Земното ядро е спряло да се върти?

Това се е случвало и преди, не било причина за тревога
25 яну 2023 11:16, Нели Христова
173
Земното ядро е спряло да се върти?
Снимка: Pixabay/AlexAntropov86

Изследване на учените от Пекинския университет И Янг и Сяодун Сонг, публикувано в списание Nature Geoscience, съобщава, че земното ядро е спряло да се върти, но това не е причина за тревога. Янг и Сонг информират, че спирането е част от продължителен модел.

Данните от изследването показват, че земното ядро, по-конкретно твърдото му вътрешно ядро, е спирало да се върти и преди. Смята се, че вътрешното ядро преминава през цикъл на забавяне и ускоряване и дори обръщане на посоката на въртене приблизително на всеки 60-70 години, като последното такова е станало в началото на 70-те години на миналия век. Смята се, че това колебание е резултат както от гравитационното равновесие, така и от колебанията в магнитното поле на планетата.

Вътрешното ядро и мантията са донякъде гравитационно заключени. Според теорията флуктуациите (случайните отклонения от средното равновесие – бел. ред.) в планетата карат земното ядро да се движи към гравитационно равновесие. Това движение варира в зависимост от условията в Земята.

Друг фактор може да бъде магнитното поле на Земята. Магнитното поле се генерира в земното ядро и предизвиква движение на течното външно ядро, а следователно и на вътрешното ядро. Тъй като магнитното поле се колебае с течение на времето, се променя и движението на земното ядро. Теорията би могла да обясни редица други явления извън земното ядро. Според Янг и Сонг това, което се случва дълбоко в планетата, може да повлияе на света на повърхността. По-нататъшните изследвания биха могли да предложат прозрения за промените в температурата и други климатични модели, включително промяната на морското равнище.

Природата реагира озадачаващо на променящия се климат в света. Новите открития за влиянието на вътрешността на планетата върху нейната повърхност могат да помогнат на света да разбере по-добре и да се подготви за последиците от изменението на климата.

Янг и Сонг изобщо не разглеждат спирането като проблем, а по-скоро като естествена част от цикъл в рамките на планетата.

Пълният обхват на последиците от спирането на земното ядро и потенциалната смяна на посоката все още не е известен, но откриването на въздействието, което то може да окаже върху климата на планетата, може да промени правилата на играта за кръстоносците на климата по целия свят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
2
 
! Отговори
Чичо леля преди 1 година
Нали и учените трябва да ядът, вече няма какво да се открива и какви изследвания да се правят, сега науката е едно шарлатанство в глобален размер, айде сега дайте им едни пари на учените да правят изследвания на ядрото че да знаем върти ли се не се ли върти , пък да видиш как ще си накупят тесли и мерцедеси с тея пари и вили на френската ривиера и ги чакай , учените са най добри в усвояването на бюджети, по добри даже от нашите к..р..а..д...ц. и. във властта
110
0
 
1
 
! Отговори
И.Б. преди 1 година
Заглавие с променен синтаксис и граматика. Пълно подражание на западноевропейски вестници.
109
5
 
9
 
! Отговори
Анти'ч Ифут преди 1 година
Мъдеее, го видехте тва земноЯдро даСе върти, ве, наивни дресирани май мунки, слушкате само кво ви нашепват глобалните юде омасонски пси хопати, а? Земята е стационарна/неподвижна, с равнинна повърхност, и Небесен Купол/НебеснаТвърд отгоре, като слънцето, луната и звездите, които всички са под купола, се въртят над равнинната земя (под нея има огромни устои). Това се е знаело от всичкиДревни цивилизации. От 600 г., чи футите ви баламосват, че се въртите на кълбе с бясна скорост из измислен космос
108
15
 
6
 
! Отговори
Четете преди 1 година
Предсказано е, че когато земното ядро спре да се върти, Русия ще се разпадне и изчезне завинаги.
107
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съобщително изречение с въпросителна накрая. Да ви таковам и журналистите!
106
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Таман се чудех какво тропа под земята...
105
2
 
8
 
! Отговори
никой на знае? преди 1 година
Видях че ном 38(засега) Ви го е написал. Никой не знае какво има под около 12км надолу. Правили са опити да копаят в дъното на океана, но там е още по-трудно, защото се прави от кораб. Земята има диаметър към 13000км, т.е. до центъра са над 6600км, а ние сме изкопали само 12!!! Така че отдолу под нас може да има всичко, даже и извънземни или каквото си представите.
104
2
 
2
 
! Отговори
Супер Селтак преди 1 година
Лоша работа, инвестирал съм в крипто валута а сега че се гътнем без да си видя печалбата.
103
0
 
5
 
! Отговори
В. преди 1 година
Всичко е относително
102
4
 
4
 
! Отговори
куку от карлукуву преди 1 година
Пуснете катерицата Скрат от "Ледена епоха" , тя ще го завърти.
101
2
 
3
 
! Отговори
до 115 преди 1 година
Краят на света е предречен за 2012та година, което донякъде съвпада с откритието на китайския учен, че спирането се е случило 2009. Дори и да приемем 2020 годи за 2012 според коптския календар, то пак вече сме 2023. Значи са ни помогнали, ако прочетет Друнвало Мелхизедек са ни помагали и преди. Само дето никой не е очаквал да бъде успешно. Освен това китаеца твърди, че това се случва циклично на 70 години. Това е по-странното.
100
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой сложи пръта, та да спре да се върти Земята около оста си! Ах хитреци!
99
5
 
8
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 година
Да знаете, че това е работа на Путин, но ако ЕС ни отпусне едни пари ние ще го завъртим това ядро.
98
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Еми ще има катаклизми ако е истина.Земетресения,пропадания в земната ***,от там цунамита и заливане на ниски брегове,острови ще изчезнат,а може и цели континенти.Вулканите ще избухнат за да освободят натрупаната енергия.Възможно е да се завъртят полюсите,да се разтопи ледът и да има потоп.
97
4
 
11
 
! Отговори
айдеее преди 1 година
ядрото спря, сега остава и слънцето да угасне? После какво, Луната ще спре да виси в небето и ще падне в океана??
96
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВЕРВАМ А З НА КИТАЙЦИТЕ! Я КЪВ ЯК ГРИП ЛИФТНАХА - ХЕМ ЗАТВОРИХА ЗАПАДА, ХЕМ ХВАНАХА ЗА ГУШИТЕ РОББИТЕ СИ!
95
1
 
4
 
! Отговори
Танев преди 1 година
Означава нарастване на Магнитното поле на Земята. Трябва да се знае, че скороста на въртене на Ядрото е много малка. Съотношението на въртене на Магмата спрямо скороста на въртене на Ядрото , определя големината на Магнитното поле. Поляритета на Магнитното поле се определя от посоката на движение на Магмата. В момента тя е Запад Северо запад , погледнато от Източното полукълбо. Към 2025 год. двата Магнитни полюса ще бъдат на един и същи меридиан - тоест Хордата помежду им ще е най-малка.
94
3
 
5
 
! Отговори
До 110 преди 1 година
Земното ядро се дели на вътрешно и външно. Вътрешното ядро условно се нарича твърдо, защото е много плътно, поради високото налягане, иначе е изградено от разтопено желязо и никел, логично поради високата температура.
93
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като не разбираш какво четеш, по-добре си почини
92
3
 
8
 
! Отговори
........... преди 1 година
Какво е това ,,твърдо ядро" след като то е изградено от течен метал и то създава магнитното поле на земята!Няма такова ,,вътрешно твърдо ядро", там температурата е към 6000 гр/целзий и метала е разтопен!