Русия печели надмощие? Петролният пакт между САЩ и Саудитска Арабия се разпада

Вашингтон, Лондон, Париж и Берлин вече нямат нито един съюзник в групата ОПЕК+
19 апр 2023 21:28, Анисия Иванова
138
Русия печели надмощие? Петролният пакт между САЩ и Саудитска Арабия се разпада
Снимка: БГНЕС

Само преди три години, когато петролните гиганти от ОПЕК+ се скараха, САЩ се оказаха в ролята на миротворец. Сега САЩ изглеждат повече като цел на атака от картела.

Петролният съюз между Саудитска Арабия и Русия има потенциала да причини всякакви проблеми на американската икономика – и дори на кампанията за преизбиране на президента Джо Байдън. Решението на ОПЕК+ от този месец да намали добива на суров петрол, за втори път откакто Байдън отлетя за Саудитска Арабия миналото лято, търсейки увеличение, може да е само началото.

Онова съобщение от 2 април вдигна цените на петрола с около 5 долара за барел. Собствените прогнози на ОПЕК показват, че съкращенията ще увеличат недостига на доставки по-късно тази година. Това означава, че инфлацията ще бъде по-висока и рисковете от рецесия са по-големи, отколкото биха били иначе - защото потребителите, които харчат повече за енергия, ще имат по-малко пари за други неща. Руският президент Владимир Путин, междувременно, получава повече приходи, за да финансира атаката си срещу Украйна.

Но по-важно е какво казва ходът на ОПЕК+ за вероятния път на цените на петрола през следващите години.

В свят на променящи се геополитически съюзи Саудитска Арабия се откъсва от орбитата на Вашингтон. Саудитците определят нивата на производство на петрол в координация с Русия. Когато искаха да облекчат напрежението с регионалния съперник Иран, те се обърнаха към Китай за посредничество при сделка - като САЩ бяха оставени извън цикъла. С други думи, западното влияние върху петролния картел е в най-ниската си точка от десетилетия.

И всички членове на ОПЕК+ имат свои собствени приоритети, от амбициозните планове на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман да предефинира икономиката на страната до войната на Путин. Всички допълнителни приходи, които получават от таксуването на повече петрол, са полезни.

Запитан за опасенията на САЩ, че ОПЕК+ два пъти е избрала да намали производството след посещението на президента Байдън в Саудитска Арабия, говорител на Държавния департамент каза, че администрацията е съсредоточена върху задържането на цените на енергията на вътрешния пазар и гарантирането на енергийната сигурност на САЩ. САЩ смятат намаляването на производството за непрепоръчително предвид продължаващата нестабилност на пазара, но ще изчакат да видят какви действия ще предприеме ОПЕК+ в крайна сметка, каза говорителят.

Междувременно заплахата от конкуренция от шистовите находища в САЩ, възпиращ фактор за скоковете на цените в миналото, намаля. И въпреки че има глобални усилия за намаляване на използването на изкопаеми горива - и по-високите цени ще ускорят това усилие - бързината на сондиране през последната година показва, че икономиката с нулеви въглеродни емисии остава по-скоро дългосрочен стремеж, отколкото краткосрочен двигател.

Добавете всичко това, и докато някои анализатори казват, че препятствията в търсенето означават, че неотдавнашният скок в цените може да се окаже мимолетен, повечето очакват цени над 80 долара за барел през следващите години - доста над средната цена от 58 долара за барел между 2015 г. и 2021 г.

Суров шок

Изминаха около 18 нестабилни месеца на пазарите на суров петрол, с три основни фази.

В навечерието на инвазията на Русия в Украйна – и още повече непосредствено след нея – цените скочиха, достигайки около 120 долара за барел през юни 2022 г.

След това тенденцията се обърна. Притесненията относно рецесия в Европа, бързо нарастващите лихвени проценти в САЩ и Covid ограниченията в Китай се комбинираха, за да намалят цената до около $75 през декември.

Търсенето започна да се покачва в началото на 2023 г., до голяма степен поради повторното отваряне в Китай - най-големият вносител в света. Банковите сътресения от миналия месец спряха ралито – но то се възобнови дори преди изненадващото намаляване на добива на ОПЕК+, което вдигна цените до 85 долара за барел от 80 долара.

За световната икономика като цяло по-ниските доставки на петрол и по-високите цени са лоша новина. Големите износители са големите печеливши, разбира се. За вносителите, подобно на повечето европейски страни, по-скъпата енергия е двоен удар – забавя растежа, дори когато инфлацията расте.

САЩ попадат някъде по средата. Като основен производител, те печелят, когато цените растат. Но тези печалби - за разлика от болката от по-високите цени по бензиностанциите - не се споделят широко.

