Свободата в религията под натиск в цял свят

Християните са най-дълбоко засегнати, смята Маркус Грюбел
Обновена: 30 окт 2020 07:04 | 30 окт 2020 07:03, Петя Славова
83
Свободата в религията под натиск в цял свят
Снимка: БГНЕС

Германският правителствен комисар по религиозната свобода в света представя тревожен доклад. В борбата за подобряване на положението той разчита повече на диалога, отколкото на санкциите, съобщава "Дойче Веле".

Маркус Грюбел преминава директно към точката. "Свободата на религията или убежденията е основно човешко право. Това човешко право все повече се ограничава или поставя под съмнение. Трима от четирима души по света живеят в държава, която ограничава свободата им на религия или убеждения." По този начин докладът за световната ситуация на свобода на религията, който германският правителствен кабинет одобри в сряда, е мрачен документ по труден глобален проблем.

Загриженост за китайските уйгури

"Свободата на религия и убеждения е под нарастващ натиск в много страни", казва Грюбел. Нарушаването на свободата на религията "по-специално" засегна християните като най-голямата религиозна общност в света, но членовете на други религии и мирогледи също претърпяха дискриминация и преследване поради своята вяра или защото не се придържат към никоя вяра.

Още по темата

Религиозната свобода е под натиск в цял свят

Грюбел подчертава драматичното положение на уйгурите в Китай и проблемите на рохингите. И той спомена за гнева в интернет и по улиците, когато в Пакистан се обсъждаше присъдата на християнката Азия Биби, обвинена в богохулство, която най-накрая успя да напусне страната. Той е разтревожен и от положението на религиозните малцинства в Иран и части от Нигерия. Но германският правителствен комисар спомена и положителен пример. През 2019 г. Судан отмени смъртното наказание за вероотстъпничество, въведе Коледа и покани евреите да се върнат или да посетят страната.

Критики срещу партньори във външната политика

За втори път след 2016 г. германското правителство представя "Доклад за световната ситуация на религиозна свобода. Това е документ от около 200 страници. Сега, подобно на годишния доклад на "Амнести интернещънъл" за положението с правата на човека в света, са налични 30 "профила на страните", с коментари за 30 държави, където събитията от 2018/19 са от особен интерес. Държави от Афганистан до Виетнам, но също и страни като Египет, Бразилия, Кения, Малайзия, Саудитска Арабия, които със сигурност не обичат да се виждат в такъв официален правителствен документ. Немалка част от тези страни имат икономически отношения с Германия или са съюзници по външната политика.

Това става ясно, когато Грюбел коментира неговата функция и ролята на доклада. Става въпрос за изобличаване, солидарност, говорене. "Винаги си струва да се търси диалог", казва той. Германският комисар не е склонен да иска санкции. Те са "последната инстанция". Ако погледнете къде по света се нарушават религиозната свобода или други човешки права, "тогава трудно можем да търгуваме с която и да е държава в света".


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
гейовете и комунистите атакуват религиите, дето не ги слушат.
78
1
 
3
 
! Отговори
ересиарх преди 2 месеца
Защо като стане въпрос за религии винаги опират до папата - той е еретик, чисто политическо лице и позициите му са в разрез с християнските ценности. Православните християни никога не са измъчвали някого, нито са горели хора на кладата. Всички медии говорят за свобода на религията, но всъщото време нападат християнството с повод и без повод.
77
1
 
0
 
! Отговори
Амнести преди 2 месеца
Ето например във Франция потъпкват свободата на муслимите, като богохулстват, рисувайки техния пророк. Всяка рисунка трябва да бъде наказана със смърт и джихат в името на свободата на тяхната добра и хуманна религия!
76
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Пашата То исляма и с камъни убиват жените . По хуманно е някак си
75
4
 
0
 
! Отговори
Пашата преди 2 месеца
До 72 сатанински ли?исляма ли изгори жените в клада или вашата религия?иди си пий хапчетата
74
2
 
