Притеснителна реклама в Русия: Аляска е наша

Тя идва дни след като Володин заяви, че САЩ трябва да помнят, че Аляска е руска
14 юли 2022 08:20, Нели Христова
257
Притеснителна реклама в Русия: Аляска е наша
Снимка: БГНЕС

Билборд с надпис „Аляска е наша“, забелязан в сибирския град Красноярск, се разпространи в туитър през последните дни, като предизвика възмущение, съобщи "Евро нюз".

Онлайн потребители твърдят, че съобщението е поредната заплаха за нахлуване от руското правителство на фона на войната в Украйна. "Евро нюз" провери тези твърдения.

Изображението на банера в Красноярск беше споделено за първи път в популярната платформа за съобщения телеграм. Човекът, който пръв публикува снимката, твърди, че е виждал много билбордове като тези из града в Сибир.

В сайтовете и онлайн каналите на правителството на Красноярск няма информация за тези банери.

Градската администрация заяви пред руските държавни медии, че тази реклама е "частна инициатива" и няма нищо общо с официалната правителствена политика.

Една от уликите за това кой стои зад тези билбордове е изображението на планини, изобразено до картата на Русия.

Същата точна картина може да се проследи до логото на компания, наречена „Аляска“, която продава ремаркета в Красноярск. Руските медии съобщиха, че тези банери всъщност са реклами, които компанията е платила и произвела.

Представител на компанията коментирал пред руските медии, че „Просто директорът ни е много патриотичен. Така решихме да покажем, че сме за патриотизма, за заместване на вноса“.

Този спорен банер изглежда е патриотичен ход в подкрепа на коментарите на говорителя на Думата, а не каквато и да е по-широка инициатива на руското правителство.

Рекламата идва, след като говорителят на руския парламент Вячеслав Володин - съюзник на руския президент Владимир Путин - предположи, че Москва може да си "върне" Аляска като отмъщение за икономическите санкции от Запада.

Володин каза, че САЩ "трябва да помнят, че Аляска е руска".

Съобщава се, че заместник-председателят на руския държавен парламент дори е предложил провеждането на „референдум“ за жителите на Аляска, за да гласуват в полза на присъединяването им към Русия.

Темата беше посрещната с презрение от американски служители. Губернаторът на Аляска, Майк Дънлийви, реагира в туитър, като заяви „на руските политици, които вярват, че могат да си върнат Аляска: Успех“.

Руската империя е първата, която активно колонизира Аляска в началото на 18 век, преди в крайна сметка да я продаде на САЩ за $ 7,2 млн. - днес на стойност около 142 млн. евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
0
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 година
До Бг Пийте си хапчетата и не гледайте много Руски канали. Ако не можете с хапчета посетете специализирано заведение за терапия.
178
0
 
5
 
! Отговори
Европеец преди 1 година
До Точен И как ще стане САЩ да им дадат Аляска. Най силната държава ще даде на тези дрипльовци Аляска.
177
1
 
4
 
! Отговори
Европеец преди 1 година
Тези, да продължават да дразнят Американците и ще си го получат накрая. Да не стане Русия Американски щат накрая, въпреки, че на САШ не им трябват тези Алкохолици, че и мързеливи.Ще трябва да ги възпитават и да ги вкарват в правият път.
176
1
 
2
 
! Отговори
Румен Радеф преди 1 година
Епа руска е, как да не е?
175
1
 
7
 
! Отговори
toti преди 1 година
И БЪЛГАРИЯ Е ВАША !!! ЕЛАТЕ !!!ЩЕ ВИ Я ДАДЕМ !!-ДАНО СЕ ЗАДАВИТЕ !!!
174
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руско послание да използва атомно оръжие на Аляска.
173
2
 
4
 
! Отговори
След развода един преди 1 година
познат си поиска подаръците от биФшата......та и монголоидните рушкиФашизоиди така.
172
1
 
4
 
! Отговори
До абее преди 1 година
К.в.о чакаш б.ееее путин да ти върши работа...заминавай в раша и се спасявай!!!
171
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страх тресе кoчинитe .
170
6
 
9
 
! Отговори
Убреее преди 1 година
Аляска ваша,Украйна ваша,България ваша,молдова ваша и..... так дальше...Кажете какво не е вашо? Само ония жълтурите ще ви оправят вас.Японците едва се удържат от янките да не нахлят заради Курилите и Сахалин Това са древни изконни японски земи.Малката японка стъпи ли веднъж на континента,повече на островите няма да се върне.А иначе Манджурия си е била вечно китайска.За това спор няма.
169
12
 
5
 
! Отговори
Абее преди 1 година
До кога ще еврог ейците и сащ ще ни унищожават ,да идва Путун да ни спаси от тия зверове.
168
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека допуснем, че за радост на рашофилите воннолюбци Русия окупира източна Европа, върне си ГДР, после окупира цяла Европа, окупира средна Азия и Аляска, после окупира Канада.. и какво ще правят ***, с мерака да управляват половин свят, а още повече мразени от всички, а? Как я виждат, като не могат и едно село без път и вода на направят и уоравлпяват, една държава не могат като хората да спретнат, и са некадърни във всикчо що пипнат.
167
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Точен: ами нека опитат да си я вземат.
166
12
 
14
 
! Отговори
Точен преди 1 година
САЩ не са юридически владетели на Аляска, защото Русия не е получила парите. А днешна Русия е юридически правоприемник на Руската империя. Има експерти по Международно право, които доказват, че Аляска все още е руска.
165
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами ньойският договор изтече Минаха сто години.
164
10
 
8
 
! Отговори
баце преди 1 година
Да им платят 7 милиона долара в злато и да си връщат Аляска. Хартии на стойност 158 милиона нямат никаква стойност. Това естествено ще обърка плановете на НАТО, да забиколат нарочения враг с ракети и бази. Майната им на краварите за това , което започнаха без оглед на това, което са т.е. нищо.
163
6
 
14
 
! Отговори
историк преди 1 година
Аляска е продадена не окупирана..ха.ха Рашките само може да си мечтаят да си върнат продадено..ха.ха
162
5
 
12
 
! Отговори
Китай преди 1 година
Раша... наша..ха.ха.ха
161
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аляска, отдавна трябваше да стане арена на сблъсъка двете луди сили, какво само се люскат на териториите на трети държави.
160
5
 
6
 
! Отговори
Бг преди 1 година
Русия ще поведе Освободителна война за Свободата на всички индиански племена. Сталин има корона и е признат птез 1943 за Върховен вожд на всички северноамерикански индианци, така, че даже официално имат право. Ще ум запалят зад-ни-ка на янките най-накрая !