В Русия гласуват – ще остане ли Путин на власт до 83-годишна възраст?

Какви са конституционните промени, за които се гласува на референдума?
25 юни 2020 13:13, Елка Василева
182
В Русия гласуват – ще остане ли Путин на власт до 83-годишна възраст?
Снимка: архив, БГНЕС

Властта на Путин и сега е огромна, а с новите правомощия ще е просто безгранична. Той ще остане президент до 83-годишна възраст и ще си осигури пожизнен имунитет. Реформата е маскирана като социална придобивка.

Русия регистрира по около 8000 нови инфекции с коронавирус на ден, но въпреки това руснаците днес (25.06) ще се отправят към урните. В рамките на седем дни ще се гласуват конституционните промени, предложени от Владимир Путин.

Очаква се те да бъдат приети, макар че популярността му напоследък спада. Въпреки това руският президент може да разчита на подкрепа от страна на твърдите си привърженици. Промените в конституцията биха позволили на Владимир Путин да остане на власт до 2036 година, когато той ще е на 83 години, пише Дойче веле.

Според настоящите правила Путин би трябвало да се оттегли от президентския пост през 2024 година – след два последователни мандата.

Самият той обаче няма намерение да се разделя с политиката. Промените в конституцията целят да узаконят изключение, което ще важи обаче само за него. За всички останали бъдещи кандидати ограниченията остават. Нещо повече - те ще имат право само на два мандата, но не и на два последователни мандата.

Безкрайна власт и пожизнен имунитет

Русия отдавна е президентска република, в която голяма част от властта е концентрирана в ръцете на държавния глава. Но след новите реформи руският президент ще получи още повече правомощия.

Още по темата

В предложените конституционни промени е записано, че президентът има право “да ръководи цялостната работа на правителството”. Така правителството няма да определя насоката на развитие на страната, а просто ще “организира работата” в съответствие с инициативите на президента.

Президентът и занапред ще има право да номинира министър-председателя. Досега кандидатурата му трябваше да бъде одобрена от Държавната дума.

В бъдеще обаче ще има една решаваща промяна: ако парламентът три пъти отхвърли предложения от президента кандидат, президентът въпреки всичко ще има право да го назначи за премиер. Досега той беше длъжен да обяви нови избори за парламент. 

Новост е и това, че някои от министрите в бъдеще ще са лично подчинени на президента. Улеснява се и освобождаването на министър-председателя. Занапред президентът ще може да сменя само него, без да разпуска цялото правителство, както досега.

Ако предложените промени бъдат приети, президентът ще има право да става инициатор за освобождаването на съдиите в Конституционния и Върховния съд. За целта ще му е нужна подкрепата на Съвета на Федерацията - Горната камара на парламента, но това е чиста формалност, тъй като президентът има право да номинира и сенатори, а седем от тях – и пожизнено.

Шефът на Кремъл има право да си подсигури и лично пожизнено място на депутат в Горната камара на парламента. Това би му осигурило и постоянен депутатски имунитет,  дори и когато вече не е президент.

Промените предлагат за всекиго по нещо

На официалния уебсайт за референдума липсва информацията, че промените в Конституцията ще дадат на Владимир Путин правото да се кандидатира за президент и след 2024 година.

Затова пък обширно е описано как конституционните промени ще донесат на руснаците по-голямо благоденствие. Държавният вестник "Российская газета" говори за "правото на социални гаранции", сред които по-добрата трудова защита и достъпът до здравни грижи.

Обяснено е също, че конституционната реформа ще доведе до увеличаване на средствата за майчинството – финансовата помощ при раждането на първо дете ще вече в размер на близо 6000 евро. Досега такава сума се изплащаше за второ дете.

Изменението на конституцията ще регламентира и това, че минималната работна заплата не трябва да бъде под екзистенцминимума, който по официални данни е около 135 евро на месец.

Подкрепата на консервативния и националистически електорат ще се търси и чрез запазване на "традиционните семейни ценности". Предвидено е например бракът да се разбира само като „съюз между мъж и жена". Децата са обявени за основен приоритет на държавната политика и трябва да бъдат възпитани „патриотично“. Руският език също ще бъде гарантиран в Конституцията като официален държавен език.

Промени в отношенията на Русия към Запада

Новата конституция трябва да пази Русия от "вредни" решения на международните съдилища. Международното право няма да се прилага, ако руският Конституционен съд прецени, че то влиза в противоречие с националното законодателство. Какво означава това?

