Европарламентът иска санкции срещу Русия заради Навални

ЕП поиска незабавно започване на международно разследване
17 сеп 2020 16:18, Елка Василева
70
Европарламентът иска санкции срещу Русия заради Навални
Снимка: БГНЕС

Европейският парламент прие резолюция, в която категорично осъди опита за убийство на видния руски опозиционен политик и активист в борбата срещу корупцията Алексей Навални с нервнопаралитично вещество.

В текста се отбелязва, че използваната отрова, принадлежаща на вещества от групата „Новичок“, може да бъде разработена само в държавни военни лаборатории и не може да бъде придобита от частни лица. Това силно предполага, че руските органи са били в основата на нападението. Ако все пак някой друг бъде намерен за отговорен, това също би представлявало явно нарушение на международните правни ангажименти от страна на Русия, гласи текстът.

Още по темата

Евродепутатите подчертават, че опитът за убийство на Навални е част от системни усилия за заглушаване на дисидентските гласове в Русия, по-специално с цел оказване на влияние на местните и регионалните избори в Русия, които се проведоха в периода 11-13 септември.

В резолюцията се отправя искане за незабавно започване на международно разследване по случая Навални и предполагаемото нарушение на международните ангажименти на Русия в областта на химическите оръжия, като същевременно се настоява руските власти да сътрудничат изцяло на такова разследване и да се потърси отговорност от лицата, които стоят зад престъплението срещу Алексей Навални.

Резолюцията също така призовава държавите членки на ЕС да заемат активна позиция по въпроса, като например бързо въведат амбициозни ограничителни мерки на ЕС по отношение на Русия и укрепят вече съществуващите санкции. В текста се призовава за въвеждане на механизми за налагане на санкции, които да позволят изземането и замразяването на европейските активи на корумпирани лица, в съответствие със заключенията на фондацията на Алексей Навални за борба с корупцията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЧетем, четем "умнико", ама не както дявола чете евангелието, както правиш ти и подобните ти кравопоклонници.
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Времето ще пкаже, но си мисля, че тоз несретник беше употрбен от запада за последно.Ако реснаците се страхуваха от него и искаха да го ликвидират, това щяха да направят в апогея му, когато имаше доста последоватери. Сега когато вече потъна почти в забрава, без почти никаква поддръжка в страната ще го тровят, ей така за спорта.
57
1
 
4
 
! Отговори
wild horse преди 3 години
Става ясно,защо великите сили искат народът да е ***. Не знам дали някой с мозък може да повярва на тази нескопосана фалшификация. 1. Пил вода в хотела и си взел шишето,което близките му донесли чак в Германия. 2. Защо когато си отровил някого, трябва да позволиш да го вземе друга държава. 3. Кой плати за самолета и как така бързо се организира частен медицински полет 4. Къде са ДОКАЗАТЕЛСТВАТА- покажете ги
56
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 60Явно и ти си неграмотен като шапкарите около теб и не сте прочели една статия за това дето толкова компетентно коментирате.
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бяха измислили друга версия , че тази вече не върви . Изобретателят сам казва , че с много нищожно количество около него ще има масова смърт .
54
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо еп се занимава сфалшифицираното отравянена навални? Лекарите прегледалипърви пострадалия в Омск не саоткрили в кръвта му отрова, аследи от вещество, което се получаваслед вземане на препарат срещуголяма доза кокаин. Сами си дайтеотговор на въпроса и защо годадоха на германците -- за даим чуят опашатите лъжи и да ги изобличатпред целия свят.
53
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако е изпил новичок никой не може да му се приближи без опасност а не да си правят селфита в уж болнична стая. Носът му се белее.
52
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русофилите тук могат ли да кажат защо са доброволни руски роби?
51
3
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Анонимен/50прав си... народът изпростя и верва на този който по телевизията официално защити лъжеца зайлстра с думите: "лъжата в политиката не е грях".
50
10
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Няма лошо ес да иска още санкции - да се надяваме това да отрезви руснаците да се съвземат и да спрат да говорят за ес като за партнери, а да взимат тоягата и да го почват...
49
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да гният тия убийци руски - само бой и санкции за тях. Троловете, като не ви харесва ЕС - чемоданите и за Мухосранск веднага!
48
4
 
9
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Ама не разбрахте ли,че братушките санкции ги не плащат! Водка,огурци сольоние и сланина имат в изобилие! Риба в северно море колко искаш,зарзават от Турция тоже ! Жените им красиви, комунални жилища за 10 рубли,ток,газ ,телефон ... И те така !
47
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак пълно със съветски другари. Не разбрахте ли че колкото и да се напъвате никой не ви вярва.
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Представители на кръжока Навални в местните избори трябваше да победи. Това беше и причината за "тровенето" на господина. Вчера излезоха резултатите от местните избори в Русия от 1107 позиции кръжока Навални печели 6, тоест 0.54%. Тая версия умря вчера, днеска друга, утре - още по-друга и така. Успех на кръжока но нема да стане до 2050 година. :)хахаххахахха
45
3
 
16
 
! Отговори
Реално погледнато преди 3 години
Последните 10 години освен 'голяма доза вероятност' поне едно от обвиненията срещу Русия да се доказа недвусмислено?Всеки път едно и също: шуми се по новините следват санкции и нищо реално не излиза в последствие. Руснаците са адски търпеливи ! Ако са били англо-санксонците в тази позиция вече да са почнали ядрена война по подозрение за лоши намерения!
44
3
 
13
 
! Отговори
Провокации преди 3 години
Клан недоклан Бит недобит.Тровен недотровенКак пък Кенеди не го пропуснаха майка му стара на времето.
43
2
 
20
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
за Асандж защо не наложихте санкции на ФАЩ и Северен Пакистан ,че направо съсипаха човека от тормоз з,замо заради това ,че им разкри военнопрестъпленията и корупцията!
42
4
 
16
 
! Отговори
ПАК ли? преди 3 години
Пак ли сме в отбора на лузърите?ПОЛОВИНАТА свят се обединаява за противостоене на крадливия егоестичен запад а ние сме в ЕС колекцията на мъпетите за двойна употреба!На тоя измислен съюз дните са му отброени.Ще се сетим да учим китайски и руски когато стане късно - както винаги.
41
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 42Затова дава зор да се прибере в Русия. Там се чувства по сигурен.
40
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бе тоя ес все повече заприличва на комсомолски секретариат.