Песков по време на новогодишна вечеря: Нещата ще станат много по-трудни

Владимир Путин готви Русия за "вечна война" със Запада
29 мар 2023 19:45, Нели Христова
80
Песков по време на новогодишна вечеря: Нещата ще станат много по-трудни
Снимка: БГНЕС

Една вечер в края на декември, докато московчани се разхождаха по ярко осветените улици на своя град в очакване на празненствата в края на годината, група стари приятели се събраха на вечеря в апартамента на висш държавен служител. Някои от присъстващите гости, включително членове на културния и политически елит на Русия, вдигнаха тост за новата година, в която изразиха надежда за мир и връщане към нормалността. С течение на нощта мъж, който няма нужда от представяне, се изправи за наздравица, държейки чашата си.

"Предполагам, че очаквате да кажа нещо", казал Дмитрий Песков, дългогодишен говорител на Владимир Путин, според един от двамата души, които поотделно разказаха за вечерта пред The Guardian при условия на анонимност. "Нещата ще станат много по-трудни. Това ще отнеме много, много дълго време", продължил Песков.

Неговият тост помрачил настроението на вечерта сред гостите, много от които насаме споделяли помежду си, че са против войната в Украйна.

"Беше неудобно да чуя речта му. Беше ясно, че той предупреждаваше, че войната ще остане с нас и трябва да се подготвим за дългосрочен план", разказва единият от гостите.

Повече от година след нахлуването, което според руското планиране трябваше да отнеме седмици, правителството на Владимир Путин поставя обществото на бойна нога със Запада и се вкопава в многогодишен конфликт.

Говорейки дълго пред работници в авиационна фабрика в района на Бурятия наскоро, Путин отново представи войната като екзистенциална битка за оцеляването на Русия.

"За нас това не е геополитическа задача, а задача за оцеляването на руската държавност, създаване на условия за бъдещото развитие на страната и нашите деца", каза президентът.

Това следва модел на скорошни изказвания, обяснява политическият анализатор Максим Трудолюбов, в които руският лидер все повече се измества към обсъждане на това, което наблюдателите наричат  "вечна война“ със Запада.

"Путин на практика спря да говори за конкретни цели на войната. Той също не предлага никаква визия за това как може да изглежда една бъдеща победа. Войната няма ясно начало и обозрим край", добавя Трудолюбов.

По време на внимателно наблюдаваната реч на Путин за "състоянието на нацията" миналия месец руският лидер повтори някои от многото оплаквания, които изпитва към Запада, подчертавайки, че Москва се бори за национално оцеляване и в крайна сметка ще спечели.

Слабо завоалираното послание към хората, каза Трудолюбов, е, че войната в Украйна няма да свърши скоро и че руснаците трябва да се научат да живеят с нея.

Западни официални представители казват, че са слушали войнствената реч на Путин през февруари с ужас, виждайки я като руски лидер, който удвоява своята война и оставя малко място за отстъпление.

Един западен дипломат в Москва описа посланието на Путин в речта като подготовка на руската общественост за "война, която никога не свършва" и добавя, че не е ясно дали Путин може да приеме поражение в конфликта, защото не изглежда, че Путин "знае как да губи".

Той казва, че Путин не изглежда да преосмисля конфликта въпреки тежките загуби и неуспехите през последната година. Дипломатът отбелязва, че руският президент е бивш агент на КГБ, а те са обучени винаги да продължават да преследват целите си, вместо да преоценяват целите на първо място.

Други отбелязват, че руският лидер, който според западното разузнаване лично взема оперативни и тактически решения в Украйна, е спрял да обсъжда ситуацията на фронта в Украйна в публичните си коментари.

Според проучване на изказванията на президента от руския информационен бюлетин Верстка, Путин за последен път споменава боевете в Украйна на 15 януари, като казва, че динамиката на неговата армия е "положителна".

Тези пропуски отразяват неспокойното приемане на Кремъл, че не е в състояние да промени хода на войната на бойното поле, твърди Владимир Гелман, професор по руска политика в университета в Хелзинки.

"По-лесно е да не говориш за военните усилия, когато армията ти не напредва", добавя Гелман пред The Guardian. "Но намаляването не е опция за Путин -  това би означавало да се признае за поражение."

Първоначално ръководството на Русия очакваше, че конфликтът ще продължи само няколко седмици, преди да обявят победа, според плановете, уловени от западното разузнаване в началото на войната.

През зимата западни военни анализатори и украински официални лица многократно предупредиха, че Русия, след като набра 300 000 души миналата есен, ще организира нова голяма атака.

Но офанзивата на Москва през дъга от 160 мили в Източна Украйна, която започна през февруари, донесе на страната минимални печалби на изумителна цена. Западни служители са изчислили, че има до 200 000 убити или ранени от руска страна.

