Има ли живот на Марс? Колко дълго ще оцелеем? "Люлин – МО" ще ни каже

Българският апарат излита през 2020 г., мери радиацията на Червената планета
13 апр 2017 09:15, Златко Желев
20

България ще даде приноса си в науката с космическия апарат "Люлин - МО", който е част от руско-европейската мисия "ЕкзоМарс".

Апаратурата е дело на Института за космически изследвания към БАН, а функцията му е да мери количеството радиация, на която ще бъдат изложени хората по време на бъдещата мисия до "Червената планета".

"Данните показват, че само по пътя до Марс и обратно, екипажите на бъдещите космически кораби ще натрупат около 70 или повече от 70% радиация от максимално допустимата доза за космонавти и астронавти за кариерата на космонавта", разказа пред Bulgaria ON AIR проф. Йорданка Семкова, ръководител на проекта от българска страна.

Тя е категорична, че участието на България в мисията е изключително важна и бележи завръщането на страната ни в космоса.

"Първият етап започна на 14 март, 2016 г. - тогава беше изстрелян спътникът Трейс Гас Орбитер (TGO) в орбитата, на борда на който лети и нашият "Люлин – МО".

Първият етап от "ЕкзоМарс" предвижда изпращането на спътника в орбита около Марс. Основната цел е търсене на следи от редки газове като метан, етан, които биха могли да имат биологически произход", обясни още проф. Семкова.
 


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
До Капиш ли сфеня преди 4 години
Има ли на Марс джилязу моля някой да каже
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От космическия институт на БАН вече 15 години само този уред правят. Да купят за 50 стотинки още сензори, малко ъпгрейд да има...
9
0
 
2
 
! Отговори
марсианец преди 4 години
Е, ся шсе обиждаме ли?!
8
3
 
12
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
И що ли се напъваме да ходим на Марс, дето сигурно и бактерри не виреят?! И същевременно си унищожаваме тази прекрасна планета, на която живеем! Нещастна човешка раса! Всички тези милиарди долари спедства да бяха дали за процъфтяване живота на нашата Земя!
7
2
 
19
 
! Отговори
Crow преди 4 години
Все към космоса гледаме, а планетата на която живеем не мислим как да я запазим!
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 3
Апарат Филиповци/Факултето ще проучва за цветни метали в космоса хахахха
5
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Леле леле в България пътища няма, само некви дето се мислят за маемуно-мафеоти и шведи ама иначе космическа сила ще става ХА-ХА!
4
3
 
6
 
! Отговори
Адмиралъ преди 4 години
Продължават с фантасмагориите. Там няма озонов слой и магнитно поле. Такава радиация ще е пагубна за човека
3
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да направим експеримент, дали тикви и калинки виреят на Марс. Сигурен съм, че народа с радост ще събере нужните средства за да бъдат изпратени. За ракетата де, скафандри не им трябват.
2
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На Марс има живот, но понеже там времето се ускорява заради гравитацията и липсата на атмосфера с други думи нещата там се случват много по-бързо и организмите живеят само няколко стотни от секундата и не могат да бъдат засечени. Същото ще се случи и при нас ако времето се ускори цялото бъдеще ще се случи само за няколко секунди.
1
8
 
7
 
! Отговори
Тя има лош дъх преди 4 години
Знаете ли, че Мария Нестерова има лош дъх?