Срещу Москва има обвинения за свалянето на малайзийския “Боинг” с 298 пасажери над Украйна, което стана през 2014 година. Повечето от загиналите са от Нидерландия. В момента тече наказателен процес в Хага срещу четирима заподозрени, трима от които - руснаци. И в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) е подадена гражданска жалба срещу Русия. Ако конституционната реформа бъде приета, Русия вече няма да признава такива решения. Руските граждани обаче засега ще запазят възможността да се обръщат към ЕСПЧ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
2
 
2
 
! Отговори
Да остане преди 3 години
Но трябва да тренира повече, за да бъде във форма. ASICSТо и нашият трябва да започне да тренира нещо различно от сладко нанкане и здраво папкане...
149
4
 
4
 
! Отговори
До 141 от Путин преди 3 години
Аз Путин изобщо не съм нещастен:-Не ми пука, че съм нисък и Наполеон не е бил висок, ама превзел почти цяла Европа.- Не съм много млад, ама си имам млади фигуристки и гимнастички, които ме подмладяват.-Не ме е страх. Бил съм шпионин на КГБ с баба Меркел.Владея и бойни изкуства- Живея си в царски резиденции макар че не се фукам, а ти български другарю, се тъпчеш в панелка построена по времето на комунизма, защото ново жилище по времето на хубавата демокрация в България не можеш да си купиш
148
3
 
2
 
! Отговори
Само отбелязвам преди 3 години
Е как без цар Путин? Не си слага корона, че много тежи.
147
3
 
1
 
! Отговори
3020 година преди 3 години
Путин пита?Кога да прави парада щот е го е победил още 2020 година,АРМИЯТА дефилира без маски и нема и един умрел!
146
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До153В руския Гулаг властта е у този който държи КГБ'то, а другото е за парлама.След безкръвният преврат на КГБ'то при Елцин (след неуспешния такъв на армията срещу Горбачов) Путин е неоспоримият лидер в руския Гулаг - без значение дали е Президент или Премиер (при жигулото Медведев).Доживотното президентство на Путин е неговата застраховка срещу Международния трибунал в Хага, тъй като го облича с имунитет за търсене отговорност за многобройните военни и престъпления и смъртта на хиляди убити
145
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес бг, пълни лъжи пишете за промените. Промените няма да доведат до силна президентска власт,а ще ръководи държавата държавен съвет ,като в Китай там той се състои от 7 души. Но в Русия не става ясно как и кой ще избира членовете на този съвет,защото няма да е народа. Правителството ще се избира от Думата,а не от президента като до сега. Орязване на властта на президента.
144
8
 
5
 
! Отговори
А ся де преди 3 години
Малка страна без ресурси има два пъти по-големи заплати от огромна империя с неизчерпаеми изкопаеми.Май Една Тиква има повече акъл от крепостните!
143
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цар Путин ще над живее много от нас.!.!
142
2
 
2
 
! Отговори
Рътътъ преди 3 години
Кой пита дали ще остане..?....?Путин...
141
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1000% в Русия кога е имало опозиция аз поне не съм чул.
140
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Следващия мандат ще го кара от мавзолея.
139
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До по-долу:Ти наред ли си??? Гледал ли си рейтингите напоследък??? Къде видя, че рейтинга на Радев е висок???Или си просто заблуден руснак?Високият рейтинг на Радев падна главоломно. Виж коментарите на хората под статиите за него. Във всички сайтове.
138
12
 
7
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 3 години
Поредния сибирски цирк ...
137
14
 
10
 
! Отговори
Ender преди 3 години
Като гледам как се лайкват русофобските коментари, ми се струва, че са преведени вече американските 200 000 долара за "свободни медии" ?!?
136
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е ЧЕ ТОЙ СРАВНИТЕЛНО МЛАД БЕ....ДОКАТО Е НА 105 ВСЕ НА ВЛАСТИНАЧЕ КАК ЩЕ МИНЕ ЛЕНИН И СТАЛИН ВЗЕТИ ЗАЕДНО
135
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такава огромна държава и предвид населението, може да се ръководи само еднолично. А след ген. Лебед, който го катострофираха по времето на Елцин, друг способен ръководител за тази цел не съм видял. Така че Путин е единствената им опжия, иначе ще ги налазят и раздробят набързо финансовите и старозаветни ***.
134
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От Кремъл е решил направо да иде в мавзолея.
133
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лилипутин е страхотен комплексар. Яд го е че е :- дърт- нисък- гологлав- страхливА как само иска да е млад затова си блъска в лицето огромни количества ботокс и 4-*** швейцарски хирурзи се грижат за неговата хубост.А как само иска да е висок за това ходи на 14 см. токчета.Изобщо това е един нещастен човек.
132
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно Путин е решил да мре у Кремъл, та направо да го турят до другата мумия пред кабинета му.Това са си запазени обичай още от монголската златна Орда...нищо общо с т.н. славянство.Бог да пази България от рускотурската империя и предателите на Татковината ни !
131
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДо 127Как да не се споменава? Споменава се и то много ясно. Става въпрос за гейовете в Русия.Няма да те питам кои сте вие, нормалните хора. Всеки се счита за нормален. Това е негово право.