С какво точно са опасни магнитните бури

Около 70% от инфарктите, хипертоничните кризи и инсултите
Обновена: 21 фев 2011 18:31 | 21 фев 2011 15:15,
39
С какво точно са опасни магнитните бури
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Геомагнитните бури оказват влияние върху редица човешки дейности. Те са опасни най-вече за хората, страдащи от сърдечни болести, а така също и от високо или ниско кръвно налягане.

Около 70% от инфарктите, хипертоничните кризи и инсултите стават именно по време на т.нар. слънчеви бури.

Слънчевите изригвания често се съпровождат от главоболие, мигрени, учестено сърцебиене, безсъние, лошо самочувствие, понижен жизнен тонус и резки промени в кръвното налягане.

Учените обясняват факта с това, че при колебанията на магнитното поле се забавя кръвообращението и настъпва кислороден глад за тъканите.

През 1930 г. в Ница случайно било забелязано, че честотата на инфарктите и инсултите при възрастните хора рязко нараствала в дните, когато в местната телефонна станция имало нарушения и прекъсване на връзката.

Впоследствие било установено, че нарушаването на телефонните връзки става по време на магнитни бури.
Така се стигнало до извода, че инфарктите и инсултите също са свързани с това явление.

Взаимовръзката била установена още през 1928 г. от Александър Чижевский, съобщи РИА Новости. По-късно през 1950 г. германските учени Рейнхолд Ройтер и Карл Вернер, след анализа на 100 хиляди автомобилни катастрофи, отбелязали рядкото им увеличение на втория ден след слънчево изригване.

Още по темата

Няколко години по-късно руският съдебен медик Владимир Десятое регистрирал силно увеличаване на броя на самоубийствата (с 4-5 пъти), отново на втория ден след слънчево изригване. Именно вторият ден съответства на началото на магнитната буря.

На отрицателното влияние на магнитните бури са подложени от 50 до 75% от населението на Земята.

До 50% от хората са способни на адаптация по време на магнитни бури, които се редуват през 6-7 дни.

Установено е, че младите хора на практика не усещат влиянието им.

Критиците пък твърдят, че гравитационните смущения, свързани с промяната на взаимното разположение на Земята, Луната и планетите от Слънчевата система, са прекалено слаби, за да може да окажат влияние върху човешкото всекидневие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
6
 
! Отговори
до9 преди 13 години
Такова е сутрин преди да изгрее зрее още.
19
6
 
14
 
! Отговори
Айнщайн преди 13 години
С какво точно са опасни магнитните бури?- Магнитните бури са опасни поради това, че по-време на такава буря може някой магнит да те удари по главата.
18
2
 
6
 
! Отговори
Учудена... преди 13 години
До номер 17-В такъв случай може ли научно да ми обясните,защо при магнитни бури всичко ми се стеснява...???
17
2
 
3
 
! Отговори
бай Петко преди 13 години
15 - ами в момента от магнитната буря живея на върха на онази ми работа и се чувствам като току що завъртян пумпал
16
3
 
4
 
! Отговори
до 13 преди 13 години
13-ти, и как така я постави тази диагноза ????КАКВО ОЗНАЧАВА НЕВРО-ВЕГЕТАТИВНА ДИСТОНИЯ?Вегетативната нервна система координира инервацията на вътрешните органи и системи, на кръвоносните съдове и жлезите с вътрешна секреция в организма. Тя осигурява двигателната и психичната дейност, дейността на сърдечно-съдовата система и обменните процеси в човешкия организъм по време на психическа и физическа активност.Съществува тясна връзка между мисленето, съпътстващите го емоции и системите на нашето тяло. Затова оплаквания от главоболие, виене на свят, сърцебиене, болки в стомаха, изпръпване на крайниците и т.н. много често се дължат на проблеми на вегетативната нервна система.Лечението на заболяванията на вегетативната нервна система винаги е комплексно. В зависимост от спецификата на всеки отделен случай в лекуващите екипи се включват и различни специалисти: невролог, неврофизиолог, психолог, физиотерапевт, ендокринолог и др.В общият случай лечението е медикаментозно, съчетано с методите на алтернативната медицина и комбинирано с психотерапевтични сесии .Във всеки от неговите етапи е необходимо активното и съзнателно участие на пациента и неговите близки, което реално ускорява положителният лечебен ефектАма не плаши човека, а и статията си е прекалена......Не се плашете като чуете магнитна буря, по-добре е дори да не ги следите.....
15
1
 
9
 
! Отговори
кака Пенка преди 13 години
Обади ми се в такава ситуация да ти дигна дръвното
14
1
 
7
 
! Отговори
Penka преди 13 години
ДО баи Петко........... Каде живееш?:)
13
2
 
25
 
! Отговори
бай Петко преди 13 години
От магнитните бури ми се намагнитезива онази работа и се насочва като компас към долната работа на комшйката
12
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 10Диагнозата е нервно-вегетативна дистония. Лекува се с психотропни. Нямаш и на идея колко много неща влияят на кръвното налягане... и добре, че е така.
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 9Щото е в магнитна буря :-)
10
2
 
26
 
! Отговори
No hard feelings преди 13 години
Защо хората пишат "Първи" под статиите?60% - защото наистина са първи40% - защото си мислят че са първи100% - защото са *** :-)
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 7 :Нищо подобно , просто организма ми усеща такива промени , когато има земетресение е същото , само че тогава направо заспивам . Просто някои хора сме по чувствителни към тези фактори от околната среда.
8
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Противниците на магнитните бури пък твърдят, че...." - как може да си "противник на магнитните бури". Може би искате да кажете "противниците на подобни теории", а не противници на бурите :)
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 5:Разбира се, когато 10 души ти кажат, че ще ти падне кръвното и ти им повярваш, дали няма да ти падне, а?
6
5
 
4
 
! Отговори
haide kukovci преди 13 години
na horata im vliaiat magnitnite burii samo kato pro4etata za tiah :D:D:D dnes.bg stiga pisahte mitove v tozi sait weeee !! i kakvo onzi den napisani po razli4en na4in pusnahte 5 *** za edno ne6to:D:D ima6e jestoka buria i kakvo ni6toooo!!! aide sega ludite da po4vat da govoriat :D
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не знам кой е виновен , но аз наистина се чувствам зле при магнитна буря , кръвното ми рязко пада и ми прилошава .
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ех, Първи, втори си :-)
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нищо конкретно научно не е доказано. Вярно е, че има критични дни, когато има много инфаркти, инсулти, но дали са свързани с магнитни бури или с нещо друго - никой не знае. Това са спекулации. Резултатът е - невротиците тръгват по лекари.
2
20
 
3
 
! Отговори
Първи преди 13 години
първи :)
1
6
 
22
 
! Отговори
еххх преди 13 години
Оня ден гледах по бТВ един човек, учен занимаващ се със слънчева активност, който каза, че журналистите са виновни за митовете, че слънчевите изригвания влияят на кръвното налягане. Като гледам и тази статия не се отличава от тази тенденция...