Трагедията в Лас Вегас: Защо не наричат Стивън Падок терорист?

А ако той беше мюсюлманин?
4 окт 2017 22:00, Елка Василева
177
Трагедията в Лас Вегас: Защо не наричат Стивън Падок терорист?
Стивън Падок. Снимка: Reuters

Веднага след трагедията в Лас Вегас, отнела живота на 59 души, в интернет започнаха ожесточени спорове за това защо стрелялият срещу зрителите на концерт Стивън Падок не беше обявен за терорист.

Агенциите и медиите наричат 64-годишният мъж "вълк единак", "дядо", "играч" и "бивш счетоводител", но не използваха думата "терорист".

Засега не е ясно от какво се е ръководил Падок, извършвайки масовото убийство. Не бяха открити свидетелства за негови връзки с терористични организации, няма и доказателства, че той е имал някакво психическо заболяване.

Много потребителите в социалните мрежи обаче са уверени, че ако Падок беше мюсюлманин, той практически веднага щеше да бъде наречен терорист, незабавно свързвайки нападателя с ислямските екстремисти – дори без каквито и да са доказателства, пише Би Би Си.

Знаменитости, телевизионни звезди и учени обсъждат защо в случая със стрелбата в Лас Вегас терминът "терорист" не се използва.

Още по темата

Съгласно законите на щата Невада за акт на тероризъм се смята следното: "Всички действия, свързани с използване на насилие за причиняване на тежки телесни повреди или смърт на обикновени граждани".

На федерално ниво законът на САЩ нарича "вътрешен тероризъм" действията, които отговарят на три критерия: представляват опасност за човешкия живот, нарушавайки законите на страната или щата; имат за цел да сплашат или принудят към нещо граждани или представители на властите; извършени са предимно на територията на САЩ.

В определението на ФБР също се посочва, че за обявяването на някои действия за тероризъм е необходимо намерение "за сплашване или принуждаване на правителството, населението /или които и да са представители на тези групи/ за постигане на политически или обществени цели".

Именно този елемент като че ли е основен: организира ли се нападението само за причиняване на масови щети или по този начин нападателят се опитва да повлияе на правителството или пропагандира определена идеология?

Много потребители в социалните мрежи споделят снимка с текста на закона на щата Невада и въпроса защо въпреки очевидното определение шерифът на полицията в Лас Вегас Джо Ломбардо заяви на пресконференция за Падок следното: "Не знаем каква в онзи момент е била неговата система на вярвания. Сега ни се струва, че той е действал сам като вълк единак".

В Twitter думите "вълк единак" (lone wolf) е използвано след трагедията в Лас Вегас 200 000 пъти. А думите "терористично нападение" (terrorist attack) – над 170 000 пъти. Хората обсъждат защо има явно несъответствие между това как описват заподозрян с бял цвят на кожата и представителите на останалите раси.

Спорове се разгоряха и във Facebook. Потребителят Марсал от Индонезия пише: "Не го признават за международен терорист? Може би защото лицето му не е арабско!".

Потребителят Махмуд ел Авади пише, че е натъжен от новината за случилото се, но и че масовото убийство няма да се отрази на белите хората по същия начин, по който се отразяват нападенията на ислямистите на неговото семейство.

"След всяка масово убийство животът на моята жена е подложен на опасност, защото тя си покрива главата, моят син е нападан в училище, защото се казва Мохамед, към 4-годишната ми дъщеря се отнасят несправедливо, защото тя говори на арабски. Но ако си терорист бял и християнин, то изведнъж си душевноболен и всичко е наред", пише той.

Въпреки огромното мнозинство коментари в интернет с критика срещу властите и медиите за това, че Падок не беше наречен терорист, имаше и други гласове, опитали се да разберат защо се случва така.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я вижте опредлението на ФБР - тероризъм са подобни действия за принуждаване на правителството за постигане на определни обществени или политически цели. И когато те атакуват държава от другия край на Океана и допуснат, че е нормално да има "косвени" цивилни жертви и да създадат гражданска война, за да сменят обществения строй и да принудят "диктатора", заедно с властимащото правителство да им предаде властта - тогава какво е?
92
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До WTFA колко истина има в "официалните" съобщения :-)???
91
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименkato tebe
90
1
 
