Повечето планети двойници на Земята са с отровна атмосфера

Възможно е да сме сами във Вселената
12 юни 2019 23:00,
56
Повечето планети двойници на Земята са с отровна атмосфера
Снимка: Pixabay

Възможно е да сме сами във Вселената - броят на планетите, които могат да поддържат извънземен живот, е много по-малък, отколкото се смяташе досега, пише в. "Ю Ес Ей тудей", позовавайки се на американски астрономи.

Още по темата

20 г. изследвания и... Супер-Земя около звездата Бърнард

"Представете си обитаема зона с условия за сложен живот, дефинирана като безопасна за богати екосистеми, каквито се срещат на Земята. Резултатите от нашето изследване показват, че комплексни екосистеми като земните не могат да съществуват в повечето региони на традиционно дефинираната обитаема зона", казва съавторът му Тимъти Лайънс, биогеохимик от Калифорнийския университет-Ривърсайд.

Какъв е проблемът? Оказва се, че отлагането на токсични газове в атмосферите на повечето планети ги прави негодни за познатия ни комплексен живот, пише БТА.

По традиция търсенето на планети, способни да поддържат извънземен живот, е съсредоточено основно върху т.нар. обитаема зона - условна област на повърхността на планета с налична вода в течно състояние. Според настоящото изследване обаче, въпросните планети могат да поддържат само базов живот - едноклетъчни микроби, но не и сложни създания като животни, които включват всичко - от прости гъби до хора.

Така че дори на много от тези планети да има вода в течно състояние, атмосферите на повечето от тях са токсични.

"За да поддържа вода в течно състояние в периферията на конвенционална обитаема зона, на планетата ще са необходими десетки хиляди пъти повече въглероден диоксид, отколкото има днес на Земята. Това е много над нивата, считани за токсични за човека и животинския свят на нашата планета", казва ръководителят на изследването Едуард Швитерман от НАСА. Следователно само около една трета от откритите около 4000 "обитаеми" планети могат да поддържат сложни форми на живот.

Резултатите са показателни за това колко рядка и специална е нашата планета и колко е важно да бъде опазена. "Доколкото ни е известно, Земята е единствената планета във Вселената, способна да поддържа човешки живот", казва Швитерман.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
7
 
! Отговори
Дрън дрън ... преди 4 години
Бъкано е с живот ....
20
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това, което е отрова за едни, може да бъде храна за други. А учЕните в последно време са всячески импотентни и само бълват алабалистики.До колкопто им било известно..... Да да колкото ви е известно, ама това не означава, че няма и друго, дето не ви е известно. Ако не вали, може да бъде слънчево.
19
6
 
5
 
! Отговори
Бок банкянски преди 4 години
Казано е- да нямаш друг Бок освен мене..
18
3
 
9
 
! Отговори
Щ. Младши преди 4 години
Сами сме само във фантазиите на някого- не и в реалната Вселена,за която природните,т.е. Божиите закони са навсякъде еднакви!
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еми че то македонецът е открил отдавна че във вселената живеят само българи
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бос под дъжда на Москва!
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 16: "Сами сте ... " Шкловски. Представил ли е научно неоспоримо доказателство?Scientifically indisputable proof? Или просто така.Бос под дъжда.
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Учени отново доказаха че е трябвало да станат писатели на романи вместо учени
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Супер - сега като го знаем дано да стснем планетата на маймуните...
12
0
 
17
 
! Отговори
а преди 4 години
Никой не знае. Чисто статистически надали сме сами. Но разстоянията между тези обитаеми са огромни, наистина гигантски. И тези физически константи няма как да се преодолеят толкова лесно.
11
0
 
25
 
! Отговори
икономиз преди 4 години
От статистическа гледна точка е невъзможно. Засега "учените" са "доказали", че има около 2 трлн галактики, в нашата галактика имало около 200 млрд звезди по различни източници, струва ми се невъзможно да сме единствени в калабалъка.
10
20
 
2
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 4 години
Сига става ли ви ясно че АЛЛА и само АЛЛА е саздатиля ясно ли ви е ясно ли
9
4
 
8
 
! Отговори
сър Нелсън преди 4 години
Само че Въг диокс. увеличава парниковият ефект сиреч покачва средната температура а високите средни температури са пагубни.Парниковият ефект е доказан още 19 век.Ама на някои автопроизводители нм изнася този факт!
8
1
 
15
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: Тома НеверниВярно е! Потвърждавам!Наричат ги радиотрофични гъби.А аз ли бъркам, или флората на Земята се нуждае от въглероден двуокис?За боровете, кипарисите, папратите, тези газове не са токсични.Даже горите понякога ги наричат "белите дробове на Земята"!
7
21
 
7
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
И на Земята атмосферата ще стане отровна и ще изпукаме от рак ,ако в света не се закрият всички АЕЦ строени от руснаци !
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повечето с отровна, а оставащите по-малко как са с атмосферата? На мен и една ми стига,да ида там, че ми писна от вас.
5
6
 
10
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Ех тези учени...Какво ли щяхме да правим бе тях?!
4
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е вярно! Няма по отровна атмосфера от България! Аз това го знам!
3
0
 
38
 
! Отговори
Тома Неверни преди 4 години
Атмосферите им са токсични за нас, но за други живи и мислещи същества може да не са отровни.Пример - около Припят откриха гъба, която се "храни" с радиация. Но тя също е гъба, нали? Къде е писано, че трябва непременно да има качествата на печурките, за да я признаем за гъба?
2
2
 
12
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 години
Вярно е да. Сам съм на эемята, и то от скоро го раэбрах