Рискът от ядрен конфликт се увеличава непрекъснато

Мреминаваме червени линии, посочи Любомир Кючуков
31 мар 2023 23:15, Анисия Иванова
90
Рискът от ядрен конфликт се увеличава непрекъснато
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Подкрепата на Запада за Киев увеличава опасността от избухване на ядрена война в Украйна. Това, което в момента се случва, целият този дебат, показва колко далеч сме стигнали в ескалацията на военните действия. Това е логиката на войната - всяко действие от едната страна води до действие от другата на по-високо ниво, което повишава риска от глобален конфликт", коментира бившият зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков в студиото на "Денят ON AIR".

Все пак той не очаква, че ядрена война би могла да започне скоро. Но такава не трябва да бъде изключвана от възможните сценарии на ескалация на напрежението.

"Рискът се увеличава непрекъснато. Самият факт, че говорим за обеднен уран, използват се приемливи прилагателни, означава, че ние в съзнанието си сме склонни да преминем граница, която е опасна. Войната първо се случи в нашето съзнание. Вървим по същия път по отношение на ядреното оръжие", посочи Кючуков.

Бившият зам.-външен министър подчерта, че единствената сфера, в която САЩ и Русия поддържат контакт, е опитът за контрол на ядреното оръжие.

По думите му, ако ЕС вземе решение за изпращане на войски в Украйна, това би било обрат в европейската политика и в политиката на НАТО.

"Още преди войната Байдън и Столтенберг заявиха, че НАТО и САЩ няма да воюват с Русия на територията на Украйна, защото това прави възможността за глобен конфликт много реална. Ние една след друга преминаваме червени линии, в продължение на една година", каза още гостът.

И отправи упрек, че политиката се свежда до инструмента, а не търсене на алтернативни решения извън войната.

"Това, което си струва да се каже, е че по данни на Института за световна икономика в Германия, който е най-миродавният, България е на 6-о място в света по размер на помощта за Украйна по размер от БВП. България участва много активно, въпросът е каква е политиката. Дали българската политика е в търсене на алтернативно, мирно и политическо решение в рамките на ЕС и НАТО", попита Любомир Кючуков.

Гостът добави, че за България, бидейки част от Черноморския регион, рисковете са по-различни от тези страни, които са в другия край на Европа.


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако приемеи, се днешна Украйна е превърната в чистилището на новия свят, логиката на развитието показва, че там западната цивилизация ще намери най-сетне покой. То не бяха световни войни, глобалистки напъни, либерални идеи, цветни революции, джендърни идеологии. А ние, българите? Ние сме най-смешните.
62
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Айде Путин да върне и останалите откраднати украински деца преди да се самоубива, спасиба
61
3
 
4
 
! Отговори
Путинландия капут преди 2 месеца
Да му мисли джуджето в Кремъл в кой бункер ще се крие като му падат ракетите на главата, щото руския летящ бункер вече нямал резервни части за ремонт.
60
3
 
2
 
! Отговори
Руснак преди 2 месеца
Скоро НАТО ще изпрати българските русофобски кучета да воюват в Украйна,няма лошо ще видят смърта в реално време ще пият водичка от извора СОЛНЦЕПЕК ги чака да ги опърли до кокъл ако изобщо остане нещо от тях!!!
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Снощи не успях но сега прочетох статията. Прав е зам. министъра почти за всичко е прав. Запознат е.
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Истината е че изглежда са чули какво каза Кремъл че Нато ще се връща на позиции от преди 1997г. За това трескаво дават оръжия и пари на укрити.
57
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Риба дето се мята на сухо това си ти риба си и риба ще си останеш.
56
4
 
2
 
! Отговори
Рибентроп-Молотов преди 2 месеца
Разбирайте - тридневната специална военна операция върви по план.
55
7
 
19
 
! Отговори
Николай Стоименов преди 2 месеца
Абе Иванов ти или не си служил ,или ако си служил е било в трудови войски като всичките ни генерали.Не вижда ли че руснаците воюват с нато и то не с редовна армия ,ако ги ядосат още малко вероятно протока между Канада и Мексико ще стане факт .Колкото до Европа не ми си мисли
54
3
 
28
 
! Отговори
марсиянец преди 2 месеца
Отклоняват ни вниманието да не виждаме колко сме бедни и зле. Да сме доволни, че сме живи. То си е геройство да си жив в България.
53
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нашите политици са в час от всичко ,и вероятно знае кога че стигнем ЕС по заплати и пенсии )
52
17
 
5
 
! Отговори
Иванов преди 2 месеца
Абе кючюч ти и такива като теб не разбрахте ли че издирвания от Хага военнопрестъпник Путин разбира само от война до край стига сте философствали едните се бият за победа а другите се бият до победа или докато умрат край и точка.
51
6
 
18
 
! Отговори
Истината преди 2 месеца
Не се плашете съграждани!!! За пореден път ще ни освободят, този път от либералите! Човека каза: - НАТО се връща на 1997г. Никой ли не го чу??? За 33 години ни разкатаха и еб..... държавата! Нищо не остана неразграбено и унищожено, не си мислете че ИТ специалист е престижна професия. Всичко внасяме, евтино жито и яйца от Украйна, а цените скачат и мн. други. Къде е народа???
50
5
 
17
 
! Отговори
Иван преди 2 месеца
Какъв ядрен конфликт?Децата на всички олигарси и политици живеят в Европа и САЩ, кой ще си атакува децата?
49
3
 
8
 
! Отговори
Не се брзпокойте преди 2 месеца
Ако стане нещо ще е за 10-30 Мин. Лошото е че тоз който мъти водата наоколо, му е все тая за източна Европа. Той е на Бахамите с дъщерите си и семейството този уйкенд.
48
16
 
13
 
! Отговори
Китай няма интерес.. преди 2 месеца
ОТ ВОЙНАТА НА РУСИЯ СЪС ЗАПАДА!ЗАБРАВЕТЕ РУСКИТЕ ПРОПАГАНДАТОРИ---ТЕ ВИ ЛЪЖАТ!
47
15
 
11
 
! Отговори
РУСИЯ УМИРА... преди 2 месеца
КИТАЙ Я ЗАВЛАДЯВА !ВСИЧКИ РУСКИ КОЛИ СА ВЕЧЕ КИТАЙСКО ПРОИЗВОДСТВО!
46
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Задачата на Полша е да въоражава и праща повече украинци на фронта, да има повече жертви от двете страни. После ще си върне границите от 1939г. Също Унгария и Румъния. Сега или никога. Украйна в този вид е дело на СССР и не устройва никого. Горките хора!
45
15
 
29
 
! Отговори
Nqkakъв преди 2 месеца
Просто е Американците. да спрат да наливат оръжия тям където никои не ги е викал и войната ще спре.
44
8
 
7
 
! Отговори
ни са знай преди 2 месеца
"Американската мечта" е на път да се сбъдне за голяма част от европеѝското население!