Сами ли сме във Вселената: Какъв е шансът да има извънземни?

Учени от института в Лозана разработват модел за проверка
Обновена: 8 окт 2018 18:33 | 8 окт 2018 18:30, Джесика Вълчева
54
Сами ли сме във Вселената: Какъв е шансът да има извънземни?
Снимка: Pixabay

Каква е вероятността в Млечния път да бъде открита извънземна цивилизация?

Учени от Федералния политехнически институт в Лозана, Швейцария, разработиха статистически модел, с помощта на който това може да се определи, пишат от БТА.

Учените стигат до извода, че ако човечеството не открие източник на радиосигнали в радиус от 40 хиляди светлинни години, то значи ние сме единствената форма на живот в галактиката.

Физикът Клаудио Грималди използвал теоремата на Бейс, която позволява да се определи вероятността от събития, които са статистически свързани с други, вече станали събития. Например въз основа на липсата на източници на извънземни радиосигнали на определено разстояние от Земята може да се прецени възможността да съществува технологично развита цивилизация на по-голяма дистанция.

Следователно, ако астрофизици не открият следи от извънземни в радиус 1000 светлинни години, вероятността Земята да остане в зоната на достъп за радиосигнали от други галактики ще е над 10-процентна. В този случай радиотелескопите просто не са достатъчно чувствителни, за да открият радиосигналите.

Ако обаче дори една цивилизация е в пределите на въпросния радиус 1000 светлинни години, вероятността да съществува друга в различна част от Млечния път се повишава до почти 100%.

Но досега учените са изследвали пространство, което не надвишава 40 светлинни години.

Методът на Грималди освен това отчита единствено възможността за контакт с подобна на нашата цивилизация, но не и с разумни същества, които са в по-нисък стадий от развитието си или вървят по алтернативен път на развитие


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
Мухаха преди 1 година
Разбира се че има живот във вселената. Ама е разумен и за това избягва всякакви контакти с нас . Все едно да търсиш приятелство със селския *** . Минаваш покрай него всеки ден. Виждаш го че ти маха със ръце и нещо си дърдори. Подскача около тебе . Ама ти гледаш да минеш колкото се може по бързо около него а ако може и на съседния тротоар преминаваш само и само да не се налага да контактуваш с него. И трябва да му търпиш бръщолевенето .... А как вони...
Контакт - неуспешен ...
45
1
 
3
 
! Отговори
бай хуй преди 1 година
виждал съм ама няма
44
2
 
1
 
! Отговори
BUK преди 1 година
До Анонимен
това е нелепо разсъждение. За нас хората, макар и с 1% разлока в гените от шимпанзето е от финдаментално значение дали ще намеримй следи от микроби на Марс! Въпросът изобщо не е само дали ще срещнем развита цивилизация. Въпросът е за ЖИВОТА във Вселената! Търси се причината и първоизточника на това това мистериозно състояние на материята, в което тя оживява. А може би всъщност сме наблюдавани и ние- така както ние наблюдаваме насекомите
43
0
 
0
 
! Отговори
Ал преди 1 година
За тези,които искат да получат отговорите от духовна гледна точка,да се запознаят с древните знания и вярвания нека прочетат книгите на Анастасия Новикх - Сенсей,изконния от Шамбала.Не сме сами,Вселената гъмжи от живот,който не може да се види с 5 метра лупи от орбита на Земята.
42
0
 
1
 
! Отговори
ДО 37 първите преди 1 година
Хан Кубрат и хан Аспарух питат анонимен 37. ,, Защо реши,че сме извънземни''? Някъде с лазерни мечове ли пише,че сме се били или си чел,че конете ни могат да летят?"
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И до има въобще няма да се занимават с нас. Разликата в гените на човека
и шимпанзето е едва 1%, а на практика нямаме нищо общо в интелектуално отношение и комуникацията между човека и животното е: натисни копчето и ще получиш банан. Сега си предствате, че разликата между хората и извънземните е пак 1% - как си мислите, че ще комуникирме и с какво въобще ще сме им интересни? Може би и за нас са приготвени копчета, ама не знаем как да ги натиснем.
40
0
 
0
 
! Отговори
-|- преди 1 година
Че аз само извънземни срещам.

