Караянчева в руския парламент: Задълбочаваме енергийните връзки

Политическият диалог между България и Русия е добър, посочи тя
26 юни 2019 17:15, Павел Гълъбов
16
Караянчева в руския парламент: Задълбочаваме енергийните връзки
Снимка: Парламент пресцентър

Има голям потенциал за задълбочаване на двустранните отношения в сферата на енергетиката, където Русия и България са дългогодишни партньори, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в изказването си пред членовете на Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация. За първи път председател на българския парламент говори пред представителите в горната камара на руския парламент, съобщава парламентарният пресцентър.

Още по темата

Караянчева: Русия е важен партньор в енергийната сфера

Цвета Караянчева уточни, че сътрудничеството в енергетиката трябва да бъде продължено при спазване на принципите – целесъобразност, конкурентост, прозрачност, сигурност на доставките и пазарно обоснована цена.

"България води политика, насочена към гарантиране на енергийната сигурност както за страната, така и за Европейския съюз", добави Цвета Караянчева. Председателят на Народното събрание декларира, че страната ни подкрепя възможността за преминаване на разклонение на "Турски поток" през територията на България в контекста на създаването на регионалния газов хъб "Балкан". Така ще се постигне реална диверсификация на доставките на газ и конкурентни цени, добави Цвета Караянчева и уточни, че България не възразява срещу нито един проект, който отговаря на действащото европейско законодателство, допринася за сигурността на доставките и целите на Енергийния съюз и е икономически обоснован.

Председателят на Народното събрание отбеляза, че сътрудничеството между България и Русия в областта на ядрената енергетика заслужава внимателно, отговорно и задълбочено обсъждане. Цвета Караянчева добави, че в дневния ред на българо-руското сътрудничество са и инвестиционните перспективи.

През последната година и половина политическият диалог между България и Русия на най-високо ниво е обнадеждаващ, посочи в словото си Цвета Караянчева. Тя подчерта, че динамиката на политическите контакти, както и солидният потенциал на двустранните връзки, трябва да доведат до увеличаване на практическото взаимноизгодно сътрудничество. Ние искаме да развиваме отношения с Руската федерация, основани на диалога, конструктивното сътрудничество и взаимното зачитане на интересите, заяви председателят на Народното събрание.

В началото на изказването си председателят на Народното събрание Цвета Караянчева подчерта, че отношенията между България и Русия са споени с най-здравата връзка – тази на духа, вярата и културата. "Те са положени върху солиден исторически фундамент, имат дълголетна история и силен емоционален заряд. Славянобългарската писменост, книжнина и култура, езиковата и духовна близост, делото на светите равноапостоли Кирил и Методий и на още плеяда дейци на славянското просвещение винаги ще озаряват връзките между нашите народи", отбеляза Цвета Караянчева.

Отношенията между България и Русия имат дълбоки корени във вековете, но несъмнено връхна точка в летописа на българо-руските връзки е Освобождението на България, заяви председателят на Народното събрание. Ние помним и никога не ще забравим – за свободата на нашето Отечество загинаха  хиляди руски войни, свободата  възкреси за нов живот българската държава и проправи пътя й към модерната европейска държавност, подчерта Цвета Караянчева. Вече 140 години България съхранява дълбоката благодарност към Русия за възстановяването на българската държавност, добави тя. 

Председателят на Народното събрание посочи, че днес  българо-руските отношения се развиват в условията на един непрекъснато усложняващ се свят, свят на ескалиращи кризи, на дълги процеси на уреждане на конфликти, на крехки баланси и на трудно напасване на интереси в международен план. В диалога с Русия България се ръководи от своите национални интереси и от общата политика на държавите-членки на ЕС и НАТО, посочи тя.

България, в качеството си на пълноправен член на Европейския съюз и НАТО, би могла да способства за развитие на диалога на тези две организации с Руската федерация, добави Цвета Караянчева. България има интерес от възстановяване на доверието и от развитието на открити и прагматични отношения между Брюксел и Москва, заяви председателят на българския парламент.

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, е на двудневно официално посещение в Москва. В състава на делегацията са съпредседателите на Групата за приятелство България – Русия Красимир Велчев и Антон Кутев, заместник-председателят на групата Волен Сидеров и народните представители Диана Саватева, Боряна Георгиева и Ахмед Ахмедов.


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен трол 12
България и руските княжества са части от огромния византийския етнокултурен кръг, в което няма срамно. Другото е смешно урапатриотарско пелтечене: "дали писменост, култура...".

Идеално се връзва с руската шизофрения, че са наследници на Византия.
13
0
 
1
 
! Отговори
Деда Ванга преди 10 месеца
До Викинга

Нема да ми крадеш щуротиите дека плескам ей!
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До България е велика
България е била велика! Но не заради глупостите, които дрищиш! Кирил и Методий са византийски емисари, учени и дипломати от най-висока класа. Солунските двама братя... Солун не е бил и един ден български! България и руските княжества са части от огромния византийския етнокултурен кръг, в което няма срамно. Другото е смешно урапатриотарско пелтечене: "дали писменост, култура...". Да, България има своя огромен принос, с който се гордеем! Но твоите драсканици са смешни и жалки!
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 9
"..Караянчева ни предаде на ламята с наявръзка"
...
Преведи на български! Или не знаеш езика? Може би вече си се насвяткал?
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А дано най - после да възобновим връзките си с Русия че от толкова запад така сме се забатачили не е истина .....
9
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Русия дава много. И НАКРАЯ ВЗИМА ВСИЧКО.
И така Караянчева ни предаде на ламята с наявръзка.
8
15
 
7
 
! Отговори
България е велика преди 11 месеца
България е велика, защото фактически е създала Русия като и е дала и азбуката и християнската вяра и така е направила от безпросветното руско племе – народ.
7
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Страната ни подкрепяла възможността за преминаване на разклонение на "Турски поток" през територията на България в контекста на създаването на регионалния газов хъб "Балкан", но ако има как Русия да ни подари всичко това, защото сме умни и красиви.
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Викинга

Не се нагърбвай с товар, който не можеш да понесеш!
5
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Руснаците не ви взимат на сериозно, играят си като котка с мишка
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В какво *** вижда голям потенциал за задълбочаване на двустранните отношения в сферата на енергетиката? Да грабваме търнокопа и да задълбочаваме!
3
12
 
13
 
! Отговори
Викинга преди 11 месеца
България, това е душата на славянството, а Русия е тялото!!!!! Така е било, така е сега и така ще е завинаги!!!!!
2
10
 
12
 
! Отговори
ШибиРиби преди 11 месеца
Тая са я напили още от летището и дрънка ли дрънка глупости
1
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
трудно се четат толкова много неистини