Путин, радикални защитници на Русия – кого обвинява екипът на Навални?

Говорителят на Кремъл определя думите им като "празни приказки"
27 авг 2020 20:20, Нели Христова
67
Путин, радикални защитници на Русия – кого обвинява екипът на Навални?
Снимка: БГНЕС

Да се присъединиш към екипа на Алексей Навални означава да си търсиш белята. Подобно на самия опозиционер, активистите, свързани с него, биват арестувани и нападани, получават смъртни заплахи и глоби. Сега, докато Навални е в кома в Берлин, а лекарите се опитват да разберат с какво е отровен, неговите съюзници са убедени, че опитът за убийство е подтикнат от политическата кариера на опозиционера.

Говорителят на Владимир Путин заяви, че германските лекари са "избързали" със заключението, че Навални е бил отровен, тъй като нямали доказателства. Кремъл винаги е отказвал дори да произнесе името на активиста с цел да намали значението му. Но въпреки това мрежата от млади последователи на Навални расте, а зачестилите атаки и натиск върху тях доказват, че Кремъл не е невинен.

Навални е бил следен в Сибир

Само два дни преди да колабира в самолета, Алексей Навални пие чай със Сергей Бойко. Те се срещат в Новосибирск, където Сергей е един от кандидатите, които се изправят срещу подръжниците на Кремъл на местните избори. Срещата била част от кампанията "умно гласуване" - екипът на Навални следи нагласите и определя кандидата, който има най-голям шанс да победи хората на Путин. След това започват да му помагат с кампанията.

Но този план очевидно не се харесва на някого с власт. 

"Имаше хора, които ни следяха. Очевидно много ресурси бяха инвестирани в това", разказва Бойко пред BBC. Докато Алексей Навални е в града, всяка една от колите им е следвана неотлъчно. Дори и когато мъжете се придвижват пеша, всеки от тях си има своя "опашка".

"Следяха ни от сутрин до вечер. Мисля че бяха тайните служби", допълва Сегей. А според говорителя на Кремъл, подобни операции "не са съгласувани с президентството". Когато е запитан каква опасност трябва да представлява даден опозиционер, за да бъде следен толкова изкъсо, Димтрий Песков отговаря: "Той не представлява никаква опасност".

Животът на екипа на Навални е труден

Съюзниците на опозиционера са подлагани на тормоз почти всеки ден. "Веднага щом се включих, осъзнах в какво съм се забъркал", казва Виталий Колесников, който е оператор и монтажист на разследващите репортажи на Навални срещу корупцията. Няколко дни след като започнал работа за него, Виталий става свидетел на това, как шефът му е залят със зелено вещество, което оцветява кожата му и изгаря очите му.

"Оттогава непрестанно ме разпитват, заплашват, крадяха ми и пари", споделя той. Миналата година домът му е бил претърсен, а властите откриват и конфискуват два милиона рубли. Виталий ги има от продажбата на апартамента си. Тази акция е част от разследването, което се води срещу Навални. Сметките на десетки други активисти бяха замразени.

Сергей Бойко също е жертва на две полицейски претърсвания. Той прекарва и 74 дни в ареста, защото нарушава законите за протестите на Русия. "Опитват се да направят живота ви колкото се може, толкова по-труден", казва Колесников. За него получаването на заплахи е почти ежедневие.

Кого обвиняват те?

В понеделник приятелите на Алексей Навални публикуваха видео в YouTube, в което обвиняват директно президента Владимир Путин за случилото се. Иля Яшин заяви, че опозиционерът не само е разкрил корупция на високо ниво и е бил част от множество масови протести, но системата му за "интелигентно гласуване" открито предизвиква съюзниците на Путин за властта. "Защо тези трагедии се случват само на критиците на президента?" пита Яшин. Говорителят на Владимир Путин отхвърля думите им като "празни приказки".

Държавните медии също са на страната на президента. Те твърдят, че Навални сам се е отровил с коктейл от хапчета. Други пък се съмняват, че въобще става дума за отравяне. Но накрая всички се обединиха около една теза - че атаката над Навални е план за всяване на дисбаланс в Русия от страна на Запада.

