Рейтингът на Владимир Путин се срива, очертава се тежка 2019-а

Общественото недоволство срещу руското правителство нараства
Обновена: 22 дек 2018 08:45 | 21 дек 2018 22:30, Екип на Bloomberg
384
Рейтингът на Владимир Путин се срива, очертава се тежка 2019-а
Снимка: Reuters

На годишната си конференция в четвъртък руският президент Владимир Путин обяви, че победата му на президентските избори и световното първенство по футбол в Русия са били най-важните събития през 2018 г. Това e прекомерно оптимистична оценка за тази година, която без съмнения беше най-добрата за руския президент, пише в свой анализ Леонид Бершидски, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Путин спечели още един президентски мандат през март със 77% получени гласове, но като на всички избори от неговата ера, бяха открити доказателства за манипулиране на вота. Въпреки че измамата проработи за Путин, партията му отбеляза слаби резултати на изборите за губернатори в няколко области в страната.

Общественото недоволство срещу Кремъл нарасна, след като правителството реши да увеличи пенсионната възраст от 55 г. на 63 г. за жените и от 60 г. на 65 г. за мъжете – мерки, които не са предприемани от нито едно от предходните правителства след разпадането на Съветския съюз.

Президентът направи промените, използвайки придобития си опит от последните 18 години, като изчака реформата да бъде обявена малко след световното футболно първенство и направи символични отстъпки впоследствие. Но това не помогна. Рейтингът му се срина сериозно от нивата през 2014 г., когато Русия анексира полуостров Крим.

Разбира се, всеки политик би се радвал на положително обществено доверие от над 60%, но има и други притеснителни сигнали за Путин. През ноември проучване на Nevada, която е единствената независима социологическа агенция в Русия, показва, че 61% от руснаците обвиняват Путин за проблемите в страната.

Руският президент вече не е имунизиран от критики, особено от младите руснаци, които не познават друг държавник начело на Русия. Бунтът срещу властта на редица руски рапъри и присъствието на хиляди млади хора на антиправителствените протести, ръководени от опозиционера Алексей Навални, са сигнална лампа за Кремъл.

На вчерашната конференция Путин беше попитан дали се страхува, че може да изгуби подкрепата на младите руснаци. Той отговори, че е необходимо с голямо търпение да се убеждават младите в стойността на неговите консервативни ценности. Засега изглежда, че тази стратегия не работи.

Световното първенство не беше връхната точка единствено на Путин. Повечето руснаци разбраха, че страната може да се отвори към света, а мъглата от жестоки репресии може да се разсее. Любезни полицаи, тълпи от различни националности с приповдигнато настроение и националния отбор на Русия, който игра по-добре от очакваното, дадоха причина на руснаците да се чувстват щастливи до известно време. Но тази картина беше напълно разрушена по време на финалния мач на първенството. Ръководителят на политизираната пънк банда Pussy Riot Пьотър Верзилов и няколко млади жени излязоха на терена, преоблечени в полицейски униформи, за да привлекат вниманието към една друга руска действителност. През септември Верзилов беше отровен след изслушване в съда. Лекарите в Берлин, където той беше откаран за лечение, успяха да го спасят.

Извършителите така и не бяха открити, но отравянията в Русия на Путин са тема на сериозни дискусии през 2018 г. след нападението във Великобритания срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал. Всичко това, включително и разкритията, че Русия използва военни наемници в редица държави, сред които са Украйна и Центрланоафриканска република, оказват влияние върху имиджа на Путин на международната сцена.

Срещата му с президента на САЩ Доналд Тръмп в Хелзинки през юли премина много по-лошо от очакваното. Отзвукът в САЩ беше толкова силен, че Тръмп трябваше да откаже абсолютно всички сделки с Путин. Надеждите на Москва да влияе в Европа чрез проруски и популистки партии се провалиха – дори вицепремиерът на Италия Матео Салвини, който настояваше за премахване на санкциите срещу Русия, не направи нито една услуга на руския президент.

Единственият успех на Путин в Европа през 2018 г. е свързан с износа на природен газ. Германия категорично не приема да се откаже от „Северен поток“ 2 въпреки натиска от САЩ и възраженията на Полша, Украйна, Литва, Латвия и Естония.

Санкциите на САЩ срещу Русия се увеличиха. Междувременно администрацията на Тръмп планира да вдигне санкциите срещу най-големия производител на алуминий в Русия, но се очаква да бъдат въведени нови наказателни мерки, след като Демократическата партия спечели мнозинство в Камарата на представителите в САЩ.

Също така Украйна е друг фронт, на който Путин не изглежда да печели. Кремъл се провали в опитите си да възпрепятства разкола в Православната църква, причинен от намеренията на Киев за църковна независимост от Москва. Украинците не си подобряват отношението към Русия въпреки трудностите в тяхната страна. Поради това на следващия президент на Украйна, който ще бъде избран през 2019 г., ще му е много трудно да спазва дори и дипломатичен тон с Путин.

Вероятно е руският президент да се опита да подстрекава конфликти, за да отнеме вниманието на обществото от реалните проблеми в страната. Неговата пропагандна машина не може да прикрие негодуванието на руските граждани заради икономическото състояние на Русия.