Моделът SHOK на Bloomberg Economics прогнозира, че за всеки $5 увеличение на цените на петрола, инфлацията в САЩ ще се повиши с 0,2 процентни пункта - не драматична промяна, но във време, когато Федералният резерв се бори да постави цените под контрол, също не е и добре дошло.

Има три основни причини, поради които може да се очакват още подобни сътресения: геополитическата промяна, узряването на шистовия сектор и саудитските разходи.

Геополитически търкания

В продължение на десетилетия американско-саудитският пакт „петрол за сигурност“ е бил стълб на енергийния пазар. Сега той се клати. Символизирана от срещата през 1945 г. между президента Франклин Д. Рузвелт и крал Абдул Азиз Ибн Сауд на борда на американски крайцер в Суецкия канал, сделката дава достъп на САЩ до саудитски петрол в замяна на гарантиране на сигурността на кралството.

Но пактът вече не е това, което беше:

През 2018 г. колумнистът на Washington Post и саудитски дисидент Джамал Хашоги беше убит в саудитското консулство в Истанбул.
През 2019 г. Байдън – тогава кандидат за президент – заплаши да превърне Саудитска Арабия в държава парий и да спре продажбите на оръжия.
През 2021 г., в началото на своето президентство, Байдън публикува разузнавателен доклад, в който се казва, че престолонаследникът Мохамед бин Салман, фактическият владетел на кралството, е отговорен за убийството на Хашоги.
През октомври 2022 г. ОПЕК+ намали производството на петрол с 2 милиона барела на ден – по-малко от три месеца след като Байдън отлетя за Рияд, търсейки увеличение. Белият дом нарече този ход "късоглед".
Миналия месец Саудитска Арабия и Иран се споразумяха да възстановят дипломатическите връзки в сделка, сключена с посредничеството на Китай и подписана в Пекин.
Правителството на Саудитска Арабия също се съгласи да се присъедини към Шанхайската организация за сътрудничество – група с Китай и Русия начело, и разглеждана като съперник на западните институции – като „член на диалога“.

„Саудитците търсят агресивен хедж“, каза Джон Алтерман, директор на програмата за Близкия изток в Центъра за стратегически и международни изследвания, базиран във Вашингтон мозъчен тръст. „Като се има предвид това, което саудитците виждат като радикално непредсказуема американска политика, те смятат, че е безотговорно да не се търси хеджиране. И като радикално непредвидима, вие гледате на политика на САЩ, която се промени рязко между Обама и Тръмп и Байдън.“

След хода на 2 април саудитски официални лица казаха, че той е мотивиран от национални приоритети, а не от дипломатически дневен ред.

„ОПЕК+ успя сега и в миналото да стабилизира петролните пазари и противно на твърденията на западни и индустриални държави, това няма нищо общо с политиката“, каза бившият съветник на саудитското министерство на петрола Мохамад Ал Сабан, според вестник Asharq Al-Awsat.

Шистов буфер?

В миналото ОПЕК+ често се разкъсваше: искаше високи цени, но се притесняваше, че ще привлекат повече конкуренция, особено от американския шистов петрол. Това несъгласие бе причината за ценова война между Русия и Саудитска Арабия през 2020 г., която приключи, когато тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп помогна за сключването на сделка.

Но дилемата почти не съществува сега. Повишаването на заплатите в САЩ и инфлацията увеличиха разходите за производство на шисти, което доведе до по-бавен растеж на производството. И фирмите дават приоритет на разпределението на печалбите между акционерите, вместо да ги инвестират в разширяване на производството.

Бюджетните нужди на ОПЕК+

Междувременно производителите на петрол имат свои собствени цели.

Саудитският петрол е евтин за добив. А кралството се нуждае само от цени от $50-$55 за барел, за да финансира своя внос и да компенсира изходящите потоци от парични преводи. Но то изисква по-висока цена от $75-$80 за балансиране на бюджета - и дори това не разказва цялата история.

Саудитска Арабия има скъп социален договор със своите граждани, обещаващ просперитет в замяна на политическо съгласие. За да спази своята страна от сделката, правителството трябва да инвестира в своите непетролни индустрии – в които работят повечето саудитци. Петродоларите плащат тази сметка.

Държавният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия има за цел да харчи 40 милиарда долара годишно за местната икономика - включително изграждането на Неом, футуристичен град в пустинята с приблизителна цена от 500 милиарда долара - в допълнение към външни инвестиции. Тези цифри не се показват в бюджета. За да постигне всички тези цели, кралството се нуждае от цена на петрола, по-близо до 100 долара.

Междувременно в Русия президентът Путин разчита на приходите от петрол, за да захрани военната си машина. Икономистът от Bloomberg Economics за Русия Алекс Исаков изчислява, че е необходима цена от 100 долара за барел, за да се балансират книгите на Кремъл.