От другата старана част от поддръжниците на Навални се страхуват, че той е станал жертва на радикални, независими "протектори" на Русия, които се намесват за да "се справят със заплахата за сигурността". Някои са на мнение, че опитът за убийство може да е свързан с разследванията на опозиционера, а екипът му още не е разкрил върху какво е работил той в Новосибирск.

Но повечето са на едно мнение - подобна атака не би била извършена без "одобрително кимване" от Кремъл. "Никой не може да вземе подобно решение освен Кремъл", категоричен е Сергей Бойко.

Но защо точно сега? Според Сергей, Русия не се намира в добра позиция. "Алексей винаги е бил проблем, но сега имаме и Хабаровск, имаме и Беларус, а изборите наближават и "Обединена Русия" не се намира в добро положение. Те имат толкова много проблеми наведнъж, че биха решили, че ще е по-лесно да направят подобно нещо", обяснява той.

"Ако не ние, тогава кой?"

Екипът на Алексей Навални винаги е знаел, че опозиционерът е в опасност. "Осъзнаваш, че всичко може да се случи. Просто се надявахме, че няма да стигнат толкова далеч. Но, разбира се, новината ме шокира и ме притесни много", казва Виталий Колесников. Но той е категоричен, че не би напуснал екипа на Навални.

Сергей Бойко е съгласен с него. След три седмици той ще се бори за място в парламента на Новосибирск. "Ще се явим на тези избори, все още се борим за промяна. В Русия имаме една поговорка - "Ако не ние, тогава кой?".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Там е по-мутренско и корупционно от тука. При тая територия руснаците трябваше да са най-богатите хора на света, вместо това, яка мизерия.
52
3
 
3
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Какъв е тоя анонимник Навални, че виждам 2-3 статии за него вече ??? Кого го интересува ??????
51
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А спритесе веч с тоз навани . Нимога да си успокоя. Все сим под наприжение и тажен и нимога да работия, спия и живея нормално
50
19
 
12
 
! Отговори
пиша ви от Шпунц преди 3 години
"Те твърдят, че Навални сам се е отровил с коктейл от хапчета. Други пък се съмняват, че въобще става дума за отравяне. Но накрая всички се обединиха около една теза - че атаката над Навални е план за всяване на дисбаланс в Русия от страна на Запада"===Хахахахахаха, нация от прости крепостни колхозни бяха, са и за я бъдеще ще са си такива :) Значи запада отровил опозиционера, за да дестабилизира К0чинaта. А нямаше ли да е по-лесно да отровят направо Джуджанка? Така гаранция ще я дестабилизират
49
6
 
1
 
! Отговори
Фотографът и Фройдът преди 3 години
Отворете по стари издания на Фройдовата Байбъль и ще видите профил на дългогодише онанист, профилът който фотографът на Дневалния е търсил.Дъгата на гръбнака е по вертикалата с поне 10-12 см девияция между ломбагния прешлен и прешлени 3-4.Следващи белези са: Изместена напред глава за да гледа късото месо с което охнанира и Ококорени в страни очи изказващи съжаление за финалното 7 секундното ритане с краката с които стъпква и размазва изфръцката невръстенишка суроватна капка.Дис ис Дневални
48
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само центаджии в коментарите! Пфу!***!
47
5
 
9
 
! Отговори
Северомакедонец преди 3 години
Навални трябваше да се яви на съд за клевета и обида на 94 годишен ветеран от втората световна. Резилът щеше да е фундаментален....та даде фира. Дано да прескочи трапа
46
9
 
15
 
! Отговори
Мишо преди 3 години
Кой беше този Невални?
45
13
 
8
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Бих казала още, че би било добре Путин да не игнорира опозиционните лидери, а да се среща и разговаря официално с тях, да се държи дружелюбно с тези хора - те не са му врагове доколкото желаят доброто на страната си също като него предполагам. Опозицията трябва да се възприема като нова възможност, а не заплаха за страната и трябва да предлага нови решения на проблемите, а не сляпо налагане или неконструктивно критикуване на властта. Законът трябва да седи над всичко и трябва да има точни закони
44
9
 
