Джак Ма не е първият, който изчезва мистериозно в Китай, кои са другите?

Тайните арести в страната са легални от 2013 година
15 яну 2021 21:54, Нели Христова
119
Джак Ма не е първият, който изчезва мистериозно в Китай, кои са другите?
Снимка: БГНЕС

На среща на върха през октомври Джак Ма решава да не си мълчи и яростно критикува китайските регулатори, които се опитват да задушат иновациите. Милиардерът се обявява против  сегашната китайска банкова система, както и  финансовата регулаторна структура на управляваната от комунистите държава, които далеч не помагат на неговата Ant group. Критичните му забележки към комунистическия режим, "който не изисква нищо повече от пълно подчинение", сринаха отношенията му с първия човек в Китай - Си Дзипин.

Още по темата

Дни след критиките му срещу китайските власти, Ма беше привикан на среща с представители на комунистическата партия. А срещу компанията му Alibaba започна разследване за монополно поведение, според изявление, публикувано от ръководството на китайската комунистическа партия за надзор на пазара.

От октомври няма и следа от Джак Ма. Най-забележимо бе отсъствието му от финала през ноември на собственото му шоу - Africa’s Business Heroes, телевизионен конкурс за начинаещи предприемачи. Снимката му беше премахната от списъка със съдии на уеб страницата на предаването.

Лидерът на Китай Си Дзипин не се притеснява да упражнява власт срещу онези, които според него оспорват господството и авторитета на Китайската комунистическа партия. Китайският президент демонстрира малка толерантност към всеки, който е на противоположно мнение и  отказват да се съобрази с неговия мироглед.

Джак Ма не е първата влиятелна личност в Китай, която вероятно е пострадала от това. Съобщава се, че Китай е узаконил тайни задържания още през 2013 г. От тогава няколко известни лица като актрисата Фан Бингбинг, бившият шеф на Интерпол Мън Хонгуей, бизнесменът и инвеститорът Гуо Гуангчанг и бившият магнат на недвижими имоти Рен Жицианг изчезват мистериозно. Всички те се появяват също толкова мистериозно по-късно.

Бизнесменът и инвеститор Гуо Гуангчанг

През декември 2015 г. се появиха съобщения, че китайският бизнесмен и инвеститор Го Гуангчанг е изчезнал. Няколко акаунта в социалните медии съобщават, че основателят и председател на инвестиционния конгломерат Fosun International е бил изгонен от полицията на летището в Шанхай. Неговото изчезване накара компаниите, които той ръководеше, да поискат спиране на търговията със съответните им акции, регистрирани в Хонг Конг и Шанхай.

Впоследствие Гуо се появи отново и заяви, че е съдействал на властите в неназовано разследване. По-нататъшни обяснения не бяха предложени, въпреки че изчезването му стана на фона на репресиите срещу корупцията, започнати от Си Дзинпин, след като той дойде на власт през 2012 г.

Актрисата Фан Бингбинг

Международно признатата китайска актриса Фан Бингбинг е друга знаменитост, която мистериозно изчезва от общественото пространство. Бингбинг не се появява близо четири месеца през 2018 г. Актрисата, която се появи в над дузина китайски филми, както и във франчайза "X-Men" изчезва през юли 2018 г. и се появява през октомври 2018 г.

Твърди се, че тя е била задържана от провинциалните власти във връзка с дело за укриване на данъци.

Китайските власти разбрат, че тя и нейната компания са укрили данъци в размер на 248 милиона юана. След като Фен се появи след четиримесечното й изчезване, тя бе прослушна на китайското правителство и дори им благодари, че са я "изчезнали".

"Това, с което съм се сблъсквала в живота си или в работата си, може да е падение, но това падение  всъщност бе нещо добро", каза тя в интервю за „Ню Йорк Таймс“. "Това ме накара да се успокоя и да замисля сериозно какво искам да правя в бъдещия си живот."

Бившият шеф на Интерпол Мън Хонгуей

Мън Хонгуей, който беше първият китайски ръководител на Интерпол, изчезна по време на пътуване от Франция към Китай през септември 2018 г. Той трябваше да служи като ръководител на Интерпол до 2020 г., но организацията заяви, че е подал оставка два дни след като мистериозно изчезва.

По-късно ККП потвърди, че Хонгуей е бил задържан като част от борбата на Си Дзинпин срещу корупцията и е заподозрян във вземане на подкупи. Партията заяви, че Мън е злоупотребил с положението си за лична изгода, злоупотребява с държавни средства, за да осигури на семейството си "екстравагантен начин на живот" и пренебрегва принципите на комунистическата партия. Той беше изключен от партията и лишен от всички държавни длъжности.

Според китайските доклади Мън е взел подкупи за над 2 милиона долара. Той е осъден от Tianjin No 1 Intermediate People’s Court да плати глоба от два милиона юана. Съдебното изявление също нарежда, че той няма да обжалва присъдата. През януари 2020 г. Мън беше осъден на 13 години и половина затвор за приемане на подкупи.

Бившият търговец на недвижими имоти Рен Жицианг

Рен Жицианг, бивш магнат за недвижими имоти и убеден критик на китайския президент Си Дзинпин, изчезна през март 2019 г. малко след като написа есе, критикуващо китайския премиер.

Въпреки че той не посочи името на Си Дзинпин в статията си, беше широко разпространено мнението, че определението "клоунът", който той споменава в есето си, което критикува китайската комунистическа партия за отговора на избухването на пандемията от коронавирус, е предназначен за Си Дзинпин.

Есето е публикувано малко след телевизионната реч на Си Дзинпин. Съобщава се, че Рен пише, "Аз също с любопитство и добросъвестност изучавам речта... това, което видях... не беше император, стоящ там, показващ своите "нови дрехи", а клоун, който се съблече гол и настоява да продължи да бъде император."

