Лавров: В ЕС няма демокрация, а дисциплина на палката

Руският външен министър нарече Блинкън и Борел страхливци
1 дек 2023 17:30, Елка Василева
261
Лавров: В ЕС няма демокрация, а дисциплина на палката
Снимка: БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че в Европейския съюз няма демокрация, а "дисциплина на палката", и нарече държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел "страхливци" за това, че си тръгнаха от Северна Македония и не се включиха в дискусиите на срещата на ОССЕ в Скопие, предаде ТАСС.

Още по темата
"Не призовавам ЕС да се разпадне, тези призиви са излишни. Просто констатирам как се държат страните, които са се обявили за модел, за венец на демокрацията. В Европейския съюз няма демокрация. Има дисциплина на палката, строяване, по мое мнение дори по-лоши, отколкото в НАТО. Или по-скоро "по-добри", отколкото в НАТО", каза ръководителят на руската дипломация на пресконференция след участието си в днешното заседание на 30-ата среща на Съвета на министрите на ОССЕ.

Лавров окачестви като "страхливци" Блинкън и Борел, които напуснаха събитието след работната вечеря в сряда, извинявайки се с работни ангажименти.

"На това събитие нямаше нито украински министър, нито министрите на Полша и балтийските държави. Блинкън, както разбирам, си тръгна, а така също и Борел", отбеляза Лавров и продължи: "Вероятно те смятат, че по този начин открояват намерението си да изолират Русия. А аз вярвам, че те са просто страхливци, които се страхуват от всеки честен разговор с фактите в ръцете си".

Лавров засегна в изказването си и темата за Балканите, като заяви, че народите там няма да позволят на Запада да настройва една държава срещу друга, посочва ТАСС.

"Разпадането на Югославия беше в интерес на Запада, никой на Балканите не се нуждае от такава обединяваща сила, Западът винаги е искал да настройва един народ срещу друг на Балканите и продължава да го прави с успех и сега", каза той. "Убеден съм, че народите на балканските страни за своята дълга, тежка, но славна история са развили някакъв генетичен код в себе си и в крайна сметка няма да се оставят да бъдат обиждани, няма да позволят на нашите западни колеги постоянно да разиграват една държава срещу друга, един народ срещу друг", добави той.

По думите му западните страни "насърчават някои етнически групи на Балканите, докато по отношение на други заемат агресивна, диктаторска позиция, изисквайки да се съгласят, преди да е станало твърде късно, да се присъединят към санкциите срещу Русия".

По отношение на войната в Украйна той каза, че Москва не вижда сигнали от страна на Киев и западните държави за готовност за политическо уреждане. За да започне политическият процес за Украйна, са нужни две страни, "като в танго", но от другата страна "танцуват брейк", заяви руският външен министър на пресконференцията.
(БТА, Мина Димитрова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
10
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 7 месеца
Коньо да каже каква демокрация има в Блатната държава? Оня късия печели всички избори със 150% и опозицията е в Сибир :)))))))))))))))))))))))))))))))))))
181
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Представителя на руския фашистки режим обяснява кой бил "демократ" и говори за "факти" при положение, че каза, че Русия не е нападала Украйна, за която му се смя целия свят.
180
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А руската демокрация е дисциплина на дубинка, което си е същото като на палката. Но пък няма и грам свобода на словото, критиците на кремълския режим ги вкарват в затвора, разрешено е само да хвалиш царя-батюшку.
179
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Най-лошото е, че живеем в антиутопия, досущ като по Оруел. "Нашите" лидери плюят Русия, Русия плюе по нас. Фактът е един и той е, че от ден на ден всичко се проваля и става по-зле. Европа я чака самоунищожение.
178
19
 
15
 
! Отговори
Руси преди 7 месеца
Нагло,лъжливо,цинично,фашизоидно посмешище....!
177
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В Русия никога не е имало демокрация. Първо - Царска империя, след 1917 г. - комунистически тоталитаризъм, около 1989-1990 г. малко раздвижване, за кратко (Горбачов), разпад на СССР, Русия наследява принципите на СССР (КПСС, КГБ, пропаганда и т.н.), нарушава споразумението/договора за разделението на СССР и окупира територии от Украйна. Няма да спре дотук.
176
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
обръщам се към американофила - ти каква нация си бе гьон сурат , с черната си *** се правиш и на българин
175
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това е абсурдно! Той не знае какво е демокрация, но знае какво е дисциплина!
174
9
 
19
 
! Отговори
младен инанов преди 7 месеца
Че няма демокрация в ЕС,няма,но пък и в Русия една демокрация се е завихрила, ум да ти зайде.На двете места виждаме тоталитарни режими,като руския е по опасен от западноевропейския.
173
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аууу, че то в Рассия една демокрация цари. Баси наглеца! Скоро и за позлване на интернет ще се иска паспорт - има законопроект за това, не си измислям. :) Най големите русофоби, които познавам са руснаци родени и израснали в Москва. Е кво говорим..
172
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ПЕГАС !!
171
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какво става с контранаступа? Кой сега контраатакува? Вас питам бе, в0нящи русофобчета?
170
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В Европа нямаа демокрация, докато в руские такава свобода , че всички си стискат устите, да не изрекат някоя дума, защото всички са забранени! Изключение само за четките на путин!
169
15
 
16
 
! Отговори
ВЕЛИКАН Рус преди 7 месеца
Велик политик,Втората световна война Хитлер-Берлин и искал да завземе Европа,сега Европа е под власт на Брюксел начело с Урсула,същатата политика.Германците немогат да прживеят загубата на тази война.Повтаря се миналото. България преключи като държава няма е на картата,може би единствената страна която е помагала на БГ е била Русия.Българите ги мразят навсякъде заради лошия манталитет и затова наказани.
168
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Акъл от пиян кон не ми трябва.
167
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вече не чуват заплахи със сарматчета и посейдончета , що така ,какво се случи ?
166
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е то остана на тоя клин да му обръщаме внимание. Какво ни занимавате с глупости?
165
20
 
13
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
Мачкай, Влади!
164
21
 
31
 
! Отговори
Дааа преди 7 месеца
Тия нема никаква срама вече.Точно па руснаците да говорят за демокрация.
163
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ще се предават, ясно е вече! Ама по американски - трябва да крещим, като нямаме аргументи! На всички е ясно, че Зеленски е бита карта! Ще го затрият по обичайния начин - отровен с Новичок от руските служби, които уж са най-некадърните в света! Порошенко го гласят за пореден път, но него ще го махне Зеля. И Европа пак кара Русия да я застави да купува руски газ и петрол, ядрено гориво, торове... Щатите между другото не са спирали търговията с Русия. Само заповядват на европейците да го правят.