Русия разполага нови оръжия откъм запад, в Арктика и Крим

„Профилът на Европа е в прицела на "Армата"
6 дек 2021 22:15, Елка Василева
116
Русия разполага нови оръжия откъм запад, в Арктика и Крим
Снимка: архив, БГНЕС

Руски танкове вземат на прицел Европа, високоточни ракетни системи ще прикрият страната откъм Запада, а свръхдалекобойни противокорабни системи с подкрепа от роботи ще бранят Арктика и Крим, информират военни експерти.

"Профилът на Европа е в прицела на "Армата" - най-новите руски танкове Т-14, писа в петък "Независимое военное обозрение" (НВО). С безпрецедентна според руски специалисти огнева мощ и защита, калени в боевете в Сирия, машините участваха в мащабните маневри "Запад-2021" и наблюдателят Александър Хроленко им предрече "бойно превъзходство" над конкурентните модели поне до средата на столетието.

Сайтът avia.pro цитира вчера оценки на сп. "Нешънъл интерест", изтъкнало "ключовото отличие" на Т-14: танкът практически гарантира оцеляването на екипажа - може да отрази дори атака с малки крилати ракети, а противотанковите ракетни комплекси "може да се окажат съвсем безполезни" срещу него.

Двайсет танка "Армата" вече са изпратени в бойни поделения. По-рано бе съобщено, че руските войски имат нужда от 2300 бройки, но после правителството заяви, че Т-14 са много по-скъпи от предишните модели, а сайтът от САЩ 19FortyFive ги нарече прекалено скъпи. Според западни оценки от 2019 г. става дума за 3,5 милиона щатски долара или 3 милиона британски лири за единица.

Съобщено бе, че догодина започват серийни доставки на Т-14 за армията, но обемът им не се уточнява. Серийното производство ще поевтини танковете, обещаха индустриалци. Предвижда се в бъдеще да се произвеждат "Армати" с дистанционно управление.

При евентуална война на Запада с Русия мостовете в Полша няма да издържат 70-тонните британски и американски танкове, затова пък руските "Армати", Т-72Б3 и Т-90М с тегло 50 тона лесно ще го сторят, а могат да прекосят Висла и по дъното на реката. Руските танкове са всеядни - движат се и с дизелово гориво, и с бензин, и с керосин за авиацията, а качени на жп платформи, с габаритите си спокойно минават по всички мостове и тунели в Европа, отбелязва НВО.

Танковете "Ейбрамс", каквито Варшава реши да купи от САЩ, могат да станат само удобни мишени за руските "Армати", подхвърли през септември "Вечерняя Москва". Според сайта "ОСН", на базата на "Армата" Русия разработва вече и тежка самоходна артилерийска установка калибър 152 мм с повишена скорострелност.

Медии съобщиха междувременно, че Първа танкова армия от Западния военен окръг на Русия е тествала опитна серия роботизирани САУ "Коалиция СВ" на базата на Т-90 с повишен обсег - до 80 км. Според руски специалисти, тя има много предимства пред аналозите си от страните в НАТО и "може многократно да повиши ударната мощ и ефективността на руската артилерия". Освен това артилерийските снаряди са десетки пъти по-евтини от ракетите на системите за залпов огън, напомни в тази връзка военният експерт Алексей Хлопотов.

Бронираната техника на НАТО в Европа заплашва руската Калининградска област и западните граници на Русия, но Москва ще подсили това стратегическо направление с високоточни противотанкови комплекси "Хризантема-С", способни да поразяват също нисколетящи въздушни цели и бронирани катери, съобщи преди седмица "Известия". "Хризантемите" пробиват бронята на всички чуждестранни танкове със 155-милиметрови ракети, увери военният аналитик Виктор Мураховски.

Високопроходимите машини със скорост до 70 км/ч защитават екипажа дори от оръжия за масово поразяване, снабдени са с оптични, инфрачервени и радарни прицели, държат "на мушка" по две цели едновременно.

Части от Западния военен окръг тестваха през септември и бойни машини за подкрепа на танкове "Терминатор", изпробвани преди това в Сирия. Те следват танковите колони и унищожават опасни за тях цели - гранатометчици, ракетно-артилерийски установки, бронирани коли на противника. Въоръжени са с 30-мм оръдие, картечница, скоростни ракети и автоматични гранатомети. Оръдието с голям ъгъл на вертикално насочване ги прави незаменими при бойни действия в градски условия, защото могат да стрелят по горните етажи на сградите. Такава техника според руски медии няма никоя друга армия в света.

Нови свръхдалекобойни противокорабни "невидими" ракети Х-35, изстрелвани от комплексите "Бал", се очаква да гарантират сигурността на руския Север и на черноморския регион, по-специално на анексирания от Москва полуостров Крим. С тях ще бъде въоръжена най-напред бреговата охрана на Северния и на Черноморския флот, която в сряда ги тества, пишат "Актуалние новости" и други издания.

