Митрофанова: Може да бъдат скъсани дипломатическите ни отношения!

Москва ще вземе решението
366
Митрофанова: Може да бъдат скъсани дипломатическите ни  отношения!
Снимка: БГНЕС

Москва обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България заради скандала с експулсирането на 70 руски дипломати. Това заяви посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова в интервю пред БНТ.
Русия определя действията на българското правителство като безпрецедентни. Посланик Митрофанова е била приета във Външно министерство днес, където с вербална нота е настояла за оттеглянето на решението за експулсиране на дипломатите до 12 часа утре, 1 юли.

Още по темата

БНТ: Всички сега се питат - какъв ще бъде отговорът на Русия?

Н.Пр. Елеонора Митрофанова: Мисля, че в такъв случай ще бъде много тежък. Сега съм в контакт с Москва. И Москва ще предприеме много драстични мерки. Това не може да остане без последствия."

БНТ: Като например? Какво значи "реципрочен асиметричен отговор"?

Н.Пр. Елеонора Митрофанова: Даже може да бъдат скъсани дипломатическите отношения! Москва ще вземе решението.

БНТ: Правителството отново хвърли сянка на съмнение за шпионска дейност и работа срещу интересите на страната. Премиерът се позова на доклади на ДАНС относно шпионска дейност.

Н.Пр. Елеонора Митрофанова: Разбирате ли, искам да подчертая още веднъж. Когато викат посланика в МВнР и казват, че искат да експулсират дипломатите, те трябва да покажат, че ДАНС имат данни против конкретни хора. Да кажат какво са направили те и да обявят, че смятат това за противозаконно. Ако има доказателства, то разбира се, експулсирайте ги. Но 70 души - защо? Какво означава против интересите на България. Най-напред всяко посолство навсякъде работи за интересите на своята страна. Както и за развитие на отношенията в страната, където се намира. Но когато в този списък попада пълномощният министър, който е българист, който познава езика, който познава голям брой хора, или генералните консули, които работят в страната и половин България ги познава...

БНТ: Прокуратурата води разследвания, че е уличила в шпионаж български генерал и руски дипломат. Новината бе съобщена на 2 март. Преди това главният прокурор Иван Гешев съобщи за шпионска група, сравнена с легендарната "Петорка от Кеймбридж".

Н.Пр. Елеонора Митрофанова: Те не са събрали никакви доказателства. Разбирате ли, ако разглеждаме някакви срещи... с българския колега или човек, когото познаваш от добрите години, когато военни и разузнаването общуваха. Имаме официален представител на разузнаването в посолството и ДАНС го знаят много добре. Имахме официален представител на службата за сигурност, който се занимаваше с въпроси на тероризма и предаване на престъпници. Имахме военно аташе, а сега всички наши военни представители, тоест официалните представители на военното ведомство са изгонени.

БНТ: Не бяхте ли вие човекът, който премина добрия тон? И има ли друг дипломат, който нарича премиера на една страна "чиновник"?

Н.Пр. Елеонора Митрофанова: А какъв е? Той си е чиновник. Той също е на държавна служба. Нима има нещо обидно? И аз съм чиновник, и аз съм на държавна служба. Може би има различни трактовки в руския и българския език. В руския език не е обидна дума. Мисля, че на него му беше поставена една задача да експулсира всичко руско, всичко свързано с Русия. Разбира се, специалната военна операция допринесе за този процес в западните страни - да се отхвърли всичко руско. Но той е човек без корени , който абсолютно не разбира. Ако беше променил реториката си и не беше говорил така, както говори, мисля че щеше да има много дълъг политически живот.

БНТ: Някои политици искат да бъдете отзована. Мислите ли да се оттеглите в името на компромиса?

Н.Пр .Елеонора Митрофанова: Не, не смятам така. Ще бъде някой друг човек. И какво от това? Какво ще се промени? Нищо няма да се промени. Всяко посолство води държавна политика.

 


366
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
269
0
 
2
 
! Отговори
dsadsada преди 1 месец
Тая още ли не е затворила?
268
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И до сега като не са ги скъсали какво - не ни спряха газа? не сме в листата на неприятелски страни ? Да намалят бройката шпиони нямаме нужда от толова руски `дипломати`
267
3
 
0
 
! Отговори
MISO преди 1 месец
До Анонименa ti celuvai amerikanski gazove.neblagodarnik
266
3
 
0
 
! Отговори
MISO преди 1 месец
До Анонименneblagodarnik.koi svali fesa ot glavata na pra djadoto ti be glupako.
265
1
 