2
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Според мен, преходът към пазарна икономика в Русия не върви добре...Хората не са спокойни, отворени към всичко ново, готови да споделят и приемат нови идеи...Вероятно управляващите ги плашат с опасност от война или други подобни външни влияния върху страната за да се държат така изплашено към опозицията, а опозицията да е толкова агресивна и предизвикателна...Хората трябва да се успокоят, че най-лошото мина и че сега трябва да изграждат заедно нов, по-хубав и по-добър живот за всеки и за всички
43
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
видя се че за нищо не става и америкаците сами си го свитнахада направят малко пиар- инак никой не го бреше за сл.ливато един не.гър предизвиква повече протести от колкото тоя навалянияискаше им се някой руски полицай да го гръмне в гръб с 6 куршумаама нали е безгласна буква кой щуе си хаби патроните
42
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи хипотетично Навални, атакува Русия щом защитници на Русия са го тровили.
41
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Deutschland 41Я па тоя........ти пък ще ми говориш за "демократичност" и "хуманност"!!! Не, това наистина би било забавно, ако не беше толкова трагично! Страни измислили робството, гилотината, Инквизицията, колониализма, убийството или отравянето на противниците си (между другото Боржиите не са руснаци), нито пък Кенеди или Мартин Лутър Кинг руснаци са ги убили, да не говорим пък за Световните войни!!! Да, западенците ги запозват, А РУСНАЦИТЕ ГИ ЗАВЪРШВАТ!!! НЕ СЕ НАВИРАЙТЕ МЕЖДУ ШАМАРИТЕ!
40
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя лигльо вече на всички дотегна със своята безполезност и западенските му куратори явно решиха, че като "сакрална жертва" ще им е по-полезен, отколкото така безцелно да се разнася и само парите им да харчи!
39
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А пък си мислех , че духачите на западняците и либерастите ,всички ги обичат.
38
18
 
13
 
! Отговори
Deutschland преди 3 години
До анонимен Така е. Русия е хуманна и демократична, там никога не биха си помислили да убият опозиционер, всичко е дело на запада. Само да не забравите да целунете портрета на Путин преди лягане.
37
8
 
13
 
! Отговори
Нощен Труд преди 3 години
Преди да се качи на борда на самолета в Сибир, Навални ожаднял и вижда пода шишенце с надпис "Дурачок". Без да прочете упътването обиден, че може да го смятат за дурачок Навални на един дъх опразва безцветния химикат с вкус на портокалова вода. За съжаление напитката се оказва тайния руски боен препарат за ликвидация на политически мишки, плъхоци и къртици. Специалисти от Либералопедиристан доказват, че е използва психологически полит похват за отстраняване на вредители.
36
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В ЕС страните от западна Европа няма дума за роб. На славянските езици роб идва от раб, работя, работа, който работи. На европейските езици нямат такава дума, използват думата славянин за роб, а робство е славянство (slavery), защото преди за роби са използвали славяни, а също така и през послените 30 години. Само белорусите не им станаха роби.
35
9
 
4
 
! Отговори
Тавариш преди 3 години
Сегодня праздник у болгарской пионерии, они на приеме у товарища Берии...Лаврентий Павлович ще ви оправи...долародупници...
34
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нацизма и нацистите са мит, през ВСВ таков нещо не е имало, за нацисти и нацизъм никой не е и чувал, вземете архивите на Британската преса, на цялата европейска преса? Никакви нацисти. А Хитлер е бил човек на годината на списание Times. Митът за нацизма е създаден 60те години за да се оправдавят германците, видите ли, не германския народ, ами някаква малка нацистка шайка започна войната, а немският народ не е знаел, една малка нацистка шайка нахлу в Русия, а германският народ не е знаел.