Щедри обещания и кошмар за Европа - кабинет от новаци в Италия

Джузепе Конте е предопределен да бъде слаба фигура, пише "Дойче веле"
3 юни 2018 13:14, Василия Пейчева
73
Щедри обещания и кошмар за Европа - кабинет от новаци в Италия
Снимка: БТА

В раждането на новото правителство на Италия накрая се наложи принципът: по-добре врабче в ръката, отколкото гълъб на стряхата! Хитрият шеф на крайнодясната партия "Лига" Матео Салвини дълго се колеба и разчиташе на нови избори. Неговият рейтинг се покачи стремглаво и той се надяваше партията му да влезе подсилена в новия парламент. Накрая обаче надделя предпазливостта и той за втори път сключи брак по принуда с движението "Пет звезди", пише "Дойче веле".

Неизвестни професори и начинаещи политици

Би било истинско чудо ако новият премиер се окаже нещо повече от една марионетка в ръцете на двамата партийни председатели. Неизвестният професор по право не принадлежи нито към "Лига", нито към движението "Пет звезди". Неговата власт му е дадена назаем. Джузепе Конте е предопределен да бъде слаба фигура. Той ще трябва първо да се консултира в двете партийни централи, преди да дава обещания на своите колеги Меркел и Макрон.

Но и като цяло ще бъде така с новото правителство, съставено само от новаци: нито един от министрите досега не е бил на ръководен пост дори в някоя община. Новият финансов министър е напълно непознат професор по икономика, комуто също липсва всякакъв управленски опит. След като научиха неговото име, мнозина потърсиха в интернет информация за бъдещия финансов министър и от малкото попадения в мрежата научиха, че Джовани Трия поне изглежда поддръжник на еврото.

С едно единствено изключение - новият външен министър - цялото италианско правителство е съставено от абсолютно начинаещи политици. Което може само да радва избирателите на двете партии, защото популистите се обявяват срещу властта на истаблишмънта. Но както се вижда от действията на кметицата на Рим от движението "Пет звезди", която очевидно не се справя добре, за да управляваш не са достатъчни само високопарни фрази и добри намерения.

Нереално щедри обещания

Програмата на този брак между две напълно противоположни в идеологическо отношение партии се състои преди всичко от щедри подаръци за избирателите. А италианските избиратели са толкова петимни за промяна и нови лица в политиката, че са забравили аритметиката. Защото плоският данък, с който Матео Салвини иска да ощастливи своите привърженици, ще струва милиарди на държавата. Освен това ще носи печалба само за хората с доходи над 30 000 евро, а обикновените хора, които дадоха гласа си за популистите, ще бъдат още по-зле, отколкото преди.

Гарантираният минимален доход, който от "Пет звезди" обещават на хората от по-бедните южни райони на страната, пък трябва да замени системата на социалното осигуряване, която в Италия от десетилетия не работи. За съжаление на държавата ѝ липсват средствата за това, а огромните бюджетни дупки, които ще възникнат от тези две начинания, не могат да бъдат запълнени с поемането на нови дългове.

На този фон възниква въпросът как възнамерява Италия да се отърве от огромните си дългове, ако увеличава разходите си? Шепа икономически експерти се застъпват именно за този вариант. Особено сега, когато Доналд Тръмп е повел глобалната икономика към пропаст, изобщо не е ясно как Италия може да се спаси от затъване в блатото.

Кошмар за Европа

ЕС не го очаква нищо хубаво. Едва е преодоляна гръцката криза, и ето че се задава нова и още по-сериозна опасност за еврозоната. Гърция изобщо не може да се мери с Италия, която в икономическо отношение е 10 пъти по-голяма. И ако Рим обяви държавен банкрут, крахът на финансовите пазари ще повлече надолу цялата общоевропейска валута.

Все още не знаем колко от щедрите си обещания ще изпълни новото италианско правителство. Във всеки случай предстоят неспокойни времена за Брюксел, защото кабинетът на Конте ще поиска лиценз за безхаберно поемане на нови дългове. Брюксел обаче не може да позволи това, и крахът е предварително програмиран.

Колко ще издържи тази коалиция?

Но и по много други теми очевидно предстоят тежки конфликти и спорове с тези италианци. Искането на Матео Салвини за расово разделение във влаковете говори за неговите расистки и десноекстремистки възгледи. Ако той, в качеството си на вътрешен министър, затвори мигрантите в лагери, в Италия ще се разрази тежка битка за човешките права. Пълна загадка е и това, как ориентираното по-скоро наляво движение "Пет звезди" може да изтърпи демагогията и намеренията на Матео Салвини.

И още нещо: популистите в Рим се опитват да убедят хората, че Германия е виновна за италианската криза. А това е злонамерена глупост. Средностатистическото благосъстояние на глава от населението в Италия е по-високо от това в Германия.

Независимо от всичко им дължим едно "Аванти, дилетанти!"


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И България да каже НЕ на ЕС!!!!
10
6
 
32
 
! Отговори
Морски преди 1 година
Ха дано Италия сложи края на режима на Европейския съюз!!!!
9
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мафията и мутрите в Италия ще станат още по-силни.
8
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На баба Меркел са и пожълтели гащите от страх за парите на германците. Пиши ги бегали бабе.
7
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германия ще бъде принудена да ги спасява с много повече пари от Гърция и ЕС ще се разпадне.
6
6
 
23
 
! Отговори
не може да бъде преди 1 година
Дойче зеле се опитва да хвърля прах в очите и да замазва,ама вече не им се получава-По-рано се казваше ,че това ,което е добро за Германия е смърт за Русия.Сега се оказа,че това ,което е добро за Германия е смърт и за Гърция,и за Италия ,и за Полша,и за Унгария..май има и други...!?Вие ми кажете какво бъдеще има ЕС с тая политика!?
5
4
 
13
 
! Отговори
Чалгарин дудаев преди 1 година
Европа е на ***.но БОГ Си знае работата.линч.те го знаят и стават по нагли и нахални хомосексуалните ***.кротувайте дяволи .
4
1
 
31
 
! Отговори
Тома Неверни преди 1 година
Koгато италианска пенсионерка дойде в БГ да слугува на БГ пенсионери - тогава ще повярвам, че са зле.
3
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Италианците са тръгнали по пътя на Гърция. Ципрас също викаше Охи а сега чинно изпълнява квото каже тройката.
2
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Русофил

Ква русия бе спрел, в русия нема какво да ядът и е пълно със спинозни и пияни гейови.
1
12
 
23
 
! Отговори
Русофил преди 1 година
Европа е бита карта - емигранти, дженндъри и ислям!
Кажете за Русия и Путин.