Русия си иска земята под обектите, нейна собственост у нас

Лавров прие поканата на Захариева да посети България
21 окт 2019 14:02, Елка Василева
395
Русия си иска земята под обектите, нейна собственост у нас
Сергей Лавров. Снимка: архив, БТА

Руският външен министър Сергей Лавров възнамерява да посети България по покана на вицепремиера и външен министър на страната Екатерина Захариева, предаде ТАСС.

"Госпожа министър любезно ме покани да направя ответна визита в България. С удоволствие и признателност приемам тази покана", каза Лавров днес след преговорите с българския си колега в Москва.

На съвместна пресконференция след преговорите между двамата министри Лавров съобщи, че Русия предава за безсрочно ползване на българската страна земята, на която е разположено българското посолство в Москва и добави, че Русия очаква аналогично действие от София.

"Предадох на колегата си документите за държавна регистрация на правото за постоянно безсрочно ползване на терена на посолството на България в Русия. Разчитаме на насрещно съдействие на нашите партньори за решаване на съответните въпроси, свързани с обектите, представляващи руска държавна собственост в България", каза Лавров.

Министърът на външните работи на Русия изрази надежда, че държавната корпорация Росатом има добри шансове в търга за възобновяване на строителството на българската АЕЦ "Белене".

Росатом е готов да участва в процедурите за избор на изпълнител за възобновяване на строителството на АЕЦ "Белене". Надяваме се на добри шансове за нашата държавна корпорация, предвид че именно тя е производител на атомните реактори и създател на технологията по този проект, каза Лавров.

Процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" бе публикувана на 22 май 2019 г. в официалния вестник на ЕС. Тя трябва да бъде завършена до 12 месеца след публикацията, припомня ТАСС, цитирана от БТА.

"Българските ни колеги ни информираха за началото на строителство на инфраструктурата за транспорт на газ по втората линия на "Турски поток". Както съобщи министър (Захариева - бел. ред.) съответната церемония с участието на премиера на България буквално се е състояла днес. Партньорите подчертаха, че работата, както и е планирано, ще бъде завършена в срок към 2020 година", каза също така Лавров.

Захариева посочи на съвместната пресконференция, че България и Русия имат големи перспективи в развитието на хранителната промишленост и увеличаването на стокообмена.

Виждам потенциал в областта на производството на хранителната промишленост, технологиите. Надявам се, че заседанието на смесената комисия по икономически и научно-технически въпроси, което се проведе във Варна на 16-17 септември, ще доведе до увеличаване на стокообмена, каза тя. Русия е сред основните външнотърговски партньори на България. През 2018 г. стокообменът между Русия и България бе 3,47 млрд. долара, припомня ТАСС.

Захариева също така изрази надежда, че ще се увеличат чартърните полети между България и Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


395
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
302
0
 
4
 
! Отговори
Няма нищо вечно! преди 4 години
Ако днес дипломитическите отношения са добри, утре може да не са, а земята си е българска. Докато има условия за посолство, земята е под наем. Няма посолство, няма земя, това е по цял свят!
301
0
 
1
 
! Отговори
До Гошу, или Гошка преди 4 години
Крим винаги е бил с особен автономен статус с право на референдум и самоопределяне.Фактът че не познавате правото, Договори между Русия и Украйна, Уставът на ООН си е за Ваша сметка - хората по дрехите посрещат, акъла изпращат Гошуу, Гошууу...
300
0
 
0
 
! Отговори
До Кочината преди 4 години
Крадат ги БГ кърлежите, които през схеми винаги излизат на загуба, и не внасят данъци в БГ, сърди се на БГ политиците и обръча от фирми, и зависимости.До 314 - екстериториалностПрав сте, но интересно как БУНКЕРЪТ на САЩ срещу Правителствена може, а Русия не може?Съвет: отново се сърдете на БГ политиците.
299
1
 
1
 
! Отговори
Тръмп преди 4 години
Прочетох коментарите и видях че 80% са дали коментар само върху заглавието без да са прочели какво е написано в статията.
298
0
 
