Непобедимите "Кинжал" полетяха над Украйна, защо са толкова опасни?

Русия може да се опитва да сплаши Запада
Обновена: 10 мар 2023 17:21 | 10 мар 2023 13:58, Нели Христова
757
Непобедимите "Кинжал" полетяха над Украйна, защо са толкова опасни?
Снимка: БГНЕС

Хиперзвуковите оръжия са проектирани да бъдат толкова бързи, че да не могат да бъдат свалени от традиционните системи за противоракетна отбрана.

Те обикновено летят на по-ниска височина от балистичните ракети и могат да достигнат повече от пет пъти скоростта на звука или 3850 мили в час.

Хиперзвуковата Kh-47M2 "Кинжал" беше едно от шестте "непобедими" оръжия, които президентът Путин разкри пред руския елит в обръщение към държавата в Москва през 2018 г. Презентацията включваше компютърна анимация на ядрени бойни глави, падащи върху Флорида.

Въпреки че през 2021 г. Русия изстреля способния да носи ядрени оръжия "Кинжал" по наземна цел в Сирия, именно в Украйна Путин избра да разгърне напълно ужасяващите си способности. Русия за първи път изстреля ракетата срещу Украйна през март 2022 г. и я използва за атака към страната в няколко случая оттогава, включително в четвъртък, когато те бяха използвани в атака срещу Киев, украинската столица.

Има опасения, че мащабът на руската атака може да сигнализира за нова ескалация на бомбардировките от страна на Москва. Украинските военни казаха, че това е първият път, когато Русия е изстреляла шест ракети "Кинжал" едновременно. Киев заяви, че противовъздушната му отбрана е безсилна срещу тях.

Кремъл твърди, че оръжието има максимална скорост от 7500 мили в час, което би било двойно повече от оръжията, разработени от други страни. Президентът Байдън призна, че "Кинжал" е "почти невъзможно да бъде спрян".

За разлика от балистичните ракети, хиперзвуковите оръжия не следват предварително определена извита траектория. Те използват въздуха, за да се движат по време на полет, което ги прави по-трудни за проследяване и унищожаване, тъй като врагът не знае каква е целта. Хиперзвуковите оръжия могат да носят ядрени бойни глави или конвенционални.

Марк Галеоти, британски експерт по Русия, нарече използването на скъпия "Кинжал" от Путин в Украйна "прекомерно", но предположи, че използването му може да има за цел да сплаши западните съюзници на Киев. Това обаче е и възможно доказателство, че руският запас от по-евтини ракети е на изчерпване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


757
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
638
3
 
0
 
! Отговори
STOP WAR преди 1 година
НАкромани во главе с Владимир ползуют за самая наглая война против народи Русия в том числе против Украйна и Беларусия..Вся новая техника следят с помощи американские спец раз технники в том числе голограмно дигиталние.. Следят ядерние подлодки,началники,ракетние бази в том числе с термоядерние боеголовки.. Следят десятки милиони с помощии дигитално голограмие оружия в личние карточки. Следят с микроимланти и вкасинации милиони в том числе Владимир.Уже погибли сотни тисяч ,милиони без доход
637
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази *** нннели христова ...във този новинарски блок са СЕЛЯНИ ОТ СЕЛЯНИ !!!!!ТОвА СА безмозъчни същества
636
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак добре, че не ходят под земята !
635
4
 
58
 
! Отговори
България преди 1 година
Моля те Путин пусни един Кинжал по нашия парламент
634
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЗиЛЗа първи път виждам някой, който работи с прокремълско пропагандно говорене да направи грешка в полза на Америка. Външния дълг на САЩ е над 20 трилиона долара приятелю, а не 500 милиарда. Но и размера на БВП е над 25 трилиона. Още повече търсенето на дълг там е високо, защото имат добра ликвидност, с други думи всеки иска да купува американски дълг. Най-голям дял имат китайчетата, та нещо, ако стане с САЩ - първи Китай ще го д..ат.Иначе за протокола държавния дълг на Китай е близо 15 тр$
633
22
 
25
 
! Отговори
ЗиЛ преди 1 година
До АнонименРусия напредва бавно, за да фалират американските банки и финансовата криза да залее Сащ и Запада. Най-задлъжнялата държава в света е САЩ с 500 милиарда външен дълг. Наливат милиарди в украинската война, а скоро ще фалират. Руснаците са хитри, не ги подценявайте. Те си продават ресусрсите на Индия и Китай и още година ще се мотат бавно в Украйна, докато вземат Одеса и оттам си вземат Приднестровието. Украйна остава без излаз на две морета, но така повелява Байдън ...
632
5
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те използват въздуха, за да се движат по време на полет, което ги прави по-трудни за проследяване и унищожаване, тъй като врагът не знае каква е целта.. . . . . . . . Демонстрация на дълбоки знания по физика! Не знам кои ракети не ползват въздуха за да летят? А знанията по тактика са направо заробващи - врагът просто не знае каква е целта! Благодаря за подробния анализ! Гордея се, че имаме такива анализатори!
631
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Русия не е целта да завладее Украйна,казано е и писано по въпроса! За това войната е позиционна с окопи,оръдия,танкове и автомати!
630
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са ракети и служат за стратегически цели,не са снаряди от Терем! Правете разлика като пишете смешки!
629
34
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе нали русия победи за 3 дни? Защо още се бият? Най-силната армия да не може да победи шепа войничета...не вярвам!
628
47
 
23
 
! Отговори
Аз знам преди 1 година
Рашките са добри само на картинки и анимация. Фишеци е всичко това
627
30
 
21
 
! Отговори
Minuva42 преди 1 година
До АнонименВземете малко научете физика. По-голямата част от тези хиперзвукови ракети е марктингови фишеци. Няма как ракета да лети на ниска височина със скорост 5 пъти скоростта на звука и да не се разтопи. С тази скорост могат да летят на голяма височина и навлизайки в долните слоеве са дори с изкл. двигател, защото двигателите им не могат да работят под 3 пъти скоростта на звука. Което ги прави не чак толкова непредвидими и неуловими, колкото маркетинговите отдели си мечтаят :)
626
9
 
36
 
! Отговори
Младен преди 1 година
Абе...нали бяха свършили!!! Ко става?
625
12
 
38
 
! Отговори
Взмтена преди 1 година
Навярно са изстреляни 6 за да им напълнят до горе гащите... хаааа... Те си го търсят де!!!
624
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно колко кинжала им остават на този етап.
623
5
 
2
 
! Отговори
Не преди 1 година
Не занимавАй повече искай си от партньорите и маЙната
622
24
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След около 10 години може и да има ПВО срещу книжалите, дотогава пълни европамперси.
621
10
 
71
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
Е то според британците Путин беше болен от рак миналият март и трябваше да е умрял до сега
620
36
 
29
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
кинжал е въздушно базиран искандер. квото може да бутне искандер може да бутне кинжал. непобедима технология, наследена от брежнев и пусната в обръщение щот няма кво друго
619
0
 
85
 
! Отговори
Vaio преди 1 година
Те използват въздуха, за да се движат по време на полет,Както винаги , некомпетентно написана статия