Целият анализ на сайта на Bloomberg TV Bulgaria 


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
0
 
! Отговори
Че преди 4 месеца
кой вече освен нашите политици взема САЩ насериозно?
68
3
 
1
 
! Отговори
Русия и надмощие преди 4 месеца
Държава във война ,с икономика равна на Нидерландия,да победи Г-7..?!
67
2
 
4
 
! Отговори
хи-хи-хи преди 4 месеца
Чудя си откъде ги намирате тези специалисти ,че да ги цитирате през час.Че то такива експерти като този никой си Алекс Исаков има поне стотина само в момента на Женския пазар.И всичките са на различно мнение...
66
0
 
3
 
! Отговори
До ГЕРБ–ПП преди 5 месеца
Дубай? Ти разлика межу Саудитска Арабия и Обединени Арабски Емирства правиш ли?
65
4
 
2
 
! Отговори
ГЕРБ–ПП преди 5 месеца
Време е да идва демокрацията в Дубай
64
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Така си трябва. Белите да се самоунищожаваме, докато другите ни превземат. И без друго сме 700 млн от 8млрд население на планетата. Съвсем да се заличим трябва. Затова сами ще се погрижим ние! Нека повече войни в Европа и да измират бели деца. Някой ден в недалечно бъдеще ще си говорят местните за Русия Бедуини как едно време имало там някакви руси жени, а местните за САЩ Аборигени ще си говорят за белят мъж като за някакъв първобитен човек.
63
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Но Сащ имат за съюзници нашите меки китки хахаха нашите юроатлантици могат всички да победят
62
16
 
62
 
! Отговори
ало ало преди 5 месеца
светът ше разбере че САЩ са най-голямото зло за човечеството!
61
8
 
33
 
! Отговори
Нинова преди 5 месеца
Давайте да минаваме на рубли, долара умря хахахаха
60
10
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Браво на Русия!
59
2
 
16
 
! Отговори
Жоро преди 5 месеца
Само Бог може да Ви спаси !!!
58
2
 
14
 
! Отговори
Жоро преди 5 месеца
Имам толкова много пророчества за 3та световна война, че сега изглежда като нещо което може да се случи в близките години.
57
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Русия печели надмощие, но и укропите не искат да изостанат. Те твърдят, че бракуваният спътник е паднал край Киев. НАСА се дърпа и не си признава.
56
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ето едно точно и правдиво заключение "Икономиката с нулеви въглеродни емисии остава по-скоро дългосрочен стремеж, отколкото краткосрочен двигател". Второто изречение на заглавието обаче подвежда. Определено трябва да кажем в минало свършено време, че петролният пакт между САЩ и Саудитска Арабия се разпадна. От няколко години шеф на ОПЕК+ е Александр Новак.
55
3
 
8
 
! Отговори
Додо преди 5 месеца
До Додо Moже ли да дойда да гледам как го правиш, адаш?
54
7
 
41
 
! Отговори
Додо преди 5 месеца
Item: Япония от днес купува РУСКИ петрол в РУБЛИItem: Пакистан и Индия от 15ти април обърнаха 100% от търговията си с Китай от US долари, в китайски юаниItem: Бразилия смени на рубла търговията си с Русия и на юан търговията си с КитайИскате ли още? Има! Докато корпоративно подчинените на Света на Клоуните медии крещят опорката, че Русия губи войната, а Путин умива от рак и че военен трибунал, нов Нюрнберг очаква руските лидери, в реалността а истинския живот, Света на Клоуните се разпада!
53
35
 
11
 
! Отговори
Хахаха преди 5 месеца
Забравяте възможностите на САЩ!!!Война е и всеки дръзнал да отнема Свобода и да се изправя срещу Бог...ще получи "пролет"!!!Саудитска е жертва на руска пропаганда...при най-малък намек за съучастие в геноцида на путин...са пътници!!!Война е...с Бог който иска!!!Има Бог!!!...раша имат ваГнер...САЩ имат...много повече и ще го използват безкомпромисно!
52
5
 
12
 
! Отговори
До 90 преди 5 месеца
Сандо, яко си хомосексуален с тези си бленувания. Добре че не си в империята на Вова. Там полицаите биха те изнасилили с бутилка, за такива мечти, каквито имаш.
51
22
 
3
 
! Отговори
Свидетели на Вова преди 5 месеца
Хаха, сега свидетелите на Вова ще се препикаят от хроничната си преждевременната еякулация. Пак ще хвърлят слюнка и семенна течност върху себе си. Добре ще им е за три минути.
50
7
 
25
 
! Отговори
Сандо преди 5 месеца
Саудитата им го начукаха леко черничък и обрязан на амитата, това се случи. Е, поне ще се ококорят по някое време, няма да им е скучно