Модернизираните Х-35 имат обсег "доста над 300 км", но точните им характеристики се пазят в тайна. Досегашните модели са с далечина на полета от 120 до 260 км. Ракетите летят на крайно малки височини и на практика са незабележими за радарите на противника, според руски специалисти не ги плашат и средствата му за радиоелектронна борба.

Комплексите "Бал" охраняват крайбрежието на Русия с военноморските й бази от 2008 г. Те са високомобилни - при заплаха бързо ще бъдат разсредоточени и маскирани в крайбрежните райони, където е почти невъзможно да бъдат унищожени с превантивен удар. Те могат ефективно да контролират по-голямата част от Черно и от Баренцово море, където напоследък все по-често се отбиват кораби на НАТО. В Арктика алиансът не действа толкова интензивно, но местните руски бази с атомни ракетни подводници се нуждаят от сигурно прикритие, посочват анализатори.

Появата на далекобойни ракети в региона разширява т. нар. зона на ограничен достъп, тя става по-наситена с оръжия и по-опасна за противника. Затова корабите му с ударни оръжия ще трябва да ги изстрелват от по-далечни разстояния, обяснява военният историк Дмитрий Болтенков.

Военнополитическото ръководство на САЩ ще взема всички възможни, включително силови мерки, за да възпрепятства контрола на Русия върху Северния морски път. Затова Северният флот на Русия трябва да разполага с мобилна групировка кораби от ледови клас, въоръжени по-специално с хиперзвукови противокорабни комплекси, призова на 3 декември в печата Владимир Пучнин, доктор на военните науки.

"Съвсем скоро" руската арктическа военна групировка ще получи роботизирани ремотно-евакуационни коли, които ще спомогнат да се гарантира нейната боеспособност, тъй като могат да буксират тежка техника при температури под минус 50 градуса, без екипажът да излиза от кабината. Това заявиха същия ден източници от руското министерство на отбраната и аналитици.

Новите роботи ще ремонтират не само камиони и бронирани коли, но и сложни оръжейни системи като зенитните С-300 и С-400 и ракетните комплекси "Бал" и "Бастион", уточни "Известия".
/БТА/
 


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
3
 
2
 
! Отговори
Жиб. преди 1 месец
Името "Путин" самичко говори що за човек е :)
89
3
 
3
 
! Отговори
Жиб. преди 1 месец
Русия не може и да мечтае за технологиите на НАТО - те ще изгорят ракетите й още на руска територия и ще натровят въздуха в цялата мужишка кръчмарница!
88
2
 
2
 
! Отговори
И. преди 1 месец
Който разполага оръжия отпред, скоро ще си го получи !
87
1
 
3
 
! Отговори
Дж.Роб.Бидон преди 1 месец
До КГБ-ста "шоколад ще си ям всеки ден" Имаш ли вече Диабет? история вече е история.Сега имаш диабет и жалка нова история.
86
6
 
5
 
! Отговори
КГБ-ста преди 1 месец
Тъжно, смешно и крайно гротескно. НИЕ в Европа се хвалим с Италиански дизайн, Белгийски шоколад, Немска техника, Британска демокрация, Българска 1300 история и т.н., а тия "мужици" и въпросната журналиска само ни навират в лицето големи пушки за убиване. Да сме наясно-аз като съм се родил знам, че ще умра и това че някакви убиийци ме страхуват че ще ме убият по рано, не впечатлява -ами аз пак ще си умра и то само веднъж, но шоколад ще си ям всеки ден.
85
2
 
5
 
! Отговори
КГБ-ста преди 1 месец
Тъжно, смешно и крайно гротескно. НИЕ в Европа се хвалим с Италиански дизайн, Белгийски шоколад, Немска техника, Британска демокрация, Българска 1300 история и т.н., а тия "мужици" и въпросната журналиска само ни навират в лицето големи пушки за убиване. Да сме наясно-аз като съм се родил знам, че ще умра и това че някакви убиийци ме страхуват че ще ме убият по рано, не впечатлява -ами аз пак ще си умра и то само веднъж, но шоколад ще си ям всеки ден.
84
1
 
7
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 месец
Много моля руснаците и американците да се разполагат некъде у пета глуха,'щото имоериалните им глупости не ни засягат. Могат да отидат до Луната и там да си играят на каубойци,матрьошки и каквито им хрумне. Взеха да дотягат до безумие на Човечеството с интригите и лъжите си.Същито се отнася и за турците,които все се разполагат неканени.Последните са лесни.Само гърци и французи могат да им разгонят фамилията за един час.
83
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бъдете читатели, а не писатели! Не рипайте като ощипани моми, колкото и да ви е мъчно! Рускта армия е НЕСРАВНИМО по-силна от НАТО-овците! Но не с Армата и Терминатор, а с едни ракети, които летят по траектории, които ги командва генератор на случайни събития и то със скорост 6-22 М и попадат в целта с "охуенная точность"! А още по-страшното руско оръжие са средствата за РЕБ! Там са три обиколки преди говедарите!
82
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Krom....А ти защо толкоз се напъваш? Като вече си продал собствената си държава! На какво се надяваш? Помисли, ако имаш два читави неврона, голямата и силновъоръжена държава дали ще рискува да нападне слабата си съседка? Прозрачен си като живичка скаридка!
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Сюлейман паша....Сигурно помниш и Серьожките с големокалибрените патароци!На онзи Руст един МиГ приятелски му помаха с крила. За по-интелигентните това си беше чиста "война" между съветски генерали - конкуренти...
80
0
 
