Бурятия ли е жертвата на мобилизацията на Путин?

Призовки са получавали дори мъже, които са починали
24 сеп 2022 09:12, Нели Христова
202
Бурятия ли е жертвата на мобилизацията на Путин?
Снимка: БГНЕС

Ден след като президентът на Русия Владимир Путин разпореди частична мобилизация за подсилване на армията, в дома на Александър Бездорожний пристигнаха служители с документи. Те му нареждаха да се яви на служба. Но те призовават мъртвец, съобщи Ройтерс.

Бездорожний, който страдал от хронично възпаление на белите дробове, починал на 40-годишна възраст през декември 2020 г., в разгара на пандемията Ковид-19. Той е бил на апарат за изкуствено дишане в болница в родния си сибирски град Улан-Уде, разказва сестра му Наталия Семьонова пред Ройтерс.

"Болно ми е, че държавата се сети за него едва след като беше мъртъв", казва Семьонова, професионален музикант и активист в Улан-Уде, пред Ройтерс. "Той беше инвалид и никога не беше служил в армията."

В Бурятия според интервюта с местни жители, правозащитници и дори изявления на местни служители, „частичната“ мобилизацията е довела до това, че някои мъже са били призовани в армията независимо от тяхната възраст, военно минало или медицинска история.

Бурятските правозащитници подозират, че тежестта на мобилизацията и войната пада върху бедните региони на етническите малцинства. Това е с цел да се избегне предизвикването на народен гняв в столицата Москва.

Путин винаги подчертава, че Русия е многонационална държава и че войниците от всеки етнос са герои, ако се сражават за Русия.

Малко след като Путин обяви мобилизацията в сряда, министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че тя не е за всички граждани, а само за военни резервисти. Условията според министъра е те да са служили преди това в руската армия, имат боен опит или специализирани военни умения.

Въпреки това мобилизацията в Бурятия предизвика толкова голям отзвук, че губернаторът Алексей Циданов излезе с изявление. В него той поясни, че тези, които не са служили в армията или са освободени от военна служба, няма да бъдат мобилизирани, въпреки че призна, че някои от тях са получили известия служба.

Циданов написа в „Телеграм“: "От тази сутрин 70 такива граждани, които са получили призовки, са изпратени вкъщи, както от сборните пунктове, така и от военните части."

Ако са допуснати грешки, той каза, че хората трябва "просто да информират представителите на военната служба за наборна служба в сборния пункт, като представят съответните документи".

"В мобилизацията в Бурятия няма нищо частично", заяви Александра Гармажапова, председател на фондация "Свободна Бурятия". Организация предоставя правна помощ на мобилизираните. "Те вземат всички."

Нейната фондация събра стотици молби за помощ от жители, чиито роднини са получили документи за мобилизация. Много от тях са на възраст над 40 години и имат заболявания, които би трябвало да ги лишат от правото да служат, казва тя.

Между 4000 и 5000 жители на региона са били призовани през първата нощ на наборната служба, изчислява Гармажапова. Тя каза, че в много случаи длъжностните лица са раздавали призовки през нощта.

Независимият новинарски сайт „Люди Байкала“ изчисли, че вероятно ще бъдат мобилизирани между 6 000 и 7 000 души от общо 978 000 жители.

Един от жителите на бурятийското село Оронгой заяви пред Ройтерс, че 106 мъже от селото са били мобилизирани. Населението в селото през 2010 г. е било 1700 души,.

Според Гармажапова широката мобилизация в Бурятия е съзнателен политически избор на местните власти, които искат да се харесат на Кремъл. В региона около една трета от населението са етнически буряти - предимно будистки народ, близък до монголците.

"Федералният център се опитва да не се докосва до Санкт Петербург и Москва, защото в Москва може да има протести срещу Кремъл", казва тя.


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
0
 
1
 
! Отговори
191 преди 2 месеца
България е топ в света по находища на уран с 9 мини. През 80те ние даваме уран за целия Ссср, синко. Вземи си свери часовника малко.
194
2
 
7
 
! Отговори
Кори преди 2 месеца
До Анонимен На самолета на президента пише "Россия", когато напишат Бурятия, тогава бурятите (и всякаквите други) подлежат на мобилизация. Поробените народи ще се сетят!
193
0
 
2
 
! Отговори
Кори преди 2 месеца
До До 157, атомът е незащитим за засичане. Реакторът не можеш да го спреш и радиоактивното излъчване чак от Космоса се засича. Дизелът може да е старомоден, но подводница с изключени двигатели много по лесно се крие в океана.
192
0
 
2
 
! Отговори
До 153 преди 2 месеца
На кви наркотици си ? Не не ми отговаряй мисля че знам. Поне измислете нещо ново бе, не повтаряйте кото *** слуги дето сте.
191
3
 
