"Хлъзнаха" един от агентите на ФСБ, разкри за отравянето на Навални

Той бе заблуден, че говори със Съвета за национална сигурност на Русия
21 дек 2020 21:09, Нели Христова
429
"Хлъзнаха" един от агентите на ФСБ, разкри за отравянето на Навални
Снимка: БГНЕС

Кремъл може и да се подигра на разследването на CNN и Bellingcat миналата седмица, но това не спря медиите да продължат със своите разкрития. Агентът на ФСБ Константин Кудрявцев, заблуден, че разговаря с длъжностно лице в Съвета за национална сигурност на Русия, разкри по какъв начин е бил отровен Алексей Навални. Това, което той не знае е, че разговаря не с кой да е, а със самата жертва.

Още по темата

Смъртоносният нервно-паралитичен агент Новичок е бил поставен в гащите на Навални.

Кудрявцев разказа и за други участници в отравянето в сибирския град Томск и как е бил изпратен да почисти следите.

Навални отдавна е трън в очите на президента Владимир Путин, разкривайки корупцията по високите етажи на властта и провеждайки кампания срещу управляващата партия "Единна Русия". Миналата седмица Путин потвърди, че агентите на ФСБ са преследвали Навални, но отново отрече Русия да има нещо общо с опита за убийство, тъй като, "ако Русия е искала той да умре, вероятно щеше да го довърши".

CNN се опитва да говори с агентите, чиято самоличност бе разкрита от Bellingcat лично, но без успех - един от тях затръшва вратата под носа им, а останалите дори не отговарят на позвъняването на звънеца. През това време обаче Навални прави няколко обаждания. Първоначално той се представя с истинската си самоличност, а мъжете веднага прекратяват обаждането, щом разберат с кого говорят. При последния от тях, Константин Кудрявцев, опозиционерът решава да използва друг подход - представя се за длъжностно лице в Съвета за национална сигурност на Русия. Той прикрива номера си така, както служителите на ФСБ биха направили.

След като Кудрявцев потвърждава самоличността си, Навални заявява, че му е възложена задачата да получи "сбита информация от членовете на екипа: какво се обърка, защо имаше пълен провал в Томск с Навални?" Отговорите на Кудрявцев в 45-минутния разговор са първите преки доказателства за участието на подразделението в отравянето на опозиционера.

От време на време той се опасява да говори по необезопасена линия, но Навални, който понякога говори грубо и неотложно, го убеждава, че висши служители настояват за доклад незабавно и казва, че "всичко това ще бъде обсъдено в Съвета за сигурност на най-високото ниво."

Кудрявцев предоставя подробен разказ за това как нервният агент е бил сложен върху чифт от бельото на Навални.

Опозиционерът пита: "На кой елемент от облеклото беше наблегнат? Кое е най-рисковото облекло?" А Кудрявцев отговоря просто: "Гащи".

Навални пита къде точно е нанесен "Новичок"-ът - по вътрешните или външните шевове? "Вътрешността, чатала", отговаря Кудрявцев. Токсиколози, с които CNN се консултира, казват, че ако се приложи в гранулирана форма върху дрехите, Новичок ще се абсорбира през кожата, когато жертвата започне да се поти. Според тях нападателите са използвали твърда форма на нервния агент, а не течност или гел, както беше открито по-рано при атаката срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал в Обединеното кралство.

Разследването на Bellingcat и CNN използва хиляди телефонни записи, плюс полетни манифести и други документи, получени от Bellingcat, за проследяване на екипа от експерти по токсини. Установено е, че в нощта, в която Новичок някак си е влязъл в хотелската стая на Навални, на няколкостотин метра от хотела е бил засечен мобилния телефон на един от членовете на ФСБ - Алексей Александров.

Кудрявцев признава, че познава Александров и похвали работата му. Той обаче не очаквал самолетът, на който бил Навални, да отклони, а да продължи към Москва.

"Полетът е около три часа, това е дълъг полет", каза Кудрявцев. "Ако самолетът не беше кацнал в Омск, ефектът щеше да е различен и резултатът щеше да бъде различен. Така че мисля, че самолетът изигра решаващата роля. Ние не очаквахме всичко това да се случи. Сигурен съм, че тогава всичко се обърка", добавя Кудрявцев - предполагайки, че намерението на ФСБ е да убие Навални, както казаха много токсиколози, запознати с Новичок.

Когато бил попитан дали може дозата от отровата да е бил сгрешена, агентът е категоричен: "До колкото знам,  добавихме допълнително."

Не е ясно дали Кудрявцев е бил в Томск, но е сигурно, че е летял до Омск, където е имал задачата да прикрие следите от Новичок по дрехите на Навални.

"Когато пристигнахме, дрехите ни бяха дадени от местните момчета от Омск, които дойдоха с полицията", разказва Кудрявцев по време на разговора. Той добави, че са приложили решения, така че да няма следи по дрехите.

