората са били срещу влизането в НАТО, но кой ги пита. Някой нас пита ли ни, същата работа е където свободата и демокрацията се наместиха.
112
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направило ли ви е впечатление че българите мразим всички. Ние мразим народите около нас с които би трябвало да имаме добри съседски отношения. Ние мразим румънците, били ц..и, мразим сърбите, мразим турците а и с гърците не сме първа любов. За Русия пък да не говорим, всичко лошо което става у нас е руска причина.Всички тези държави са по развити от нас не може дори сравнение да стане, но ние злобеем и мразим вместо нас си да погледнем.
111
13
 
18
 
! Отговори
България беше с преди 6 години
московията само 44-89И то щото червената армия ни " освободи"И щото си плащахте да сме с вас. БуквалноНачалото на 80-те започнахте да не плащатеИ умре презрелия соцялизъм много бързоИ не ви помогнаха лозунгите :КПСС БКП вечна дружбаНема да ви помогнат и сега
110
6
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
какви интереси имат сащ на балканите та се бутат тука да си гледат лат америкаи да не ни се месят в живота ни тука не са добре дошли да се махат заедно станковете си и корабите само неприятности ще имаме покраи тях
109
25
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-много ме изкефива черногорците, наритаха *** позорно като маче у дирек
108
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направило ли ви е впечатление че българите мразим всички. Ние мразим народите около нас с които би трябвало да имаме добри съседски отношения. Ние мразим румънците, били ц..и, мразим сърбите, мразим турците а и с гърците не сме първа любов. За Русия пък да не говорим, всичко лошо което става у нас е руска причина.Всички тези държави са по развити от нас не може дори сравнение да стане, но ние злобеем и мразим вместо нас си да погледнем.
107
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-големия страх на руснаците винаги е бил създаването на достатъчно силна православна или славянска държава, затова веднага след руско-турската война наливат масло в отношенията между Бтлгария и Сърбия, първо с даването на западния шоплък и Ниш на Сърбия, а след това с директното плащане на Сърбия да ни нападне през 1885, известно е също че именно те подтикват и заплащат за Румънската агресия в България през междусъюзническата, и днес правят мътилки в Украйна пак по тези причини
106
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че тя хибридната война си е от 1990г. насам.Помните ли записките на посланик Монтгомъри, как Сърбия щяла да нападне Македония и България щяла да се намеси и т.н. проекти на американски институти за подпалване на войни.Помните ли сценария по който избухна войната в Босна - тук някой гръмнал бошняк, но сърбите отричат , после някой гръмнал сърбин, но бошняците отричат ... до конфликта.После същия сценарий и в Косово...Американците ли са, саудитците ли са ?