Войнствена реторика: Превръща ли се Арктика в театър на военни действия?

Русия има голям брой стратегически проекти в региона
11 юни 2019 21:30, Елка Василева
95
Войнствена реторика: Превръща ли се Арктика в театър на военни действия?
Снимка: архив, Reuters

Русия може да определи едностранно границите на континенталния шелф в Арктика, ако остане недоволна от решението на международните организации по въпроса, се казва в новата арктическа стратегия на Пентагона. Освен това американските военни се опасяват руската част от северния регион да не се милитаризира прекомерно. Желанието им е да видят Арктика като "безопасен и стабилен регион", където "се опазват националните интереси на САЩ в сферата на сигурността" и всички арктически страни "си сътрудничат в противодействието срещу предизвикателствата". Шест арктически държави или са вече съюзници на САЩ, или развиват с тях съвместна дейност в отбраната. Русия обаче може скоро да наруши това спокойствие, смятат американските военни.

"При все че Русия спазваше по-рано международното право за определяне на арктическите граници, сега тя може да вземе едностранно решение за определяне на тези граници, ако решенията на международните организации не бъдат в нейна полза", се казва в документа. В този случай Русия може дори "да употреби военния си потенциал, за да забрани достъпа до оспорваните води и ресурси в Арктика", пише Глеб Иванов, "Аргументи и факти".

САЩ се готвят за военни удари от Русия и Китай откъм Арктика

Пентагонът смята, че не е правилно Русия да увеличава военната си мощ в северния регион и критикува Москва заради изискването й чуждестранните кораби да вземат разрешение, преди да минат по Северния морски път. "Има редица съобщения, че Русия е заплашвала с употреба на сила кораби, неподчинили се на руските изисквания", се казва в доклада. Нещо повече, според американските стратези Арктика може направо да бъде използвана като плацдарм за нападение срещу САЩ. Затова Пентагонът смята да възпрепятства всяко подсилване на военните контингенти в региона и същевременно да провежда повече собствени военни учения в Арктика.

Защо Арктика поражда толкова тревоги у американците?

С оглед глобалното затопляне в Арктика се отварят перспективи за добив на полезни изкопаеми, останали "консервирани" там досега. Според приблизителни експертни оценки в региона са събрани общо 110 милиарда тона въглеводороди, над 65 на сто от които се намират в шелфа на Печорско, Карско и Баренцово море. За тези находища претендират много държави, и то не само онези, чиито изключителни икономически морски зони имат допир с Арктика.

Още по темата

Освен Русия, САЩ, Канада, Дания и Норвегия за шелфовете си правят сметки Финландия, Швеция, Китай, Япония, Испания, Италия, Полша и много други.

Русия има голям брой стратегически проекти в Арктика. Тук влиза не само добивът на полезни изкопаеми, но и проектът за Северен морски път, който се очаква в бъдеще да стане алтернатива на Суецкия канал. Сега Русия има разногласия с Дания заради собствеността върху шелфовете на подводните хребети Менделеев и Ломоносов, където са открити големи запаси от изкопаеми. През август т.г. в ООН е насрочено гласуване по повод правата върху шелфовете.

Ще отиде ли нашият шелф при чужденци?

САЩ по традиция созиция в този спор. Освен това от Вашингтон редовно се чуват обвинения срещу Руската федерация, че тя милитаризира Арктика и "Москва натрапва собствени правила". Войнствена риторика обаче звучи неспирно в самия Бял дом. Съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джон Болтън призова да се направи "първа стъпка към възстановяване на американското лидерство в Арктика". "Вие ще помогнете на САЩ да хвърлят предизвикателство към растящото руско военно влияние в Арктика", заяви той неотдавна пред абсолвенти от Академията за брегова охрана. Думи, които не се съчетават особено с призивите на вашингтонските политици по международни форуми да се превърне Арктика в регион, лежащ "извън стратегическото съперничество".

"Това за пореден път показва очерталата се промяна в американския подход към този регион - Арктика. Ако съдим по тази войнствена риторика, явно надделява курсът към превръщане на региона в театър на военни действия и, доколкото схващаме, към ескалация на напрежението", коментира речта на Болтън говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Русия обаче ще увеличава и занапред обема на стоките, превозвани по Северния морски път, ще модернизира арктическите си пристанища и ще инвестира все повече в арктическите си проекти. "Отворени сме за най-широко сътрудничество в Арктика, където - изтъквали сме го неведнъж, няма никакви поводи за конфликти, за опити да се допълва с военни методи решаването на всякакви изникващи тук въпроси. Днешното международно право дава възможност сигурно да се гарантират националните интереси на всички арктически държави и на извънрегионалните страни", заяви при посещение във Финландия руският външен министър Сергей Лавров.