"Значи няма да има изненади с дрехите?“ - попита Навални.
"Ето защо няколко пъти ходихме там", отговори Кудрявцев.

Навални и екипът му няколко пъти настояват дрехите му да му бъдат върнати, но руските власти отказват.
По-късно Кудрявцев казва: "Казаха ми да обърна повече внимание най-вече с гащите, отвътре."
Навални пита: "Кой каза това? Макшаков?", а Кудрявцев потвърждава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


429
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
358
0
 
0
 
! Отговори
Емигрант преди 3 години
Не пасат трева в москва, кръв пият на техните роби и на вас
357
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали бяха 100% сигурни че му били отровили бутилираната вода в хотела?Това стана, лъжливото овчарче,
356
1
 
5
 
! Отговори
ктт преди 3 години
Ама има ли някой , да ги вярва тия бе .....
355
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според виден експерт по токсикология от "новичок " са нужни количество от 1/10 от водна капка разтвор.Капнете една капка вода.Разделете я на 10. Не можете прекалено но поне я разделете на 3. Е това малко количество е достатъчно да убие 5 човека.Та тоя как така са го пръскали с това и той имал само разстройство и повръщал?
354
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аха звъни по домашният телефон на таен агент под прикритие казва " аз съм шефът ти що Навални не е отровен"? И онзи му дава отчет " самолетът кацна бързо,намазахме му с новичок гащите и лекарят го спаси"
353
1
 
2
 
! Отговори
тоя е прост и тъп преди 3 години
като украйнец
352
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този вмириса Европа и светът с идиотските си обвинения против главата на РФ. Аланкоолу,ако някой ти искаше "главата",то ти днес отдавна щеше да си в отвъдното.Седи си на запарения ***,радвай се на живота и спри да тичаш по студията на различните телевизии.
351
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбра се каква е работата,предстоял е съдебен процес на Навални и за да не се яви в съда,се е престорил на болен,за да се отърве от съдебна отговорност, затова и е избягал в Германия, докато мине датата за насроченото дело в съда в Русия,шмекер и бъзльо!По-скоро е за смях цялата работа.
350
9
 
11
 
! Отговори
Затворко преди 3 години
Време е да спрете с тъпотиите за отравянето на Навални. Ако се водите по това което са скроили ЦРУ, тогава трябва да се твърдо убедени, че България е извършила атентата срещу папата както ни го предписваха същите агенти.
349
11
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Да бе, да. Точно такава информация, ако е вярна, по всички инструкции на ФСБ се предава по телефона по незащитена линия. Мъчат се да ни убедят, че тоя агент е по-наивен и от български пенсионер жертва на телефонни измамници. :-) Нескопосано скалъпена история.
348
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много е опасно в Русия да ходиш с долни ***.
347
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук пълно с ***-путинофили, за които, всичко е една провокация зад която седи ЦРУ на САЩ. Също като оправданието на джуджето след разследването на опита за убийство на Навални.
346
8
 
10
 
! Отговори
намазаните гащички преди 3 години
как ли агента на злия Путин се е добрал до гащичките му .... намирисва тая работа на дъга седемцветна .....
345
10
 
9
 
! Отговори
Гледах тв диспут преди 3 години
Навални - Гиркин. Гиркин е фронтовак ( различни "горещи точки" - а бе "фуражка" както казват местните капацитети), но направо го размаза - Навални изглеждаше по-*** и от нашия Гошо. Струва ми се, че той е много удобна опозиция ( нещо като нашата крадлива ***) и не вярвам някой да тръгне да го трови пък точно защото е опозиция.
344
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все пак агентът не е точно агент,а химик,и се е вързал,и наистина си разказва всичко цели 50 минути ,тъпанара.
343
15
 
12
 
! Отговори
ха-ха преди 3 години
тия за големи балъци ни взеха,на тези глупости не може да се върже и третокласник
342
0
 
1
 
! Отговори
тъпанари преди 3 години
какво е ФСБ?
341
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
явно е голям позорът за да се активира толкова троллмасса
340
11
 
16
 
! Отговори
ох... преди 3 години
Такааа, правилно ли разбирам, че Путин първо праща една сюрия агенти да убият нашия Гебрев с едно от най-мощните химически оръжия - митичния новичок, но агентите се провалят; после същите агенти опитват да убият със същото вещество Скрипал, но пак се провалят, щото забравили, че в Солсбъри има мъгла, която разтворила новичока; и накрая пак една сюрия агенти използвали пак новичок, този път в гащите на Навални, и пак се провалили? Това е приказка за ......, сори...
339
15
 
9
 
! Отговори
Хем-хем преди 3 години
Нещо не ми се връзва. Хем руското разузнаване има грандиозни успехи и съперничи с Ми-6,хем служителити му пълни ***. Има нещо ненермално в погледа на Навалний. Ама теее... прогресистите в Русия са си налудничави още от времената на Александър II.