Москва иска обяснение за думите на Бербок за "войната срещу Русия"

Берлин уточни, че Германия "не участва в конфликта"
27 яну 2023 12:51, Елка Василева
179
Москва иска обяснение за думите на Бербок за "войната срещу Русия"
Снимка: архив, БГНЕС

В Русия нарастват вълненията заради изявлението на министърката на външните работи на Германия Аналена Бербок за "войната срещу Русия", предаде ДПА.

Още по темата
Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова поиска обяснение от германския посланик в Москва за "противоречивите изявления" на Берлин.

От една страна, Германия твърди, че не е част от конфликта в Украйна, но от друга, Бербок каза, че страните в Европа са във война с Русия.

"Самите те разбират ли изобщо за какво говорят?", написа Захарова в "Телеграм".

Бербок призова във вторник в Съвета на Европа в Страсбург за сближаване на западните съюзници, като каза, че страните "воюват срещу Русия, а не помежду си".

Руските държавни медии веднага се възползваха от това изявление като ключова фраза за военна пропаганда и доказателство, че Германия и другите държави от ЕС са преки участници в конфликта в Украйна и воюват срещу Русия.

Германското правителство обикновено набляга на това, че страната не участва във войната в Украйна. В сряда вечерта канцлерът Олаф Шолц отговори пред германския канал Цет Де Еф дали с решението за доставка на танкове Германия и нейните съюзници не стават част от конфликта, като заяви, че това съвсем не е така и добави, че не трябва да има война между Русия и НАТО.

След изказването на Бербок външното министерство в Берлин също уточни, че Германия "не участва в конфликта".

След като обеща, че ще снабди Украйна с бойните танкове "Леопард 2", Германия понася остра критика от Русия, тъй като използва тежки оръжия срещу руските войници за пръв път от Втората световна война.

(БТА, Анелия Пенкова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
0
 
1
 
! Отговори
0880 преди 10 месеца
.... 100-ина човека в няколко БТР, камиони и дори един Камаз.. Руснаците опукаха 70 души, 20-30 едвам се спасиха.. А сороските *** ги направиха опозиция, легион и корпус.. ние не ядем доматите с колците, а поназнайваме за разлика от вас езика на Пушкин и на Дикенс...Вняли?
144
3
 
3
 
! Отговори
много и преди 1 година
отива името на тази - Аналена :)))
143
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам какво говорят в Европа но за Путин ситуацията е ясна. Той е във война със Запада и целта му е да срине всичко щом Ручландци не са номер едно на земята.Съмнявам се че Запада осъзнава този ФАКТ.Рано или късно Путин ще натисне червеното копче. 100% съм убеден че е въпрос на време. Аз добре си поживях а за поколението Z идва МРАК!
142
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Партията на Зелените е най-фаизоидната партия в момента в Германия. Изказването на Берлок вобще не е случайно и отразява действителната позиция на Германия. Канцерът Шолц е слабат фигура и в скоро време ще бъде отстранен с човек, който напълно споделя Бербок. Не е изключено следващият канцлер да се казва БербоК, което ще е гибелно за самата Германия.
141
3
 
13
 
! Отговори
хаахахаааа..... преди 1 година
Това е немски зоопарк - акробат, гинеколог и т.н.............
140
2
 
3
 
! Отговори
Бербу К. преди 1 година
Е няма пък !
139
6
 
21
 
! Отговори
Мадам БиМ-бам преди 1 година
Тази е пример за дипломат-бардаклийка. Не блести с разум, но е активна. Така изглеждат хората, водещи България към следващата национална катастрофа.
138
1
 
3
 
! Отговори
до 147 преди 1 година
Груз 200 чак до там не ходят.
137
5
 
12
 
! Отговори
емил преди 1 година
Тая мало...ната е по добре да работи в някой публичен дом мисля,че ще е по-подходяща там отколкото като като Министър на Външните работи на Германия. Няма най - елементарни знания ( мнозинa може би си спомнят на митингите) Американците я назначиха на тоя длъжност- ? --техен ученик-- всъщност за окупирана страна като Германия която никога не е била Световна сила не й трябва добър дипломат тъй, като ще изпълнява само нарежданията , инструкциите.
136
10
 
32
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Явно ще се ходи отново в Берлин и Париж !
135
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нацистките танкове ще отидат зян в необятните евразийски степи, германия ще стане за смях..
134
6
 
8
 
! Отговори
1944 преди 1 година
До Свети Джавелин ,свети,свети ,че скоро време ще изгаснеш!
133
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми малко е дълго да каже "специално военно оперират". А и руснаците какво ги засяга, нали те размахваха списъци с вражески държави и врагове - принципно всеки които не слави Путин. Като си тръгнал да дрънкаш оръжие, винаги рискуваш някой да си направи череп от кратуната ти.
132
2
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 1 година
Да, ама трябват яки запаси от водка, което не е лесно.
131
3
 
14
 
! Отговори
ХоХо преди 1 година
Продължавм да се учудвам , до кога разни ДЖИБРИ ще заемат ткива ключовипозиции ?
130
8
 
25
 
! Отговори
Вурстович преди 1 година
Германия е американски протекрорат. Каквото и да каже това "зелено" посмешище от снимката, вече е късно.
129
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега е моментът всеки който воюва на страната на фашистите от РФ да се предаде. Че после вече ще е късно.
128
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То по думите на тролеите в Украйна няма въобще западно оръжие... Не можело да стигне там... Интересно защо същите тези недоволстват тогава, че западът помагал на Украйна?...
127
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната вече е свършила, само тролеите не го знаят още. РФ загуби.
126
5
 
22
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
Тука гледам само военни специялисти.Нато това щяло да направи,онова амо досега гледат,като ударени с мокър ***.Ако можеха да се справят с ушанките нямаше да позволят Руски самолети да прелитат над самолетоносачите им,да се гаврят с пилотите им във въздуха и т.н.Да видим все пак как тия танкове ще стигнат до Украйна.Да не ги запалят още на гарата.