Официални руски карти показват бързото изтегляне на руски части в Украйна

Зеленски: Само въпрос на време е да прогоним окупаторите от всички наши земи
Обновена: 5 окт 2022 07:02 | 5 окт 2022 07:00, Елка Василева
269
Официални руски карти показват бързото изтегляне на руски части в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Карти на руското министерство на отбраната, които бяха представени във вторник, показаха бързото изтегляне на руските войски от области в Източна и Южна Украйна, където те бяха подложени на силен натиск от украинското контранастъпление, предаде Ройтерс.

В ежедневното си видеообръщение военното ведомство не спомена за никакво изтегляне. Но на картите, с които си служи, за да покаже локациите на коментираните руски удари, оцветените зони, попадащи под руски контрол, бяха много по-малки отколкото ден по-рано, отбелязва агенцията.

Още по темата
Преди миналия месец да претърпят разгром в Североизточна Украйна, руските сили там бяха разположени на около 70 километра южно от Купянск покрай река Оскил. Сега обаче изглежда са се изтеглили на около 20 километра на изток до границата с Луганска област.
Това означава, че руските войски са напуснали и последните контролирани от тях части от Харковска област, с изключение на малка зона между град Дворична и руската граница. В продължение на няколко месеца окупираните територии в Харковска област бяха управлявани от назначена от Москва администрация.

Освен това картите показват, че руската линия на контрол по десния бряг на река Днепър в южната Херсонска област се е изтеглила на 25 километра на юг до линия, която минава на запад от град Дудчани.  

И двете зони попадат в обхвата на бойните действия, за които Украйна съобщаваше, че напредва, без обаче да дава подробности.

Това не е първият случай, когато Москва косвено признава за изтегляне. На 11 септември руското министерство на отбраната показа карта, на която се виждаше, че руските сили са напуснали повечето контролирани от тях части на Харков, припомня Ройтерс.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви във вечерното си видеообръщение, че армията на Киев е постигнала "бърз и значителен напредък в южната част на нашата страна". "Десетки населени места бяха освободени само тази седмица" в четирите региона, анексирани от Русия в края на миналата седмица, добави Зеленски.

Той изброи осем населени места в Херсонска област, от които руската армия отстъпи, според карти, представени вчера от руското министерство на отбраната, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

"Нашите военни не се спират. Само въпрос на време е да прогоним окупаторите от всички наши земи", увери украинският държавен глава.

Зеленски благодари на американския си колега Джо Байдън за продължаващата военна и финансова подкрепа на САЩ, съобщи Франс прес.

Зеленски е направил изявлението си в телефонен разговор, след като Байдън обяви изпращането на нови оръжия за Киев.

"Беше ми приятно да чуя думите на президента Байдън, че нашите военни вдъхновяват целия свят и нашият народ вдъхновява целия свят", заяви Зеленски в Телеграм.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Eвтина пропаганда е това с изтеглянето. :)))) Из сводките съобщават за прегрупиране, изместване на отбранителната линия и уплътняване на отбраната, както и показват сумати и жертви от страна на укрите.
189
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
украйна свърши....
188
1
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Къде са въпросните "официални руски карти"?
187
9
 
4
 
! Отговори
poskitt преди 1 година
Не знам какво контранастъпление правят украйнците, ама Путин обяви мобилизация. Войната няма да свърши скоро. Или Путин ще прати сериозни покдрепления или ще използва тактическо ядрено оръжие. Времето ще покаже и само от Путин зависи, а вие си драпайте езиците. Той няма да се откаже толкова лесно. Навярно на повечето от вас вече е станало ясно, че целта на руснаците не била тотална война и завладяване на цяла Украйна. Целта е друга и времето ще покаже каква е била.
186
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 214Викаш, Путин е решил да използва тактическо ядрено оръжие и за това си изтегля хората?Ами добре ама нали подписа указ за присъединяване на окупираните територии?Значи ще ползва ядрено оръжие на собствена територия.Тоя е много проС ей!
185
7
 
29
 
! Отговори
И почвам да бегам преди 1 година
Руснаците послушаха Зеленски. Все пак човекът им каза да бягат и те наистина бягат.
184
20
 
20
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
До пуйката....В прехвалената ти демокрация,ти е отредена роля на пушечно месо.Ако си мислиш,че на запада му дрем.е за собственото население,просто не си в час-справка кръвожадния Чърчил и хилядите избити при залива Сувла.
183
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано да греша, но ако Путин е решил да използва тактически ядрени оръжия ще си изтегли рязко хората.
182
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
къде са тия руски карти да ги видим.Май нещо послъгвате,съвсем други неща стават на Украина
181
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пуйката то не било ни Бахмут ни Артюмовска ами било ДЕВЕТОТО нпревземане на селцето Пески впро4ем ПАК неуспешно ... голям резил са рашките
180
3
 
6
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
АЙде започва шампионска лига.Първо ще гледам как Залцбург ще разклати червените домати на Динамо,а после Реал на Донецк.Война и утре ще има.
179
4
 
7
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
209 искаш да кажеш,че руснаците са влезли в Артьомовка,защото украинците го наричат Бахмут.Да не се шегуваш,нали сега украинците настъпват,а не руснаците.Рано е още за смяна,нямат свежи войски,а украинците могат да ги сменят.След месец най-рано може и да стане,но по-вероятно напролет.След 10 дни вече само магарета ще могат да минават през полята,а магарета там няма.
178
7
 
5
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Главното от европейската цивилизация го няма нито в Украйна нито в Русия.И при тях както в Китай правата на личността са подчинени на правото на държавата.Личността при тях е само винт от държавната машина,заменяем.
177
20
 
19
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Като гледам са болшнство вярващите в победата на Украйна.Е,няма как да стане при положение,че ако бе така то отдавна САЩ да са унищожили Русия,но и на тях не им е по силите.Путин колкото и да се стреми да спечели украинците при това положение ще не ще ще вкара войски.Всеки друг войник би си хвърлил кепето при такова ръководство дето те оставя да се биеш един срещу пет при положение,че може спокойно да е обратното съотношение,но така са възпитани от малки - "да търпят всичко в името на Родината".
176
4
 
7
 
! Отговори
von Newmann преди 1 година
До Анонимен -- отвори сайтовете на съветските гъзетници, де. Ако не можеш да четеш па руский, ще ти помогнем с квалитетен превод на български. Loool
175
17
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре че ние се отървахме от сибирската империйка завинаги ! Трябва непременно да пазим кло-уна ко-пей-кин - да ни напомня какво ни чака ако не внимаваме и джу-джето дойде да ни де-на-ци-фи-ци-ра .
174
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трудно е за руснаците да се бият,когато държавното им ръководство играе за отсрещната страна.Путин е съюзник на глобалистите,нарочно вкара Русия във война,която ръководи по такъв начин,че Русия да я загуби
173
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде са тези руски карти да ги видим
172
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАСЕЛЕНИЕТО НА МАКЕДОНИЯ ТАКА ПОСРЕЩАШЕ И БЪЛГАРСКАТА И СРЪБСКАТА АРМИЯ. ПОДЛИЗУРКОВЦИ КОЛКОТО ЩЕШ.
171
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боби може да каже на другарите. Сбъркахме тавариши ! Вижте как населението посреща армията на Украйна. Нека се приберем където ни е мястото докато имаме все още изход за мир. Имаме 1/8 от сушата на планетата с най-много богатства. Нека да си я работи и да е за цяла русия вместо за 200 олигарса близки до властите :) Ето това трябва да направите :)