"Русия просто няма способности за голяма офанзива", на мнение е американският военен експерт Роб Лий. Според него по-малко от 10% от руската армия в Украйна е способна на настъпателни операции, като по-голямата част от нейните войски сега са наборници с ограничено обучение.

"Техните сили могат бавно да постигнат няколко тежки изтощителни победи, но нямат капацитета да пробият украинските отбранителни линии по начин, който да промени хода на войната", допълва той.

За да подобри дългосрочните перспективи на армията, руският министър на отбраната Сергей Шойгу предложи увеличаване на въоръжените сили от 1,15 милиона бойци на 1,5 милиона.

"Виждаме, че руската армия се готви за дълга война. Путин разчита, че ресурсите на страната му ще надминат тези на Украйна, тъй като Западът ще умори да помага на Киев", обяснява Лий.

Въпреки неуспехите на бойното поле в Украйна, Кремъл успя да устои на всяка потенциална реакция срещу войната у дома, смазвайки останките от руското гражданско общество и променяйки лицето на страната в този процес.

"Много хора в страната вече напълно са приели, че тази война няма да изчезне и вярват, че трябва да се научат да живеят според реалността", казва Андрей Колесников, старши сътрудник във фондацията "Карнеги", който изучава обществените нагласи към войната от неговото начало.

Колесников казва, че способността и желанието на населението да се адаптира към новата реалност се оказаха много по-силни, отколкото очакваха много наблюдатели.

Когато Путин нареди набор от 300 000 резервисти през септември, социолозите забелязаха рекордно нарастване на страха и безпокойството, като мъжете се притесняваха да отидат да се бият, а майките и съпругите се тревожеха за своите съпрузи, бащи и синове.

И все пак в рамките на няколко месеца страхът намаля, според Колесников.

"Пропагандната кампания беше успешна въпреки първоначалното колебание на хората", твърди източник, близък до медийните мениджъри на Кремъл, имайки предвид ранните антивоенни протести, довели до повече от 15 000 ареста в цялата страна през първите седмици след инвазията. "Правителството успя да обедини хората около знамето. Начинът, по който беше оформен конфликтът, помогна на хората да го приемат."

Пълната власт на държавата е разгърната, за да разпространи и наложи посланието, че войната е необходима за самата идентичност и оцеляване на Русия.

Националната телевизия се обърна от излъчване на леки забавления към излъчване на агресивни политически токшоута.

Междувременно училищата са инструктирани да добавят основно военно обучение и "патриотични" уроци, които имат за цел да оправдаят войната в Украйна. Държавната реторика, включително призивите на Путин да се отърве от "изметта и предателите", доведе до вълна от осъждане от страна на обикновените руснаци на техните колеги и дори приятели.

"Страната е полудяла", казва Алексей, бивш учител по история в елитен интернат извън Москва, който наскоро напусна след несъгласие с ръководството относно новата "патриотична" учебна програма. "Трябваше да спра да говоря с колеги и приятели. Ние живеем в различни реалности", признава той.

Но докато стотици хиляди руснаци бяха заглушени или избягаха от страната, вокална група от поддръжници на войната прегърна новата посока на страната. Те също отбелязват нарастващите разходи от конфликта, но призовават за по-голямо обществено участие, докато все повече представят войната като глобална битка с Европа и САЩ.

На московско представяне в средата на март на "Международното движение на русофилите" - група, подкрепяна от руското външно министерство и гъсто населена с маргинални европейски активисти и теоретици на конспирацията, посланието беше ужасно.

"Ние виждаме не просто неонацизъм, ние виждаме директен нацизъм, който обхваща все повече и повече европейски страни", каза Сергей Лавров, руският външен министър, по време на събитието.

Константин Малофеев, консервативен олигарх, който беше санкциониран от САЩ през 2014 г. за "заплашване на Украйна и предоставяне на финансова подкрепа на сепаратисткия регион на Донецк", каза: "Не сме виждали такава омраза, откакто руските войници сложиха край на войната с победата в Берлин . Ние спряхме тази война и сега ние, победителите, отново сме изправени пред факта, че тя се е надигнала от ада срещу нас."

И все пак имаше малко преки намеци за ситуацията на фронта в Украйна, като по време на конференцията някои говориха за трудния напредък на Русия и цената на войната.

"Все още не всички в тази страна разбират какво ще трябва да платим, за да спечелим тази война", каза Александър Дугин, радикален руски философ и виден поддръжник на войната. "Хората в нашата страна трябва да заплатят любовта си към Русия с живота си. Сериозно е и не сме готови за това."

Дъщерята на Дугин, Даря Дугина, беше убита миналата година при атентат с кола бомба, чиято цел може да е бил той. Путин е говорил няколко пъти за нападението срещу Дугина и нейното име е написано в брифинг, държан от Путин по време на скорошно заседание на Съвета за сигурност, показва видео, качено от Кремъл.