"Обвиненията срещу Русия са стандартна риторика на САЩ"

"Да обвиняват Русия, че увеличава мощта си или засилва своите позиции в един или друг регион - това е вече стандартна риторика за САЩ и Арктика не прави изключение", коментира пред "Аргументи и факти" експертът на клуб "Валдай" Никита Куприков, директор на нестопанския Научно-изследователски център "Полярна инициатива". По думите му Русия чака вече от 4 години заявката й за разширяване на шелфа официално да бъде разгледана от Комисията на ООН: "Нима изглежда, че се каним да нарушим всичките си международни ангажименти, започвайки "да заграбваме" територии?"

По думите на експерта Северният морски път е будел тревоги от самото начало. "Тези дни тревогите нараснаха - преговорите за включване на Северния морски път в китайския проект "Един пояс, един път", който може да стане основна движеща сила на световната икономика, няма как да не безпокоят американците. От друга страна, САЩ за пореден път няма как да ни се противят: те не разполагат с флот от ледоразбивачи, а не биха пратили открито военни кораби, та да изострят ситуацията. За оръжейна надпревара едва ли може да се говори - днес американците е по-добре просто да се захванат с изграждане на необходимата инфраструктура като единствения им нов ледоразбивач, за който едвам успяха да издействат бюджетни средства", каза той.

"Скоро САЩ влизат в предизборна кампания, затова ще се чуват по-често и обвинения срещу Русия. Обикновен популизъм. Не се очакват някакви резки действия на "арктическия фронт", убеден е Никита Куприков.
 

/БТА/
 


95
Още по темата: САЩРусияарктика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
14
 
4
 
! Отговори
Само да напомня.. преди 9 месеца
..на калековците, че има известна разлика между СССР и днешна Русия. И войната за ресурсите на студената Арктика няма да е хладка, а твърде, твърде гореща. Както вече казах, всеки, който иска да помете руснаците с военни средства, да ги натика в кучи задник тия задници, е напълно свободен да го направи!
71
6
 
12
 
! Отговори
супер преди 9 месеца
да пратим всичкото руснак отвъд полярният кръг , да си пият водка и да ни оставят намира.
70
9
 
9
 
! Отговори
джо преди 9 месеца
Калеко, никой не се засяга на тема Руснаци. Студената война я загубиха ,защото носеха на гърба си половината соц.лагер барабар с някои от техните републики. Но голямото "носене" и "месене " приключи , а сиренето стана с пари.Русия се оттласна от Дъното и вече плава свободно. За разлика от нас, големите Мушмороци, които дълбаем дъното и даже като гледам ще ставаме още по зле след последните покупки на най - съвършените таралясници. Не гледайте Руснаците , гледайте нас.
69
6
 
16
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 9 месеца
До Анонимен ... Аз пък да напомня на тези дето се засягат на рушняци, че тези с физическите оръжия вече загубиха една Студена война и сега са се окопали в коч.ината си, отделени от цивилизования свят със санкции, контрасанкции и противоракетни щитове ... А този който вади нож другиму от нож умира ... !!!
68
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Калеко Алеко

Да напомня на калековците, че по време на война се използват главно налични физически оръжия, а не БВП, част от който днес се формира от виртуални финансови инструменти. Те са хубаво нещо, но имат малък недостатък - не могат да стрелят...
67
17
 
7
 
! Отговори
джо преди 9 месеца
Другарю, Калеко . Тази вездесъща Италия е от отбора на Гърция. Русия не е супер икономика , но няма заеми и проблемите при тях са от друго естество. И Австралия изнася много суровини ,но никой не претендира,че икономиката и е зле. Това е да си богат.да имаш всичко Алуминий, диаманти, мед, цинк, уран и т.н. И когато ги експлоатира собствената държава всичко си е наред.
66
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Waffen SS
Явно не си виждал карта на света. Най-краткият път от САЩ и Канада до Европа не е по Северния морски път. Нито пък от Южна Европа до Китай и Япония. :)

До ... 60
Тези 22 км за които говориш (12 морски мили) са териториални води. За континенталния шелф има други правила в същата конвенция. А освен тях има и 200 милна ИИЗ за която пък има трети правила.
65
18
 
