Сами ли сме във Вселената: Какъв е шансът да има извънземни?

Учени от института в Лозана разработват модел за проверка
Обновена: 8 окт 2018 18:33 | 8 окт 2018 18:30,
54
Сами ли сме във Вселената: Какъв е шансът да има извънземни?
Снимка: Pixabay

Каква е вероятността в Млечния път да бъде открита извънземна цивилизация?

Учени от Федералния политехнически институт в Лозана, Швейцария, разработиха статистически модел, с помощта на който това може да се определи, пишат от БТА.

Учените стигат до извода, че ако човечеството не открие източник на радиосигнали в радиус от 40 хиляди светлинни години, то значи ние сме единствената форма на живот в галактиката.

Физикът Клаудио Грималди използвал теоремата на Бейс, която позволява да се определи вероятността от събития, които са статистически свързани с други, вече станали събития. Например въз основа на липсата на източници на извънземни радиосигнали на определено разстояние от Земята може да се прецени възможността да съществува технологично развита цивилизация на по-голяма дистанция.

Следователно, ако астрофизици не открият следи от извънземни в радиус 1000 светлинни години, вероятността Земята да остане в зоната на достъп за радиосигнали от други галактики ще е над 10-процентна. В този случай радиотелескопите просто не са достатъчно чувствителни, за да открият радиосигналите.

Ако обаче дори една цивилизация е в пределите на въпросния радиус 1000 светлинни години, вероятността да съществува друга в различна част от Млечния път се повишава до почти 100%.

Но досега учените са изследвали пространство, което не надвишава 40 светлинни години.

Методът на Грималди освен това отчита единствено възможността за контакт с подобна на нашата цивилизация, но не и с разумни същества, които са в по-нисък стадий от развитието си или вървят по алтернативен път на развитие

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
2
 
! Отговори
Мухаха преди 5 години
Разбира се че има живот във вселената. Ама е разумен и за това избягва всякакви контакти с нас . Все едно да търсиш приятелство със селския *** . Минаваш покрай него всеки ден. Виждаш го че ти маха със ръце и нещо си дърдори. Подскача около тебе . Ама ти гледаш да минеш колкото се може по бързо около него а ако може и на съседния тротоар преминаваш само и само да не се налага да контактуваш с него. И трябва да му търпиш бръщолевенето .... А как вони... Контакт - неуспешен ...
39
1
 
3
 
! Отговори
бай хуй преди 5 години
виждал съм ама няма
38
2
 
1
 
! Отговори
BUK преди 5 години
До Анониментова е нелепо разсъждение. За нас хората, макар и с 1% разлока в гените от шимпанзето е от финдаментално значение дали ще намеримй следи от микроби на Марс! Въпросът изобщо не е само дали ще срещнем развита цивилизация. Въпросът е за ЖИВОТА във Вселената! Търси се причината и първоизточника на това това мистериозно състояние на материята, в което тя оживява. А може би всъщност сме наблюдавани и ние- така както ние наблюдаваме насекомите
37
0
 
0
 
! Отговори
Ал преди 5 години
За тези,които искат да получат отговорите от духовна гледна точка,да се запознаят с древните знания и вярвания нека прочетат книгите на Анастасия Новикх - Сенсей,изконния от Шамбала.Не сме сами,Вселената гъмжи от живот,който не може да се види с 5 метра лупи от орбита на Земята.
36
0
 
1
 
! Отговори
ДО 37 първите преди 5 години
Хан Кубрат и хан Аспарух питат анонимен 37. ,, Защо реши,че сме извънземни''? Някъде с лазерни мечове ли пише,че сме се били или си чел,че конете ни могат да летят?"
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И до има въобще няма да се занимават с нас. Разликата в гените на човека и шимпанзето е едва 1%, а на практика нямаме нищо общо в интелектуално отношение и комуникацията между човека и животното е: натисни копчето и ще получиш банан. Сега си предствате, че разликата между хората и извънземните е пак 1% - как си мислите, че ще комуникирме и с какво въобще ще сме им интересни? Може би и за нас са приготвени копчета, ама не знаем как да ги натиснем.
34
0
 