"Не мисля, че хората в тази страна разбират напълно какво се случва след една годин", добави Дугин."Разбира се, че има пълна подкрепа от президента, но тя не е дошла напълно в сърцата и душите на всички наши хора … някои хора се събудиха, други не. Въпреки годината на войната, тя върви много бавно."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди известно време Бг твърдеше че е от централен Балкан но вече явно е от София и от русофил е станал русофоб естествено. Измятането най го мразя.
54
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ от трийсет години са превзели България пък българите още комунисти си падат. Време трябва дорде да ги превъзпитат.Времето е наше време не остана !
53
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заглавието леко подвежда. По голяма част от статията е задокеански анализ...
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това ми прилича на зле скроен опит за оклеветяване. Интересно какви са тия хора отишли на гости у Песков а всъщност негови предатели и клеветници. Ако не одобрявам Путин и Песков не ходя на вечеря у тях в противен случай е двуличие а в горния случай предателство макар че не вярвам това са клевети.
51
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой ви чете глупавите чаршафи. Вие сте били на масата на Песков. Абе я у лево!
50
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие не забравяйте, че вече е почти април. Та какви новогодишни вечери ви тресат не знам.
49
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе прекалено дълго написано.
48
14
 
7
 
! Отговори
Име преди 1 година
Войната обаче се води не къде да е - а извън територията на Русия и - в крайна сметка. Просто нищо не се губи - загубили - какво точно. Именно затова Западът не трябваше да позволява и да иска най-вече война.
47
3
 
10
 
! Отговори
Някои преди 1 година
До Ром"сОт Нова година до сега "асимилират"какво бил искал да каже Песков,или бил казал преди 3 месеца!Ако Песков се произнесе по Великден,може би към Петровден,ако не към Никулден или Димитровден,могат да ни "светнат"отново!
46
14
 
7
 
! Отговори
Mалорусьi преди 1 година
Ех братя еднополови, къде вие майка раждала.. Май всички сте внос прек корекондом? Защо се срамите да се наречете кокурузи или още пастире, даже мама каубойчета-джанъм еднополчета..? Признайте си, ке ви олекне..
45
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в ЕС бият ли?
44
6
 
19
 
! Отговори
еuroreich преди 1 година
Падна ли Бахмут таварищи?
43
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен:За тези, които се чудят защо русия не напредва: вижте колко украинска войска погина вече. Целта на войната е унищожаване силата н апротивника, преди всичко останало. - ___ - Русията е единствената остана от миналото време империалистическа държава. Вече на крият - иска им се да притежават целия свят. Историята обаче ясно показва - всяка империя рухва! Ние може да не сме живи свидетели, но Русията неизбежно ще се разтури един ден!
42
4
 
10
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Пускаш някаква статийка през гугъл преводач и вече си журналист.
41
7
 
20
 
! Отговори
.!. преди 1 година
Нещата за рашистан станаха вече трудни! Икономиката на рашистан НЕ може да издържи тази война! Инкономиката на рашистан НЕ можеше да изтърци и ВСВ! И добре, че бяха Англия и САЩ та да и дават необходимите за фронта неща! После се вижда, че руснаците НЕ искат да ходят да се трепят на фронта за някъв си там! После се вижда, и че Украйна сритва задните части на рашистан! По всички линии! оръжия морал бойни действия! Но песков е познал нещата ще стават ОЩЕ по-трудни за рашистан!!!
40
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Хората в нашата страна трябва да заплатят любовта си към Русия с живота си. Сериозно е и не сме готови за това." - каза таваришч Александър Дугин, който явно съвсем не смята да се причислява към групата на споменатите платци! Да не се забравя, че даде курбан с дъщеря си!
39
3
 
6
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Това пък откъде го извадихте,хубав виц за Песков и двамата му приятели..
38
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак дълга статия с одебелени пасажи, пак промивки. Русия ще надвие. Със 100% сигурност. Н е въпрос на някакви способности за нападение и мотивация, въпрос е на икономика и математика. фронтовата линия е само част от войната. За тези, които се чудят защо русия не напредва: вижте колко украинска войска погина вече. Целта на войната е унищожаване силата н апротивника, преди всичко останало.
37
5
 
6
 
! Отговори
😁 преди 1 година
И аз бех там, на вечерята, верно казват другарите. Да му мислят Европа и краварникс колко могат да устискат, ясно е че руснаците са издържали и по лошо и по дълго
36
22
 
13
 
! Отговори
да преди 1 година
да кажеш че русия се бори за оцеляване е най-малкото смешно! ей, това не е шри ланка или бангладеш!...европа няма да я има - русия ще бъде!