1
 
! Отговори
Симеон преди 4 години
Ти не си длъжен на никой......освен на личния си психиатър. Такива като тебе са освободени от отговорност. Пий си хапчетата и ходи редовно до тоалетната.
297
5
 
6
 
! Отговори
т. р-л преди 4 години
Тези болшевики метро ли ще правят под посолството в София или затвор, или бомбоубежище,или....аха....тунел до Москва. Аман от тези ,,братя".
296
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Земята под посолството е чужда територия, но не е отчуждена безсрочно. Има статут на екстериториалност само докато има официално признато посолство и дипломатически отношения. Ако страната реши, къда отношение, гони ги и си взимаме земята. А ако е безсрочно тяхна, могат да правят каквото си искат - ако щат и атомна бомба да инсталират насред София. Никакви такива сделки.
295
6
 
6
 
! Отговори
ЛизамиШпека преди 4 години
Мале , кви сте кухи лейчици всичките и как само се връзвате на провокацийте на платените журналисти.Естественно ,че ще си получат земята , това са правилата на дипломацията .Посолството реално е чужда територия и е неприкосновенно.Андлииската полиция вися години пред посолството на Еквадор в , Лондон заради Асанж, а той им махаше през прозореца.
294
5
 
5
 
! Отговори
Рушката кочина преди 4 години
Краде милиарди долари годишно от бедните българи!Изгонване на руснаците от Черноморието, освобождение на окупирания Росенец и скъсване на всякакви отношения с азиатците!Д живее България!
293
6
 
3
 
! Отговори
аз преди 4 години
По света затварят атомните централи, ние тепърва ще ги дострояваме!?
292
2
 
5
 
! Отговори
не барай преди 4 години
най накрая хубави новини ако пуснете влака москва софия иобратно ще стане супер
291
5
 
5
 
! Отговори
? преди 4 години
Русия само иска, а какво дава?
290
2
 
4
 
! Отговори
миньор преди 4 години
явно ще се окопават дълбоко
289
8
 
5
 
! Отговори
+- преди 4 години
Не мога да разбра,някои колеги-форумци,толкова ли са голями шарани или просто ,ей тъй от русофобство ,критикуват "братушките".Защото шараните се ловят на манипулиращите статии от Д"нес ,но има и таквиз които са си русофоби и чакат само да ореват форума,като има нещо за Русия.Виждами се ,че съотношението 80% шарани,10 -15 % русофоби и 5-10 % от коменатрите са на американски *** на 20 ст-на коментар.
288
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак ще ви освобождават вероятно за 3 път сега един път от Византия втори път от Русия и пак от Русия
287
5
 
5
 
! Отговори
Гошу FukUDnes.bg преди 4 години
Ех тези "братушки" ве. Толкова ни обичат, че направо ми иде да си дам ключовете от апартамента на Ларвий. Боко Тиквений I да вземе да направи тая глупост, че после Джуджан да ни изпрати Зелени човечета, уж че българите нарушаваме правата на крепостниците му със земя и имоти тук и да спретне набързо за 1 ден Референдум за автономия и да прокара един мост от Крим до Варна и Бургас, който вече ще са колхозническа територия :)
286
4
 
7
 
! Отговори
нату преди 4 години
Представям си,ако бяхме купили 8 руски самолета за 3 млрд.,които да ни доставят след една петилетка какъв вой щеше да настане...
285
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като погледнете ка картата,виждате,че площта на американското посолство в Южен парк е около три пъти по-голяма от тази на руското.---------- Всяка страна има право да си купи парцел и да си строи посолство. Не знам на колко годинки си и дали помниш къде беше американското посолство преди - една малка къщичка в центъра. Тогава съветското посолство изглеждаше като палат.
284
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо трябва да имам нужда от безсрочно ползване на земята под бългсрското посолство? Те така или иначе са длъжни да ни осигурят земя за посолство, това са дипломатически правила. Не виждам логика.
283
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тия си мислят че все още нещо сме им длъжни..