3
 
! Отговори
@ преди 6 години
Как да разбереш такъв човек и постъпката му?Милионер, без здравословни проблеми, има си приятелка дори, живее близо до Лас Вегас на топло и приятно място... може само да се радва на живота, няма никакви грижи или проблеми, може да си позволи каквото му душа иска.И какво се оказва искала душичката му?Да избива невинни хора. След което да си пръсне моз*ка преди да го арестува полицията.Психично болни хора има навсякъде по света, но в САЩ имат неограничен достъп до оръжие.
89
0
 
1
 
! Отговори
В. преди 6 години
До В.Грешно адресирано - до 97.
88
1
 
6
 
! Отговори
В. преди 6 години
До до 94Те американците са на тази територия поне 2000 години. Изобщо сне са избивали индианци или просто индианците на са демократи и избиването е акт на внедряване на демокрация.
87
0
 
5
 
! Отговори
Аоа преди 6 години
Ц Р У създаде всички терористични организации .да проверят в техните списание.
86
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИД как не е поела вината досега?
85
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кефи ме Махмуд какъв чакал е.Веднага индетифицира тоя на снимката като християнин.Още малко ще каже,че са ходили заедно но църква.Него го било страх защото синът му се казвал Мохамед и жена му си покривала главата.Ама седи на социална помощ в Европа,нали.Не иска в Афганистан.Там нали няма християни,нали те му пречат?Колко са лицемерни тия хора.
84
1
 
5
 
! Отговори
Писимист преди 6 години
Нима зомбите на терористичните организации дето се взривяват сред невинни хора не са психари самоубийци бягащи от биезмисленият си живот?
83
0
 
2
 
! Отговори
Ач преди 6 години
До АнгелАбсолютно вярно,но в законите на щата им пише друго....
82
0
 
7
 
! Отговори
Валерката преди 6 години
Най - вероятно просто му било шумно от музиката.
81
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Аноним,koi ti kasa 4e arabite ca teroristi,ot zeliqt svqt ima teroristi
80
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Християнска държава - всички мерзости и гнусотии са позволени - само да не се правят открито..
79
8
 
16
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Деянието което извърши този Умопобъркан човек не може да се нарече Терористичен Акт защото зад всеки терористичен акт стои някаква идеология ,извратена кауза или фанатизъм.А деянието на Падок мога да определя просто като ужасно престъпление извършено от един крайно депресиран ,побъркан човек.Той няма идеология,последователи или каквато и да е кауза.Просто болен мозък.
78
13
 
4
 
! Отговори
до 94 преди 6 години
Ако беше малко по начетен и информиран щеше да знаеш че словосъчетанието 'Империя на Злото" е въведен от Американците в разгара на Студената война и така са Наричали Съветския Съюз.Това на една страна. Ти дори не знаеш какво означава думата Империя.САЩ никога не са били Империя защото не са завладявали чужди територии за разлика от СССР които са имали над 20 републики в техните граници!!!
77
2
 
9
 
! Отговори
муспи преди 6 години
До Попов Въпрос по същество - с оръжие там е невъзможно да се влезе! Значи той е закаран там с автоматите и хатроните - всичко много по тежко че да се носи от един човек, - може би с електрокарче на обслужващия персонал. Кой може да разполага с охраната на това скъпо място? - Естествено който разполага и с парите и правителствата на САЩ, ЕС и всички останали, - България също не изостава! Виждате - убивай евреи си е природно явление!
76
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В САЩ Битовата престъпност е 5 пъти по ниска от тази в източна европа. Нямаше да има мутренски години в България, ако всеки чичка имаше по един глок. Като знаеш, че при всяко едно влизане с взлом могат да те гръмнат без да питат и без да понесат каквито и да било наказания. Нож с две остриета е свободният достъп на оръжиям но има повече ползи от недостатъци.
75
8
 
14
 
! Отговори
мислител преди 6 години
В света има 4 империи на злото.Всички беди по земята са причинени основно от тях:1) САЩ2) Саудитска Арабия3) Турция4) Израел
74
3
 
7
 
! Отговори
Лукавия преди 6 години
До ПоповПопов, ти в хотел влизал ли си? Кой проверява какво има в куфарите?