1
 
! Отговори
До 157 преди 2 месеца
Нормалния свят мина на ядрени реакториОооио невежество. Само сащ и франция имат самолетоносачи с реактори. Но няма значение едно ядрено торпедо може да подопи цяла флотилия или специално ноправените ракети за убивата на самолето носачи ще се погрижат но обратно към ядрената енергия до ден днешен глупавото зяпадно общество бе против ядрената енергия, Русия е единствна използва ядрен товарен кораб и ледо разбивачи. Идеята за ядрени кораби идва още през 60-те години.
190
1
 
1
 
! Отговори
До 164 преди 2 месеца
Не нямат тази възможност а и дя не забравяме от къде идва урана и кой поддържа и поправя реакторите това е РосАтом
189
1
 
3
 
! Отговори
До 185 преди 2 месеца
Още един на когото не му работи главати и живее в някакви илюзий.
188
2
 
4
 
! Отговори
До 188 преди 2 месеца
Явно нямаш много мозък или имаш, но не го използваш и е мухлясал.
187
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бурятите трябва да кажат: Това е специална операция или вече война(не е сигурен още Путин) на Русия и Москва. Първо трябва да мобилизират Москва. Ако не стигнат, да се мобилизира Петербург. Ние ще помагаме след тях. И ще им дам безплатен лозунг или слоуган: Първо мобилизация в Москва. Напред, Русия, напред, Москва!................"Спрете етническото прочистване на Бурятия!"
186
4
 
3
 
! Отговори
Аз преди 2 месеца
Пращат на война чучмеките с предимство.
185
11
 
10
 
! Отговори
Скрап = скръб преди 2 месеца
Майкаааа, джуджето ще хвърля жив матрял с голи гърди, срещу джавелини и хаймарси, като през ВСВ - пияна бляяд срещу немските картечници. Тези джуджаци така и не разбраха, че технологиите и модерните оръжия решават войната, а не числеността й. Жалко за руските трупове, все още не дезертирали или забегнали далеч от северовасточната ккоччина.
184
3
 
8
 
! Отговори
Якутка преди 2 месеца
Да Star Наричаш ни хора с нисък интелект?? Колко тепой може да си за да обиждаш цял народ, за който нищо не знаеш! Не си най ярката звезда в главата, ако ме разбираш..
183
11
 
6
 
! Отговори
Star преди 2 месеца
Има само две монгилоидни общности в Сибир.Буряти и Якути.Та тези общности не могат да бъдат винени за своето замоуправление поради ниският си интелект,но поне другите общности да им помогнат от кремълският гнет.
182
2
 
3
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 месеца
До Смх----патенти на реактивни двигатели са имали британците, французите и немците. Хайнкел използва патента на един немцки професор, който се оказа впоследствие най-добрия. Британските и американските реактивни двигатели бяха с десет пъти по-малък ресурс а самолетите им по-бавни. След войната всички съюзници взеха немския патент. Разликата беше в впръскването на горивото - аксиално или радиално.
181
1
 
1
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 месеца
До Смх-----разбира се че имаха, нариаха ги Уралбомбер, мисля че бяха Дорние. Добре е че си се зпознал с Ме-363 - уникален, да ползвали са френски двигатели, не че са нямали немски но все пак на Франция трябва да се поддържа икономиката в този труден за Европа момент.
180
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Никоя страна в света не си е избивала собствения народ колкото Русия. Това е било по времето на цар Николай II, по времето на Сталин и днес - Путин.
179
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нациска Германия загуби ВСВ..а в момента ние в Германия губим енергийната санционна война! Тъжно е, нолкова поколения изграждаха немската индустрия и стандарт на живат, а сега за една година ще загубим това!
178
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кефи ме как медиите ви залъгват да си карате за някакви буряти, а да игнорирате икономическата и енергийна катастрофа към която върви ЕС и ние! И която е резултат напълно на некъдърната и робска политика на ЕС!
177
1
 
3
 
! Отговори
Смх преди 2 месеца
Луфтвяфе няма ни един четиримоторен не ми отговаряй като си неграмотен в областта на авиацията.на шестмотоният им транспортен всички двигатели са френски Гном и Рон.Англичаните имат преди тях реактивни двигатели първият патент за реактивен двигатрл е френски от 29-та бегай легай глопакт
176
1
 
5
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 месеца
До смех----в Луфтвафе имаха няколко типа четиримоторни бомбардировача, както и два вида шестмоторни (ме-363), но големия успех бяха Ме 262, Арадо 234, Та-183, които бяха първите реактивни изстребители и бомбардировачи. След войната на тяхната основа се създадоха Миг-15, Як, и американския Бел