0
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 1 месец
...е,стар е пашата вече...
79
2
 
0
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 1 месец
Таман да оправдаем и омекотим пропуска на алкаши те,един вид ,,Ами безшумен и мальк беше та затова не можахме да го усетим тоя Руст как прекоси разстоянието от Суоми през Прибалтика до масква като птица",и ти ..бамм" му окачи мотор на самолетчето и забатачи още повече мьрлявостта на ватенките!Стар е нашата вече-изневерява му паметта! Аа,като стане дума за наташките си спомня всичко в детайли ама...
78
1
 
4
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До Krom Турция за една планина с крави няма да направи нищо. Значи 40% от търговията на страната е с ЕС. Значителна част минава през България с тирове. Гърция чака само повод да вкара някакви санкции спрямо Турция - сещаш се защо и колко последната страда от мигрантите. Е Турция прави стъпки за "независимост" на Кърджали... Въздушния и наземен трафик от/към Турция не може да мине през България и Гърция. Няма толкова кеш от полезни изкопаеми колкото турция за една година ще загуби заради транзита
77
6
 
1
 
! Отговори
Krom преди 1 месец
До Боби - ти обратното на остър ли си Боби? Намекнах ти, не - направо ти го казах, че за малка държава като нашата, граничеща със силно въоръжен и нестабилен съсед като Турция, идеята да хвалим и поддържаме анексирания на съседни територии е меко казано опасна. Ти ми дрънкаш за Америка и Сирия. Не ми пука за Сирия, нито за Цветните революции. Теб обаче толкова те боли за руското, че и собствената си държава си готов да предаваш. Отказвам да се занимавам с теб. Прозрачен си!
76
2
 
10
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До Krom не зная дали схващаш, че в момента хвалиш, възхваляваш и се възхищаваш от диверсиите които една страна провежда в друга суверенна страна. _ Я да видим САЩ има ли контингент в Сирия. Завзела ли е ей така едни нефтени кладенци и краде нефт от Сирийците? По кои документи на ООН са там? Финасирал ли е САЩ държавни преврати и "Цветни революции" в множество страни по света вкл Украйна?НПО финансирани от САЩ намеса във вътрешните работи на суверенни стани ли са или не са?Гуантанамо и други
75
3
 
7
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До Българин "Руската федерация ще бъде пребита от бой за една седмица ако дръзне да си подаде муцуната" - Сигурен ли си? Унуфри само съсредоточаването на едно натовско учение в Полша им трябваха почти 3 месеца - Защото тежките западни танкове само с ЖП можеш да ги возиш. Мостовете на обикновените пътища не ги издържат. А рашките са свикнали да карат буквално през просото. Качва се на танка - пеленг към Киев и кара по права линия през полето а там наистина е една плоска равнина като тепсия...
74
4
 
3
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
До Krom _ Косово НЕЗАВИСИМА СТРАНА ЛИ Е ИЛИ НЕ - Ако да то и Крим е независима страна и по казуса Източна и Западна Германия се обединява в една страна с РФ. Втория казус е ЛДНР - между другото сме го преживели с "Възродителния процес". 1. ВЪОРЪЖЕН ДЪРЖАВЕН ПРЕВРАТ 2. ЗАБРАНА НА МАЙЧИНИЯ ТИ ЕЗИК 3. Протестираш срещу теб пращат НАЦБАТи (Които са абсолютно незаконни вкл завземаха общини и милиционерски управления). 4. хващаш се за оръжието и изгонваш НАЦБАТите - Пращат ти Армия и самолети бомбери
73
3
 
3
 
! Отговори
Krom преди 1 месец
До Боби - не зная дали схващаш, че в момента хвалиш, възхваляваш и се възхищаваш от диверсиите които една страна провежда в друга суверенна страна. Оправдаваш го и с липса на "официално" определена граница - в което много се съмнявам. Даваш ли си сметка, че и други държави могат да приложат същото "право", като от това и ние можем доста да пострадаме? Да се допусне прецедент, означава всеки луд с картечница да "види своето" в чужда територия. Ние си имаме позиция, и тя не това което пишеш!
72
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Сюлейман пашаМладежа кацна на Червения площад с Чесна а не с безмоторник
71
5
 
4
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 1 месец
Брехх,как се вьодушеви русофилската чета!Даже вече нахлузиха шлемовете и напредват кьм Запад!Да,ама не!Вие като ,,атакувате" по дьното на Висла янките няма да чоплят семки!Те и хилядите генерали и маршали с лампази през 80-те повтаряха сьщото,но това не попречи на ФРГ младежа да кацне най обезпокоявано на Красния площад сьс скромния си безмоторник!Така,че споко!