С пари всичко става... Фалшиво изследване – в научен журнал!

Журналисти платиха на научен журнал да публикува лъжливата новина
Обновена: 20 юли 2018 13:48 | 20 юли 2018 13:45,
21
С пари всичко става... Фалшиво изследване – в научен журнал!
Снимка: архив Reuters

Журналисти публикуваха фалшиви резултати от изследване върху рака в научно списание в рамките на широкомащабно проучване за некоректни публикации, съобщи Франс прес, като цитира в. "Монд".

Експериментът целял да покаже, че всеки може да представи фалшиви резултати за истински, ако плати за това.

Журналисти от две германски медии - в. "Зюддойче цайтунг" и радиотелевизионната компания Ен Де Ер, представили пред Journal of Integrative Oncology "резултатите от клинично изследване, които показват, че екстрактът от прополис е по-ефикасен срещу колоректален рак в сравнение с традиционната химиотерапия".

"Изследването бе фиктивно, резултатите от него - изфабрикувани, а авторите му са от въображаем институт и не съществуват", уточнява "Монд".

"Резултатите от изследването обаче бяха приети за по-малко от 10 дни и публикувани на 24 април", допълва изданието.

Сайтът на "Монд" предлага линк към архивирана версия на публикацията, която била изтеглена, след като ръководителите на списанието били предупредени. В нея се казва, че учени сравнили ефекта от химиотерапия с този от капсули прополис. Всъщност в заключенията в псевдонаучната статия се споменава и съвсем различна тема - за ефекта от масажите при тромбоемболия.

Германският министър на образованието и научните изследвания Аня Карличек се изказа в полза на разследването, което да установи защо фалшиви резултати от изследване са могли да бъдат публикувани.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ...*peer reviewed
19
3
 
2
 
! Отговори
... преди 5 години
И сега гледай как с*льо и пу*ьо започва да казва, че учените не знаят и всичко е една конспирация :D A като го питаш какво е pier reviewed и не знае :D
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В статия за откритие наградено наскоро с нобелова награда, си бяха позволили да подведат страхотно читателите. Все още много хора са с грешно впечатление, че нещо е наблюдавано, въпреки че не е, само заради едно грешно изречение в тази статия. Всичко друго в статията е достойно за Нобел, това изречение беше чисто мафиотско изпълнение. Самите автори признават, че това изречение е било подвеждащо и "не са си дали сметка че така ще стане". И в следващи статии по темата го нямаше. Но вредата я има.
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има фондация, която плаща на учени да тестват дали резултатите в известни статии могат да бъдат възпроизведени. И се оказало че едва 40% могат. Така че тук не става въпрос за парите, нито за слабост в системата. Ако един учен иска да излъже, винаги може. Но както някой е писал - той/тя си залага името в дадена статия.Точно затова се гледат и цитати на статията и т.н. И в крайна сметка, науката е като всяка друга дейност, има си черни овци. Общоостта ги знае и ги избягва.
16
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МИ ТО Е ТАКА И С НАШИТЕ СОЦИОЛОЗИ.
15
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"но ако го пише в истински научен журнал с добър им пакт фактор"И в подобни има доста фалшива информация. Няма нещо такова като учен, който да поставя истината на първо място. Всичко се прави за пари. И който плаща поръчва музиката. Когато става въпрос за опасности от ГМО, медикаменти, храни и т.н., големите корпорации плащат милиони за проучвания в техен интерес, и никой не плаща и стотинка за обратното. Тия които пишат, и тия които правят ревю - всичките са на хранилката.
14
1
 
7
 
! Отговори
аматьори преди 5 години
Защо турнахте звездички на думата "р.е.д.а.к.ц.и.я"? Обидна е? Е да, малко синоним на "публ.ичен дом" е
13
1
 
9
 
! Отговори
аматьори! преди 5 години
Да дойдат в БГ да ги научим как всяка глупост може да се публикува безнаказано. И то за 100-200 лв. на ръка на някой от която си искате редакция
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истина може да е, но ако го пише в истински научен журнал с добър им пакт фактор. Този журнал е от фалшивите, които не проверяват какво публикуват, а само събират такси затова, за да се почувстват някои хора успешни учени без да са. Та освен да ползвате проучвания като аргументи, проверявайте и рейтинга на журнала. Същото като с новините.
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има тип хора, за които всичко, казано по телевизията е и стина.Има и тип хора, за които нищо не може да е истина, ако не го пише в научен журнал.Противно на очакванията, няма голяма разлика между интелектите на тези 2 типа хора.
10
1
 
7
 
! Отговори
Не! преди 5 години
ФЕЙК НЮЗ!!!
9
0
 
21
 
! Отговори
lynx преди 5 години
После защо всички се кълнят в Iqos, че бил по-полезен като го пишело по някакви сайтове и незнайни изследвания. С пари и димът от изгорели автомобилни гуми ще го изларат полезен!!!
8
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самите списания и учени се издържат от фармацевтичната индустрия
7
0
 
19
 
! Отговори
без IF преди 5 години
До нормалноТова е добре известно издателство с множество псевдонаучни списания. В него не публикуват учени, които държат на името си!!!!!!
6
6
 
11
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Тази новина също е фалшива.
5
3
 
14
 
! Отговори
asd преди 5 години
Тука си има цяла секта антиваксъри, последователи на фалшиви новини.
4
0
 
6
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 5 години
А обучени терористи с Рено сигурно и срещу танкова колона няма да имат проблем !
3
2
 
14
 
! Отговори
нормално преди 5 години
Естествено, че журнала няма да тръгне да репродуцира резултатите преди да публикува. Учените си залагат репутацията ако излъжат за резултатите, защото експериментите се описват достатъчно подробно за да може всеки прочел статията да ги повтори и потвърди или отрече. Това са научни журнали за учени, а не журналистика за масовия потребител. Учените ако преценят че статията си заслужава, ще я цитират и работят да надградят изследването. Ако не, просто ще си остане една от многото мъртви статии
2
4
 
28
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 5 години
Това тук не е новина , а ежедневието ! Ето вчера експерти " доказаха" , че кола осемстотин килограма с лекота обърнала ДВАДЕСЕТ тонен автобус !!!
1
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички български медии, това много добре го знаят... Който е на власт, той поръчва музиката....