5
 
! Отговори
Роза преди 2 месеца
Реплика от филм:"Всички ние сме едни и същи хора,само дето попове и ходжи ни мътят главите!"Съгласни ли сте с това твърдение?С едно простичко изречение героят от филма е успял да каже толкова много,нали?
73
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тъкмо се чудехме къде да празнуваме Коледа, а то судан бил новият писък :o)
72
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Китай както винаги реагира най-адекватно към сатанинската религия! Вкара ги в лагери и им промива мозъка за да се отърсят от злите мисли!
71
5
 
14
 
! Отговори
Антирелигия преди 2 месеца
До "сър Стенли"

Корекция... нищо, наистина нищо на света, нито вируси, нито саблезъби тигри, нито каквото и да е друго е причина за смъртта на повече хора от религиите.

То не са инквизиции, бесеници, горене на клада, изтръгване на сърца и какво ли още не.

Долу всички РЕЛИГИИ!!!!!
В 21 век нямаме нужда от брадати дъртаци да ни казват какво е правилно и какво не!

(Обърнете внимание, че в коя да е религия, тия дето искат да определят на другите как да си живеят живота са все дърти и брадати...)
70
6
 
2
 
! Отговори
аа преди 2 месеца
Аз като слушам коментари и изказвания на лидери в западни държави начело на Франция и Макрон.... "Свободата" на изповядване на религиите е в разцвета си в ЕС...
.................
Свободата на словото за тези, които поругават символите на други религии освен христянството е напълно свободно...
69
3
 
2
 
! Отговори
Психиатър преди 2 месеца
До Сър Стенли

Време е за гинко билоба-та...
68
3
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
До Хоспиталиер/66

Що подмолно и тихо?
Още 1974та франция и други западни държави подписват ангажименти за помагане разпространението на арабската култура в европа, ес иска да внесе 100 000 000 имигранта, меркел кани афроарабите да влизат без документи, холандия плаща субсидии на дианета и сивите вълци за интеграция на мюслитата...
67
0
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Нещо не разбрах... свобода на убеждения или на изразяването им?
Защото ако става дума за свобода на изразяването им, ес е на дъното на класацията. Инак всеки, даже в северна корея, може да си е убеден в каквото си иска.
66
3
 
7
 
! Отговори
Хоспиталиер преди 2 месеца
До Сър Стенли

Така като гледаш дали тези "злини" са били без причина? Време е отново да се развее малтийския кръст в Европа. Да се изтласкат неверниците обратно в катакомбите, откъдето са дошли. Европа отново е завладяна от исляма, но този път подмолно и тихо.
65
7
 
19
 
! Отговори
Сър Стенли преди 2 месеца
1. Вярно е че хора наричащи се християни са извършили през средните векове големи злини, НО те са го направили противно на всичко което учи Исус Христос и Новият Завет.
2. Мюсюлманите и исляма са извършили още по ужасни неща, но са го направили в покорство на религията си а не обратното на учението и живота на Мохамед.
В този смисъл когато Християнин върши зверства и престъпления той е фалшив и само на думи християнин.
3. Комунистите / атеистити са убили повече от всички останали взети заедно..
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 54

Нищо не беше....
63
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всяка една религия е идеология, обслужваща властта!
Няма нищо по-страшно от фанатизма и глупостта.
В 21 век да се избиваме заради митове и легенди, е не регрес, а падение за човешкия род.
62
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Християните са избилли милиони хора но е било отдавна, това не се брои вече, минали са между капките, забравено е, отървали са се, разминало им се е, какво да ровим в миналото. А защо мюсюлманите правят терористични актове?
61
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Папа Франциск. "Хомосексуалистите са Божии чада, имат право на семейство". Светият отец защити правото на гей двойките да влизат в законно признати граждански съюзи в документален филм, чиято премиера се състоя на кинофестивал в Рим.
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 53
В кой век живеем?