Газът, който очакваме, всъщност бил от Руската федерация

Експерт: България е много ухажвана с алтернативни доставки за газ в момента
1 юни 2022 17:00, Анисия Иванова
82
Газът, който очакваме, всъщност бил от Руската федерация
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След спиране на доставките на газ за България от „Газпром” страната ни е много ухажвана с алтернативни доставки. Всеки иска да доставя на България. Страната ни е привлекателна, защото газът на съседните пазари е евтин, а в Европа е скъп. Това ни прави атрактивен пазар и има оферти отвсякъде. България ще успее да намери алтернативни количества, но е много спорна цената, на която ще ги доставим. Това коментира Николай Кискинов, управляващ съдружник във "Владимиров Кискинов", по Bloomberg TV Bulgaria.

Общото пазарно усещане на пазарните участници за това как ние сме прекратили отношенията с „Газпром” и нататък ще се оправяме без тях е, че това ще става на съответната цена.

Още по темата

"Количества изглежда ще има, но те ще са на по-висока цена”, допълни гостът.

България в момента не се снабдява с природен газ от „Газпром” договорно. Иначе можем да кажем, че изглежда са договорени някакви алтернативни количества, които ще влязат чрез физическа доставка на тези два танкера на пристанища, които са извън страната. Оттам чрез суапови сделки всъщност ще бъдат пренесени в България.

"Този газ е пребоядисан, той всъщност идва от Руската федерация – такъв му е източникът”, посочи събеседникът.

По отношение на цената на електроенергията Кискинов сподели интересния факт, че когато АЕЦ „Козлодуй” излезе в годишния си планов ремонт, цените не се повишиха въпреки очакванията за това. Когато блокът се включи, очакванията бяха цените да паднат, но това също не се случи.

"Това означава, че сме се интегрирали доста добре в регионалните пазари”, изтъкна събеседникът.

Кискинов коментира още, че програмата за подпомагане на индустрията в България се финансира от т.нар. свръхпечалби на АЕЦ „Козлодуй”. Ние много разчитаме на това, че АЕЦ „Козлодуй” ще реализира много добри приходи, за да може индустрията да се подпомага с темпа, който е договорен. Според проекторешение на КЕВР за определяне на цените на електроенергията обаче на АЕЦ „Козлодуй” е увеличена квотата за снабдяване по регулирани цени.

"Около 300 MWh вече няма да се предлагат на свободния пазар, а отиват на регулирания пазар, за да могат домакинствата да се снабдяват на по-поносима цена. Това ще ощети свръхпечалбите на АЕЦ „Козлодуй”, които трябва да финансират подпомагането. Оказва се, че си режем клона, на който стоим. Ако следващите месеци парите не стигнат, нека да знаем защо – защото няма приходи в такъв размер”.

Събеседникът изрази очакване, че неминуемо ще има катастрофа и трябва да сме наясно къде отиваме. Изключително важно е да разберем каква е политиката за подготовка на страната за зимния период.

„Трябва да се предприемат действия по запълване на хранилището в Чирен, защото на този етап не изглежда Чирен да се захранва с количества за предстоящата зима, а това е много важно”.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
7
 
! Отговори
Алоооо преди 1 година
100 млн.долара плащаме отгоре и то само за 1 месец.*** Киро ни разказа играта.Но и гербавите се ослушват и чакат зимата народа да им свърши работата.Всички за маскари.
61
33
 
2
 
! Отговори
Мен преди 1 година
И какво е значението от къде е газа. Важното е че има. Путин като не иска да ни дава на нас директно, ще си купуваме от другаде. Един път по-евтино, един по-скъпо, важното е че има. Това е.
60
4
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Посмях се доволно! А после ми се дорева!Ей така става когато кажеш"хоп" преди да си скочил ....а то какво гащите покафенели, "абе аре няма да скачам вече"Тъжно е кой ни управлява, за пореден път излъгани. Явно толкова искахме нещо да се промени че се хванахме за сламката в морето. Е промени се! Гответе се за зимата, дупе да ни е яко докато турция ще си пълни джобовете с нашите пари, а Кирчо и компания техните с комисионните на фирми за пренос и т.н.
59
1
 
36
 
! Отговори
Кирил Петков-Канада преди 1 година
Газът идва директно по една тръба от ул. Козяк. На другия край на тръбата сме аз с Ленчето и дишаме с пълни гърди.
58
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радвате ли се про'стаци Киро Лъжата като се хвали от колко много места искат да ви вземат парите?
57
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми той Академик Борисов още преди 9 години ВИ каза, на европеидиите, че сте про'стаци.
56
32
 
2
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
До 55. Но изпускаш най-важното. Че вече не сме ПРЯКО зависими от империята на злото.
55
24
 
4
 
! Отговори
&~~ преди 1 година
Ама много специалисти се появиха в последно време. То сулю и пулю стана енергиен специалист. Че и този е същия. Само се чудя дали му плащат с рубли или директно му пускат газа в г..а.
54
39
 
4
 
! Отговори
Ммдаа преди 1 година
Вярно е колкото е вярно че ЕС плащат в рубли
53
0
 
33
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Точно по същия начин българските боеприпаси стигат до Украйна.
52
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие какво очаквате от Марс ли да е?
51
2
 
26
 
! Отговори
Край преди 1 година
Толкова еврочиновник, държавни чиновници и общински храним че е е достатъчно да уловим газовете които отделят на бюрата за да си решим газовия проблем и даже ще изнасяме на Русия.
50
28
 
5
 
! Отговори
Чико преди 1 година
От пасьолството ли платиха тоя фейк?
49
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова ни прецакаха,че дори сега да искаме да се връщаме на страрото ще е на нови по-високи цени...да се ядосвам ли?Офффф
48
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха-ха-ха...мазохисти...ще плащаме за същото,но по-скъпо...
47
3
 
44
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
46 Защо така ни накараха нашите Киро и Кокоро да се срамуваме? Значи Стан Лаурел и Оливър Харди да ни управляваха, по-добре щеше да бъде! Тия направо ни вземат за мезе, правят ни смешни!
46
4
 
56
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Хора, разберете, че ни управлява лъжец, въжеиграч и шарлатанин! Тъпият цар ряпа да яде пред него, в сравнение с него е честен праведник! Въпросът е докога ще го търпим този лъжец да ни управлява. Трябва да го свалим от власт, разберете! Ще ни докара големи беди с лъжите си!
45
4
 
32
 
! Отговори
кирчу преди 1 година
аааааа, не е верно , не е верно , ние газ от русия нема а внасаме !
44
2
 
31
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Какъв експерт си бе,Кискинов - Лена Мустака ти каза, че е четири пъти по-евтин газа от Америка.
43
4
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време България е била велика държава. Сега сме нищо повече от един плацдарм на Европа и САЩ. Горим им бо-к-луците, старите ракети, избихме си св-и-нете и им ядем замразеното месо, караме им старите таратайки, най-окъсани сме отвсякъде. А това е поредния удар, та да ставаме за смях пред света. Тъжно е.