0
 
! Отговори
-|- преди 5 години
Че аз само извънземни срещам.В крайна сметка отдавна сме излези от пещерите и не живеем "в земята"
33
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Честно казано, ако ме отвлекат извънземни ще си е като да удариш джакпот! Тук цял живот те дерат жив и пак не им е достатъчно.
32
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още пътуваме с прогнили друсащи самолети и при всяко благополучно кацане се молиме и на ние не знаем на кой че сме стигнали живи и здрави, но пък сме тръгнали да дирим себеподобни отвъд хоризонта.Първобитни зомбирани човеци кибичещи по-цял ден върху телефоните... .
31
2
 
12
 
! Отговори
Шанс ли? преди 5 години
Шансът въобще не е в наша полза и по-добре хич да не ги срещаме!
30
3
 
4
 
! Отговори
Първите.. преди 5 години
извънземни са били пра,пра,пра..българите. Оня ден писаха за открита нова планета, но тя е кръгъл изоставен кораб...Затова човекът се появява "някакси" изведнъж на Земята, сега виждаме наследниците им, каквито сме и ние. А защо са дошли?? това е Въпросът с В
29
0
 
14
 
! Отговори
?! преди 5 години
"Какъв е шансът да ИМА извънземни?"А "Какъв е шансът да СМЕ извънземни??
28
12
 
10
 
! Отговори
питайте Путин преди 5 години
Путин се познава лично с извънземните. Космодрумът е в Русия и те постоянно му идват на гости. Подариха му най-новият вид Новичок да трови който не харесва.Много от хакерите му са извънземни,хакват,който искат, дори от САЩ не можеха да ги хванат като бяха изборите за президент. Ако не вярвайте,питайте Путин.А дали пият много водка извънземните,само Путин знае.
27
5
 
11
 
! Отговори
извънземни къде сте преди 5 години
Аз като живея в България не се чувствам от тоя свят.Ако има някоя по-цивилизована планета дето ТОПЛОФИКАЦИЯ не краде,данъците са евтини и се живее с 1 евро на ден, се заселвам на нея.Не ме интересува дали са зелени и с 3 очи,ако ще да са *** извънземни.Ако дочуя извънземен сигнал,ще пиша пак...Ама не казвайте на Бойко,че ще им поиска космически заем....
26
7
 
1
 
! Отговори
Православен преди 5 години
До 57Явно ще е трудно да ти го обясня. Но ако сматаш поднебесните сили на злото с техните лукави внушения,че са извънземни, то си е твоя воля. Господ е дал на човека свободна воля. Той си решава. Дали обаче е спасително решенията му, е друг въпрос. Всяко прегръщанеи на пособни измами като "извънземни", е отдалечаване от Бога.
25
8
 
9
 
! Отговори
Българин! преди 5 години
Сами друг път! Всички ангели, демони и всякакви други свръхестествени съзнания описани в Библията, Корана и другите свещени книги според вас какво са?!? Точно висши, извънземни цивилизации дошли на Земята или да помогнат на хората или да ги поробят! Да не говорим, че Архимед, Галилей, Да Винчи, Нютон, Айнщайн и много други пък са души на извънземни въплътени в тела на хора с цел да образоват и цивилизоват човешката раса! Друг е въпроса, че човешката раса явно НЕ ИСКА ДА СЕ ЦИВИЛИЗОВА!
24
6
 
11
 
! Отговори
Реално погледнато преди 5 години
Какъв е тоя зор да открият извънземна цивилизация. И ако открият, много ясно,че тя ще е много по развита от нас. Някой да не си прави илюзии, че тази по-развита цивилизация, ще сподели благата на своята планета с нас, и ще си ходим на гости взаимно. Не напротив, ще започне поробването и унищожаването на земната раса, с цел превземането на ншата планета.Погледнете как е постъпил Христофор Колумб с индианците , след откриването на Америка, така ще стане и с нас.
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каръл Сейгън на времето попитал Стивън Хокинг....гущери виждаш ли брат гущери;)))
22
2
 
6
 
! Отговори
стефчо преди 5 години
Що ли си мислим че от нас зависи бъдещето на земята? Скоро ще изчезне тая паразитна раса и земята ще продължи пътя без нас,както е било до много скоро!
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
О и преди някой велик български интелект да започне да се подиграва и да казва че нямам хабер от история и не е имало трета и да пита коя е имам предвид Студената война и кубинската ракетна криза.