22
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 9 месеца
Страната на бензиноколонките и природните изкопаеми, която е оградила с бодлива тел 1/6 от световната суша, има икономика която по брутен еквивалент се равняваше на тази на Италия /преди обаче да и бъдат наложени санкциите/...Та тази страна обхваната от сибирски блата иска да колонизира още източници на ресурси, за да ги вложи във военен скрап и да увеличи постъпленията в офшорките на олигарсите си ... Крайно време една по-прагматична нация като китайската, да насели и облагороди тези територии
64
15
 
22
 
! Отговори
Waffen SS преди 9 месеца
Как отмина хубавото време при видният алкохолик Елцин.Как всякакви западни концерни,фирмички и международни гешефтари,и спекуланти си бяха поделили,по свой вкус и желание неизчерпаемите богатства на Русия.Няма как да се отрече и участието на местните предатели и лигльовците наречени демократи .Но се появи един енергичен мъж,който започна успешно да подрежда къщичката Русия,та затова е сега този неолиберален и евроатлантически плач и размазани сополи.Да им измъкнат тлъстата хапка от устата.Лошо
63
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен

До 58

Къде си видял как живеят руснаците? Или някой добър чичко ти каза? Ще те разочаровам, но живеят много по-добре от нас.
62
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен

До 66

А генералите от САЩ и НАТО явно не се осведомяват за военната мощ на Русия само от Тубата като теб. Може би затова не изпитват твоя възторг.
61
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен

До 61

Съгласен съм с теб. В дълбоката провинция в Русия не живеят богато. Но не живеят богато също така и в дълбоката провинция в САЩ.
60
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 63

За военната мощ на Русия се осведомявам от анимациите в тубата:)) Лелееееееее, какви страхотии има там!! Ама само там де:))
59
0
 
2
 
! Отговори
... преди 9 месеца
Епа то нали има международни закони бре! 20км сле брега е на държавата другото е международни води! То това явно не се спазва! Добре де ма то там са няколко държави ако сека тръгне да иска северния полюс за себе си!? Нема да стане! И предполагам, че от това нема да излезе нищо хубаво!
58
11
 
19
 
! Отговори
джо преди 9 месеца
Пак статия от типа "Колко са лоши Руснаците" Само ,че техните претенции не са свързани с екватора , а Арктика, това е "задният им двор" . Нормално е да разработват находищата в шелфовете води както го правят всички останали. Къде на картата например граничи Полша, та да експлоатира находища в Арктика . По същия предлог могат да имат претенции и за Черно море.
57
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Bad Company

Когато имате време - моля да се осведомите за военните ресурси на Русия. За съжаление, не става с гледане на картинки. Тогава може би ще разберете защо няма мераклии да демократизират тази територия по начина, по който бяха демократизирани Либия, Ирак, Афганистан и куп още страни.
Успех в осъзнаването на фактите, друже!
56
16
 
5
 
! Отговори
Bad Company преди 9 месеца
Я! Тролчетата ми нашлякали минусчета!! Що бре, чоджум, нека хората са видят колко са "хубави и китни" руските градчета и колко са неуредени и мръсни западните!!:)))
55
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 58

Това, че руснаците живеят бедно в дълбоката провинция не променя факта, че са геостратегическа сила. Неприятно, неприемливо, но факт. И, което е още по-лошо, няма мераклии да се справят генерално с рашките. Споменът за съдбата на последните, които се опитаха през 41-45, още не е забравен.
Поради което американците приказват юнашки, налагат санкции, но и в Сирия. и за Крим и Донбас подвиват опашки като настъпени домашни котенца...Факт!
54
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
57, няма лъжи, няма измами. "Голямата игра", насочена срещу Русия и Православието се води от стотици години и ако трябва да бъда точен, от времето на дядото на Иван Грозни - Иван III. Думите "Сибир е твърде богат, за да бъде оставен само на Русия" са постулат в "Голямата игра" и вече не е ясно и не е важно кой пръв ги е произнесъл.
53
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До tamada

Всеки, който желае да спори с Русия по тези проблеми, е свободен да го направи. В напълно неограничен формат - от преговори, пропагандни кампании, та чак до военни действия. Фактите, обаче, са налице - руснаците усвояват Севера, никой друг не го прави в тези мащаби. Който е недоволен от това - казах вече какви опции има. Да заповяда. И да не забравя, само, че Русия не е нито Либия, нито Ирак, даже Виетнам не е. А там САЩ загубиха и войната, и над 50% от военните си ресурси...