Страната ни е на трето място в света по износ на олио за 2021 г.

Пазарът вече е спокоен, върнахме се на нивата от преди войната в Украйна
11 авг 2022 02:30, Анисия Иванова
35
Страната ни е на трето място в света по износ на олио за 2021 г.
Снимка: БГНЕС

Когато има суша, тогава има съществено покачване на цените на слънчогледа. Около Черно море се произвежда около 75-76% от световното производство на слънчоглед. Трябва да има много сериозна причина, за да се получат отново панически цени на слънчогледовото олио. Това каза Яни Янев, председател на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов. България е на трето място в света по износ на слънчогледово олио за 2021 година. Eкспортът е за близо 691 млн. щатски долара. Страната ни неизменно е в челната тройна по износ на маслодаен слънчоглед и слънчогледово семе през последните години, но за пръв път влиза в челната тройка на износителите на слънчогледово масло.

До преди 10 години България изнасяше суровината си на 80-85%, като ежегодно се увеличаваше процентът на преработента продукция, за да се стигне до момента, когато по данни за старата реколта се произвеждат около 600-630 хил. тона, като 90-95 хил. тона са за вътрешна консумация и останалото е за експорт, посочи събеседникът. "Основният пазар на слънчогледовото олио е европейският, но вече около 30-35% се изнасят и за Африка. Има експорт и за Азия - Индия, Китай и други страни".

За миналата година експортът е бил 505 хил. тона, като тази година очакваме по-добри резултати. До момента сме стигнали между 620-630 хил. тона, каза Янев. По данни на министерството на земеделието засетите площи със слънчоглед са над 9 млн. дка, което е увеличение с 10%.

"Опасявам се че при мощностите, които имаме, стремежът да се работи с оптимален капацитет, както и с развитието на другия сегмент - производството на белен слънчоглед (през тези фабрики минават минимум около 500-550 хил. тона), наистина може би ще се наложи внос на слънчоглед и тази година", каза гостът.

На въпроса какво се случва със засетите площи слънчоглед в Украйна гостът каза, че страната е най-големият производител на слънчоглед (около 17-17,5 млн. тона), като осигурява около 30% от световното производство. Тя е и най-големият износител с около 50% от световния износ на слънчогледово олио. "Тежки бяха условията за засяване, но се очакват между 7 и 9 млн. тона продукция, като за момента няма точна информация и това са предположения от разговори с наши партньори".

По отношение на цената, в началото на войната се създаде паника на пазара, защото Русия и Украйна държат около 70% от световния износ, каза Янев. Реално този пазар бе затворен и това се отрази много сериозно на цените на слънчогледа и съответно на олиото. В момента пазарът вече е спокоен и вече се върнахме на нивата от преди конфликта. Вече се експортира слънчогледово олио от Украйна и за миналия месец - юли - са изнесени около 240 хиляди тона олио. До известна степен експортът се възстановява, въпросът е колко от фабриките в Украйна работят, допълни гостът.

Относно опасността от ново поскъпване на слънчогледовото олио председателят на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България заяви, че не очаква увеличаване на цените, освен ако няма много сериозна нова причина. Той уточни, че "слънчогледовото олио, в общото производство на растителни масла е около 9%. Общо 217 млн. тона масла, от които слънчогледовото масло участва с около 19 млн. тона. Основните масла са палмовото (с около 75 млн. тона) и соевото (около 65 млн. тона)".

"Другият фактор, който оказва влияние на цените на растителните масла, е до каква степен ще се влагат за производство на биодизел. Последните информации са, че и тази година се очаква около 700 хил. тона повече производство на биодизел и да се достигне около 49 млн. тона биодизел, като тук около 17,5 участва палмовото, 12,5 млн. тона соевото, рапичното - 6,5 млн. тона. При слънчогледовото делът е малък - около 250 хил., но целият маслен комплекс трябва да се разглежда цялостно", каза Янев.  

За причините за успехите на българския бранш за производство на слънчогледово олио гостът посочи, че за да създадеш такова производство на високо ниво, което да е конкурентоспособно на външните пазари, се изисква дързост, както и квалифициран персонал, който да прави точни анализи и да се взимат бързи решения. Друг фактор за този успех е наличието на суровина. Нужни са инвестиции в най-нова техника, в складове за суровината, в складове за готовата продукция, както и в измервателна техника за оборудване на модерни лаборатории, защото изискванията за качеството са изключително високи. Нужна е и много добра логистика за реализацията.

