Русия ще тества по-лека ваксина - "Спутник лайт"

Тя ще представлява "временна мярка" срещу заразата
11 яну 2021 18:00, Нели Христова
37
Русия ще тества по-лека ваксина - "Спутник лайт"
Снимка: БГНЕС

Русия ще проведе клинични изпитания с еднодозова ваксина "Спутник лайт", на своята ваксина срещу коронавируса "Спутник V", която се поставя на два пъти, предаде Ройтерс.

Препаратът ще представлява "временна мярка" за държавите, в които се регистрират високи нива на заразяване. Редуцираната в една доза ваксина ще бъде тествана върху 150 души в Москва и Санкт Петербург, сочат данните от правителствен регистър за клинични тестове, предава БТА.

Според властите над един милион руснаци са били имунизирани с оригиналната ваксина "Спутник V", която се прилага в две дози. Тя е кръстена на името на спътник от съветската епоха, който даде начало на космическата надпревара и издава геополитическото значение за Москва на антивирусния й препарат.

Ваксината с две дози ще бъде основната версия, която ще бъде използвана в Русия, заяви Кирил Дмитриев, ръководител на руския суверенен здравен фонд, който отговаря за маркетинга на "Спутник V" в чужбина.

"Еднодозовата версия ще бъде използвана за експорт и може да послужи като ефективно временно решение за страните, в които се наблюдава пик на коронавирусната инфекция", заяви Дмитриев, ръководител на Руския фонд за преки инвестиции, който ще поеме разходите по тестовете на лайт версията на "Спутник". Няколко правителства в света разглеждат възможността да компенсират недостига на ваксини срещу Ковид-19 чрез забавяне на втората доза или чрез намаляване на техния обем.

Целта е да се увеличи максимално броят на хората, които имат частичен имунитет, като по този начин се намали броят на тежките случаи и натоварването на здравните системи.

Двете дози на "Спутник V" се прилагат, като се използват инактивирани вируси, познати като вектори. Някои руски производители намират втория вектор за по нестабилен при производството, което води до излишъци на първия компонент.

Президентът Путин заяви неотдавна, че единичната доза ще предостави по-малко защита отколкото двойната, но все пак ще достигне 85 процента. Разработчиците от института "Гамалея" твърдят, че при използването на двете дози, нейната ефикасност достига 91 процента и защитата й трае 3-4 месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Хахахахаааааа, хайван-ваксина лайт......, че хард конската ваксина идва малко тежка :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
31
2
 
1
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Чест и адмирации господин Путин ! Както винаги братушките първи и в медицината ! Вечна слава и признателност за братска Русия
30
1
 
3
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Мишоци, къв запад к'ви 5 лв бе ? Астра Зенека искат да работят с руснаците. Иначе, цивилизацията е започнала от Изток и ще свърши на Изток.
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имаме и Ултра лайт Спутник - няма инжектиране, ваксината те защитава 0,5-1,0 ден, и си отметнат от списъците. Приемът на алкохол е незабавен и без Горна граница!
28
4
 
8
 
! Отговори
До 30 преди 3 години
А ТВЪРДЯХА ОТНАЧАЛО, ЧЕ ЗАЩИТАТА ИМ БИЛА 2 ГОДИНИ!!!!!! А ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА
27
3
 
3
 
! Отговори
11 преди 3 години
До 1Не знам за Путин, ама ти със сигурност вече си боцнат.
26
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защита от 3-4 месеца....Не, мерси.
25
5
 
0
 
! Отговори
Мъни Моней преди 3 години
Ако хората при една огромна опасност както е представен Ковид не могат да произведат бързо вече уж ефективни ваксини, то по- добре човечеството да се затрие. Ако някой още вярва е целия цирк само доказва теорията за затриването
24
4
 
10
 
! Отговори
1 преди 3 години
Ахахахахаха.Гледаха от запада, когато обявяваха ефективността на ваксината им.Гледаха от запада, когато приемаха план за имунизация.Гледаха от запада, когато се разбра, че и по-малко ваксина дава подобни или по-добри резултати.Гледат от запада, който разрежда времето между двете дози.А накрая, пак нищо не става от ваксината им, затова и Володя още не се е боцнал
23
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на Путин!
22
4
 
3
 
! Отговори
Майна преди 3 години
На 28.10.2020 BRD финансира с 2 млрд. Евро производството на нейна територия на Спътник V.
21
1
 
9
 
! Отговори
АйФоноМания преди 3 години
Трябва да са модерни и да използвуват наименования както iPhone, Samsung, HuaweiСпутник VСпутник LiteСпуттник ProСпутник Ultra
20
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
щом "тестват" значи все още нямат читава ваксина.
19
2
 
2
 
! Отговори
3-4-6 месеца... преди 3 години
Сега ли чуваш бе, овв? "Оптимистичната прогноза" за файзърското ГМО е 8 месеца... Айде загрейте вече де!
18
2
 
7
 
! Отговори
------- преди 3 години
Какви са тия ваксини защитаващи само 3-4 месеца? После пак ли трябва да се ваксинира човек?
17
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега краварчетата ще кажат, че е невъзможно толкова бързо да се измисли еднодозова ваксина и самите те ще я пуснат след месец. Така стана първия път. Братушките пак са напред!
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичките взеха да кръщават ваксините... Ще стане като Хитър петър и Ханджията....
15
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин е ваксинирал трима от двойниците си -и тримата излетели с триста. Сега поразредил дозата....
14
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ся разбрах защо Вовкина се въздържа да се боцне...
13
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей сега Путин си бие американски и какви ли не бълвочи , че там нямат лекарства и не могат да намерят кръвна плазма със антитела...