4
 
! Отговори
Дано преди 1 месец
не ни трябват никакви отношения с руските gиваци.
264
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като гледам пропастта, в която Кирил Петков бутна България, си мисля нямаха ли нашите контраразузнавачи достатъчно основание да проверят дали случайно този човек не е вербуван от чужди шпионски структури, действащи на територията на България? И действията му да са диктувани именно от тези служби.
263
1
 
5
 
! Отговори
руЦката стрина преди 1 месец
с италианските тоалети и обуща пред Мо 4а, още ли не е фанала влака от първи коловоз в 11:00 ч.?Не е явно, шубе я е. Нагази яко лука - помисли се за Хиткин, а жужето такива не ги прощава. Изхвърли се с приказки, които не са й продиктувани. Самите прашшки си го казват.
262
6
 
2
 
! Отговори
100% преди 1 месец
До Анонимен 260 ===украйна свърши....
261
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
голям прас няма да либсват
260
3
 
13
 
! Отговори
до 256 преди 1 месец
Някаква друга история си чел/а, не е българска. А любовта си към raZZia най-добре я изразявай непосредствено - чемадан, вакзал, Блатная. Тука е България и моята родина не дължи нищо на твоята "матушка" - България не е виновна за руските имперски амбиции срещу Османката империя, че вечно да сме благодарни за опитите им да ги осъществят. Друг е въпросът, че буквално се плащаме войната от 1877-78. И държим да ни върнат царския архив и заграбения златен резерв. Искаме си и азбуката и книжовността.
259
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дай, Боже!
258
3
 
12
 
! Отговори
ХХ преди 1 месец
До 42 -- Това заболяване се определя като Стикхолмски синдром :))) Тия са окупатори и нищо друго ...
257
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чемадан -> вакзал -> масква. Айдееееее вън от България!
256
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тая за дипомацията е нещо като ползван презерватив ще товари медвежо ако до края на кариерата нейде на *** на географията 4алябинск например
255
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
да се маха 4е да не си ходи като Хегенрот посланика на русия 1908 Със насинета 4утора и без зъби
254
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вън и никога повече тук!
253
26
 
4
 
! Отговори
42 преди 1 месец
Русия ни освободи от турско робство, Русия ни подкрепи за независимост през 1908г., Русия ни спаси от пълната катастрофа след Междусъюзническата война 1913г., въпреки безумието на Фердинанд, Русия създаде и първите условия за свободно развитие на България след 1989г. А българите стигнахме дъното в неблагодарността си и де факто водим агресивна политика срещу най-близката до нас велика сила.
252
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Корнелия и КОПЕЙКИН ДА ХОДЯТ ПРИ БУЗЕСТАТА РУСКИНЯ И ДА Я ЦЕЛУВАТ КЪДЕТО ИСКАТ !НЯМА ДА УНИЖАВАТЕ БЪЛГАРИЯ И ТАЗИ НАГЛОСТ НЙ РУСНАЦИТЕ ДА СЕ ТОЛЕРИРА!
251
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КИРО НАПРАВИ МНОГО ПРОСТОТИИ!НОО ЗА РУСКИТЕ САБ.АКИ ИМА МОЙТЕ ПОЗДРАВЛЕНИЯ! БРАВО КИРЕ!РАДЕВ СВИВАШЕ УШИ ПРЕД РУСКИЯ ПАТРИАРХ И ОНЗИ МУ КРЕЩЕШЕ!БРАВО КИРЕ!УДАРИ ЮМРУК НА РЕШЕТНИКОВИЯ ПРЕЗИДЕНТ!РАЗБИ ЗЪБКИТЕ НА ЙОТОВА И КОРНЕЛИЯ! БРАВО!МОСКВА ДА ИЗПРАТИ НЯКОЙ КОЙТО ЩЕ РАБОТИ ЗА ДОБРИТЕ ОТНОШЕНИЯ!НЯМАМЕ НУЖДА ОТ ГЕНЕРАЛИ! МНОГО СА НИ В ПОВЕЧЕ И НАШИТЕ!
250
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НЕЙНО ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО С ЕЗИК И МАНИЕР НА НЕЩА СРЕДНО МЕЖДУ КОМБАЙНЕР ,КВАРТАЛЕН ХУЛИГАН И РУСКИ ПОМЕШЧИК!Гадна нация!Вулгарен изказ!ДАНО НЕ СЕ ВРЪЩАТ!СЪБАРЯНЕ НА СЪВЕТСКИТЕ ПАМЕТНИЦИ! ЩЕ СТАНЕ ПО-БЪРЗО ОТ МАВЗОЛЕЯ!МОЖЕ ДА ИМ ГИ ИЗПРАТИМ ЗА ТЯХНА СМЕТКА !