Вижте целия раззговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цялата работа беше , картелите да ударят едно рамо на ГЕРБ в помощ да свали правителствоно ! Защото къде най-много го боли българина , ами котато му бръкнеш в джоба! Наистина , заради войната цените навсякъде скочиха , ама тука се оляха!
23
0
 
0
 
! Отговори
Как не ви е срам преди 1 година
Хората произвеждащи олио , независимо от какво, са толкова затънали в борчове за какво ли не ,а вие тука ги плюете безразборно.Нямате ли срам.Реките пресъхват и не могат да излязат в открито море.С тая суша вече нямат къде да си карат яхтите.Безсрамници такива.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Интересно 17 - Братовчед ми работи там. И работи в отдел занимаващ се с превенция на публичност. БУткално ми каза, да не питам, че не искал да ме бие и притиска. ... Така че, според теб каке :)
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 7"Страната ни трета в света по износ на олио.Голема гордост, а ние си плащаве олиото по 6 лв. Благодарим ти г-жо Нинова." -Защо Нинова , това ли е новият псевдоним на Мутрагеньо ?! 90 % от зърнарите -монополисти не са ли левu mecmucu на банкянския бабуин и сега правят всичко по негова заповед , за да покажат колко е незаменим ?!
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 19 - Заповядвай! Земя БОЛ! Купи си, гледай си слънчогледчето и рапичката, ако искаш , рави си олио и си продавай етинко!
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
защото Русия и Украйна държат около 70% от световния износ - ха ха разбирайте 65% Русия, 5% Украйно но общо 70%, винаги когато не е изгоден процента за укропитеците ги дават заедно тъй наречените свободни и независими медии
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аааааааааааа сега разбрах що е скъпо у нас, изнасйме го и остава малко за нас, а от там и скъпо
17
2
 
19
 
! Отговори
Мъдуратор преди 1 година
Затова ли дерат кожата на българина с цената на олиото? За да може да изнасяме на двойно по-ниска цена , а ние да плащаме разликата ???? А ??? Мам.ка ви мошеници харвардски! ***.мка ви комунисти ! Овцете -българи да пасат прегоряла трева!
16
1
 
10
 
! Отговори
Интересно преди 1 година
Та значи сме на 15-то място в Европа по отглеждане на маслодайни растения в Европа,но сме на трето място по износ на олио в света.Много интересно.А за златото как стоят нещата?За златото кажете!
15
1
 
3
 
! Отговори
Мунчо от Видин преди 1 година
Днес казаха че за социално слаби граждани ще раздават хранителни помощи и в тях ще има бутилка ОЛИО.ОМГ и бедните ще се сдобият с ОЛИО,дано не е само предизборно обещание
14
2
 
1
 
! Отговори
Бенчо преди 1 година
Аре че вече съм поръчал бентлито
13
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
супер, то за това и тук беше по 5лв и ходихме до Одрин да си го купуваме. Жалка бедна държавица
12
5
 
7
 
! Отговори
сина преди 1 година
Всичко ще се върне на нивото от преди войната в Украйна, даже и руските граници ще се върнат като през 1990-та!
11
2
 
23
 
! Отговори
Бай Онзи преди 1 година
Понеже цената на олиото което изнасяме в чужбина е по-ниска, ние балъците тук плащаме много повече за да ощастливим спекулантите.
10
2
 
19
 
! Отговори
Но пък е на преди 1 година
първо място по цена в България, дайте да дерем собствения си народ, а да се подмажем на брюкСелските зелки!
9
2
 
18
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
цената на олиото преди воината беше 1-78 лв за литър а сега на промоция е4-49 лв няма никаква промяна в цената
8
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И изнесено то е два пъти по-евтино, отколкото тук.
7
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страната ни трета в света по износ на олио.Голема гордост, а ние си плащаве олиото по 6 лв. Благодарим ти г-жо Нинова.
6
3
 
10
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 1 година
До Спокойно ТОЧНО
5
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По 5 лева ли го продават?