В крайна сметка отдавна сме излези от пещерите и не живеем "в земята"
39
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Честно казано, ако ме отвлекат извънземни ще си е като да удариш джакпот! Тук цял живот те дерат жив и пак не им е достатъчно.
38
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още пътуваме с прогнили друсащи самолети и при всяко благополучно кацане се молиме и на ние не знаем на кой че сме стигнали живи и здрави, но пък сме тръгнали да дирим себеподобни отвъд хоризонта.Първобитни зомбирани човеци кибичещи по-цял ден върху телефоните... .
37
2
 
12
 
! Отговори
Шанс ли? преди 1 година
Шансът въобще не е в наша полза и по-добре хич да не ги срещаме!
36
3
 
4
 
! Отговори
Първите.. преди 1 година
извънземни са били пра,пра,пра..българите. Оня ден писаха за открита нова планета, но тя е кръгъл изоставен кораб...Затова човекът се появява "някакси" изведнъж на Земята, сега виждаме наследниците им, каквито сме и ние. А защо са дошли?? това е Въпросът с В
35
0
 
14
 
! Отговори
?! преди 1 година
"Какъв е шансът да ИМА извънземни?"
А "Какъв е шансът да СМЕ извънземни??
34
12
 
10
 
! Отговори
питайте Путин преди 1 година
Путин се познава лично с извънземните. Космодрумът е в Русия и те постоянно му идват на гости. Подариха му най-новият вид Новичок да трови който не харесва.Много от хакерите му са извънземни,хакват,който искат, дори от САЩ не можеха да ги хванат като бяха изборите за президент. Ако не вярвайте,питайте Путин.А дали пият много водка извънземните,само Путин знае.
33
5
 
11
 
! Отговори
извънземни къде сте преди 1 година
Аз като живея в България не се чувствам от тоя свят.Ако има някоя по-цивилизована планета дето ТОПЛОФИКАЦИЯ не краде,данъците са евтини и се живее с 1 евро на ден, се заселвам на нея.Не ме интересува дали са зелени и с 3 очи,ако ще да са джендър извънземни.Ако дочуя извънземен сигнал,ще пиша пак...Ама не казвайте на Бойко,че ще им поиска космически заем....
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Православен 32

За кое небе става въпрос ? Космонавтите от МКС над него ли са ? Казах ви, че сте изостанали с хиляда години.
31
7
 
1
 
! Отговори
Православен преди 1 година
До 57

Явно ще е трудно да ти го обясня. Но ако сматаш поднебесните сили на злото с техните лукави внушения,че са извънземни, то си е твоя воля. Господ е дал на човека свободна воля. Той си решава. Дали обаче е спасително решенията му, е друг въпрос. Всяко прегръщанеи на пособни измами като "извънземни", е отдалечаване от Бога.
30
8
 
9
 
! Отговори
Българин! преди 1 година
Сами друг път! Всички ангели, демони и всякакви други свръхестествени съзнания описани в Библията, Корана и другите свещени книги според вас какво са?!? Точно висши, извънземни цивилизации дошли на Земята или да помогнат на хората или да ги поробят! Да не говорим, че Архимед, Галилей, Да Винчи, Нютон, Айнщайн и много други пък са души на извънземни въплътени в тела на хора с цел да образоват и цивилизоват човешката раса! Друг е въпроса, че човешката раса явно НЕ ИСКА ДА СЕ ЦИВИЛИЗОВА!
29
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Реално погледнато

Погледнете текстовете на "Православен". Може би щом са по-напред от нас да са по-напред и дховно. То и не може да бъде иначе. Преминали са границата на самоунищожението според разни теории. Следователно не може да са войнствено настроени.
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Реално погледнато

Много сте се набълбукали с фантастика при която никога не минава без война. Практически няма книга или филм без бойни действия или поне противопоставяне без значение жанра. Така са ни промили мозъците.
27
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Православен

Религиите са изостанали от развитието на света с хиляда години. Затова и младите не могат да ги възприемат. Смешно им е да се говори за разтваряне на морета и как някакъв дятка дебнел горе на небето и а съгрешиш те праща в казаня въпреки че много те обича и прощава всичко. Да не говорим за сътворението на света за 7 дена и човека от кал. Трябва осъвременяване и изхвърляне на всякакви текстове за богоизбари народи и т.н.