Следващата година за Путин безспорно ще е много трудна. Без голямо спортно събитие в страната президентът ще трябва да се изправи срещу обединения Запад, докато се опитва да задържи руското присъствие в Африка и Близкия изток. Предизвикателства за него ще са ефектът от санкциите и намаляващите цени на петрола. Спадащият рейтинг на автократа много трудно би се възстановил и вътрешните противоречия на режима ще стават все по-явни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


384
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
267
3
 
4
 
! Отговори
(*_*) преди 5 години
Аз съм малoумник , такива са икоментарите ми . Нямат нищо общос действителността , от индексинищо не разбирам , не съм ги виждал даже .
266
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В момента единственото което са в състояние да правят пиндосите и слугите им е да пишат фейк нюз .Всичко друго отиде по дяволите .
265
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много изчерпателна и вярна статия.
264
6
 
6
 
! Отговори
Боли ме чепа преди 5 години
За рейгинга и за *** му....
263
11
 
4
 
! Отговори
Планинец преди 5 години
Рейтингът на Владимир Путин се срива - Това са пълни глупости. Отново американска манипулация. Или искат да вдигнат рейтинга до небесата. Може би.
262
9
 
13
 
! Отговори
(*_*) преди 5 години
Почти няма индекс по който русия да не се класира ,като изостанала страна.Икономика и БВП. Брой научни разработки. Изтичане на мозъци (доколкото са останали). Алкохолизъм и пушене. Продължителност на живота и детска смъртност. Пътища. Здравеопазване (включително тихо пълзящата епидемия от СПИН , която местните отричат).Бизнес среда. Индекс на развитие и щастие..Дори в България се живее по-добре от русия (за което са свидетелство 300-те хиляди руснаци живеещу тук).Останаха им само оръжията.
261
4
 
6
 
! Отговори
456 преди 5 години
Не, не е точно така, на Боко рейтинга удари дъното,пак се объркахте
260
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дочетох статията докрая исе смях от сърце на тезинелепици -- личи си че гие писала кокошка с два грамамозък .
259
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия не е сама . Тя има организацияза колективна защита -- ОДКБ , вкоято влизат Белорусия , Казахстан ,Армения , Таджикистан и други бившисъветски републики . Китай иска да сключи официално военен съюз сРусия , но за момента тя още умувапо въпроса . Ако сключат воененсъюз към него ще се влеят болшинствотоот Африка и Латинска Америкаплюс Индия и други азиатски страни .сащ и неговото нато/отан направоса за оплакване .
258
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не пишете какво ставав пиндостан ? В момента сазатворили държавните (федералните)учреждения защото не е одобренбюджетът за работата им .Ха-ха-ха ! Миризливите мишкив днесбг тръгнали да разсъждаватза рейтинга на Путин .
257
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Недоволни са пиндоските тролловевключително екипи от рода на блумбърг ,пиндоските васали в европа , в Русияса недоволни само петата колона .Безработицата е 4,8 процента --по-ниска отколкото в пиндостан .Браво на Путин . А тоя лъжлив сайттрябва да бъде затворен .
256
9
 
3
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 5 години
До ***, Те бившите сателити странят от нея доста преди Путин да застане на чело на страната! Иначе това с падането на рейтинга на Путин е напълно нормално и закономерно! Народа на Русия иска отговори, а Путин не ги дава! Не може да обясни защо най-голямата руска банка "Сбербанк" не открива филиали в Крим и защо шефа й Герман Греф има не едно и две публични антируски изказвания! Не обяснява също и каква е тази подигравка с вдигането на МРЗ от 01.01.2019 със смешните 117рубли!
255
11
 
8
 
! Отговори
Шундин е рядко преди 5 години
ПроЗта болшевишка пръчкаУспя да ги върне е в средата на 20 векСамо че сега руССия е самаБившите и сателити странят от нея като чумава
254
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А някои искаха да станем 16-та република за жужето. Imagine?
253
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бой по канчетата на... те си знаят. Ха ха ха
252
19
 
6
 
! Отговори
глупаво джудже преди 5 години
освен че Русия е в икономическа изолация е във състояние на война. До сега Русия не помни никой ръконодинель при който да изгонят руските дипломати от почти всички цивилизовани държави. И нещо много смешно. Да плащаш на *** и медии да те хвалят..ха.ха това е да си поръчаш *** и да чакаш от нея любов до дълбоки старини..ха.ха
251
4
 
17
 
! Отговори
Мдя преди 5 години
Само като прочетох за проучването ба центъра "Невада" и се отказах да чета глупостите на автора. Всъщност е... ЛЕВАДА! Толкова за нивото на статията :)
250
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На пресконференцията един човечец от Ярославска област попитал защо плаща 4000 рубли пътен данък като до най-близкия окръжен град няма път и не може да кара колата си. Путин в отговор го попитал като няма път защо си е купил кола?Ха-ха-ха-ха.
249
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не му берете грижата-вижте ние как сме в *** ??
248
1
 
14
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Кой е Леонид Бершидски, че му обръщате толкова внимание на анализа?