Подобни  критични възгледи му докараха гнева на китайската комунистическа партия, която от време на време демонстрира готовността си да потуши несъгласието дори сред елитите на страната.

Рен изчезна дни след като написа острата статия. Месеци по-късно съд в Пекин осъди Рен на 18 години затвор. Съдът призна магната за виновен по обвинение за вземане на подкупи, злоупотреба с публични средства и злоупотреба с властта си по време и след времето, когато е бил изпълнителен директор в компания за строителство на имоти.


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
6
 
6
 
! Отговори
Чичо сам преди 2 месеца
до 85"Китайцитя Бягат, никой не се връща в Китай или Русия ;)
Бягат с хиляди всеки месец!"
Искам да попитам вие сте не бягате ли ?
87
1
 
3
 
! Отговори
Мразяцървули преди 2 месеца
До До Гост жалък ***.дори македонците не смятат че ти си и приятилете си истински и независими хора
86
13
 
6
 
! Отговори
До Гост преди 2 месеца
Тя твоята поднебесна много скоро пак ще си прибере северная, както допреди 300 години.
Русия е бедняшката провинция на Северен Китай.
85
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Живях и работих с китайци за 6 години.
Горките хора, това са днешните Роби.
Бедните африканци са направо щастливци, че не живеят в такава култура!
Горките китайци, нямате си идея как се държат началниците им с тях!
Хранят ги с ужасна храна, карат ги да бачкат по 16 часа!
Стига сте ми хвалили Китай!
84
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много обичаш да лъжеш, а ;)
Китайцитя Бягат, никой не се връща в Китай или Русия ;)
Бягат с хиляди всеки месец!
83
4
 
6
 
! Отговори
ГосТ преди 2 месеца
Китайците бягаха към Япония, сащ и Европа по времето на мао, който разруши йерархията или по точно я обърна с главата надолу. пролетарски комунизъм. По важното е,че вече нещата са на мястото си и китайците се връщат. Имам предвид квалифицираните. За простолюдието на никой не му е зор. Както се и вижда. Путин трябва да вземе пример от Поднебесната.
82
9
 
10
 
! Отговори
Дядо Соци преди 2 месеца
До Анонимен 72 Много си прав.Тръмп реши че с комунистите може да се разговаря човешки и сгреши.Тояга трябва , тояга.
81
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе гледам, че много ви харесват китайските методи...
А защо от 1000 години насам китайците масово бягат от там ?!
Нали живота в Китай е крадив ?!
И все към Европа и Америка бягат ;)
80
9
 
3
 
! Отговори
ГосТ преди 2 месеца
Съвсем разбираемо е демократите от плод'зеленчука и месарниците да скимтят за себеподобно, но нещата в цивилизования свят стоят по друг начин. Няма смисъл да се коментира много. Вечна слава на Поднебесната !
79
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Китай е много грозна диктатура.
78
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Назначили са го милиардер сега са го уволнили и така.
77
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
САМО ЕДИН ИСТИНСКИ КОМУНИСТ /ВИЖ НАШИТЕ/ МОЖЕ ДА СТАНЕ МИЛИОНЕР, МИЛИАРДЕР, НО В МОМЕНТА КОГАТО РЕШИ ДА КРИТИКУВА ОЛИЦИТВОРЕНИЕТО НА БОЖЕСТВЕНОТО НАЧАЛО, В СЛУЧАЯ РЪКОВОДСТВОТО НА КИТАЙСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ИЗЧЕЗВА ЗАВИНАГИ. СЕГА СЕ ПИТАМ КОЙ ПРИБИРА МИЛИАРДИТЕ- БОЖЕСТВЕНИТЕ ЛИ ЩЕ РАЗБЕРЕМ. ЗАЩОТО ПРИ НАС БАШ КОМУНИСТИТЕ ПРЕМИНАХА ПРЕЗ РЕДИЦА ТРАНСФОРМАЦИИ ОТ ПАНЕЛКА ПРЕЗ СОБСТВЕНИК НА ОГРОМНИ ЗАВОДИ ЗА 1 ДЛ С ГОТОВА ПРОДУКЦИЯ ЗА МИЛИОНИ, ПОСЛЕ ГИ НАРЕКОХА МУТРИ, СЕГА САМО МИЛИОНЕРИ СОЦИТА
76
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Явно - китаи взима пример от демократите и баиден в - сащ
75
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бааати изрда гроззеен. На тоя още малко и устата ще отидат над очите.
74
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сега разбирате ли защо ни трябват повече хора като тръмп
73
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Китай се управлява с диктатура и всеки значим, който се изказва открито срещу управляващите от ККП бива погнат от държавата.
В България всеки значим, който се изказва открито срещу управляващите ГЕРБ бива погнат от държавата. Елена Йончева, шефът на Хиполенд, председателката на фармацефтичния съюз, и дори Президентът.
72
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"... има повече акъл от цялото ККП..." - хахаха. Доста ограничено мислене и фактите го показват.
Никой не твърди, че е ***, но да тролиш, че органът управляващ най-мощната държава е *** е доста неадекватно - по брюкселски.
71
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Взимал подкуп и го осъдили, къде е новината? Или за България това е новина, защото няма осъдени
70
4
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Нещо като в ес.
Разликите са, че китайците явно са по-критичномислещи и в Пекин се интересуват от критиките срещу управляващите, докато в ес, пропагандата на субсидираните ат брюксел медии е достатъчна... и че в ес истински застрашаващи системата, ако демонизирането не успее, биват просто ликвидирани (справка Пим Фортают).
69
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е това е, да благодариш че си изчезнал.... така са я сплашили, че е съгласна на всичко.