Оранжев код за силни валежи в 5 области, ще прелеят ли реки?

Днес ни очаква отново време с дъжд и сняг в цялата страна
11 яну 2021 06:45, Александър Попов
30
Оранжев код за силни валежи в 5 области, ще прелеят ли реки?
Снимка: БГНЕС

Оранжев код за интензивни дъждове е в сила за 5 области в страната за 11 януари, за останалите 23 кодът е жълт, сочи картата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Оранжев код е обявен за областите Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас, в които ще има значителни валежи от дъжд, със сумарни количества между 35 и 55 мм.

Жълт код важи за 11 януари за областите Варна, Добрич, Шумен, Силистра, Търговище, Разград, Русе, Велико Търново, Габрово, Ловеч, София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен. Там се очакват значителни валежи от дъжд, със сумарни количества между 25 и 35 мм.

В областите Шумен, Силистра, Разград, Търговище, Русе, Велико Търново, Габрово, Ловеч, София-област, София-град и Перник дъждът ще се примесва със сняг.

Още по темата
За областите Плевен, Враца, Монтана и Видин предупреждението е за дъжд и сняг. Там ще има значителни валежи, предимно от сняг. Сумарните количества ще са между 15 и 25 mm. Ще се образува нова снежна покривка - около 10 см, а по поречието на Дунав снегът ще се примесва с дъжд.

Времето на 11 януари

Днес валежите ще продължат и на много места ще са значителни. В Северозападна България ще вали предимно сняг, ще продължи да се натрупва снежна покривка. В Южна България валежите ще са от дъжд.

Минималните температури ще са от около минус 1° в северозападните райони до 5°-6° в крайните южни.

Максималните температури ще са от 0° до 5° в Северна България, в Южна - между 5° и 10°, в крайните югозападни райони и малко по-високи.

По Черноморието ще е облачно и дъждовно. Ще духа предимно умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури на въздуха ще са 8°-11°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.

В планините ще остане облачно, мъгливо с валежи. В Стара планина над около 1400-1600 метра ще вали сняг. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра - около 1°.

През следващите дни

През следващите дни вятърът в цялата страна ще се ориентира от северозапад, отначало ще е слаб, впоследствие ще се усили и с него ще прониква студен въздух. Валежите ще продължат.

Във вторник в по-голямата част от Северна България и планините ще са от сняг, а в Южна и Източна - от дъжд; значителни по количество ще са в югоизточните райони.

В сряда валежите постепенно ще спрат. В четвъртък, след временни разкъсвания и намаления, облачността отново ще се увеличи и ще завали слаб сняг. Температурите ще се понижават постепенно и в четвъртък минималните в цялата страна ще са отрицателни, а в по-голямата част от Северна България и дневните ще остават около и под 0°.

Опасностите

Валежите от последните дни създават опасност от разливи по големите реки у нас. Вероятност от поройни наводнения има по водосборите на реките Искър, Янтра, Русенски Лом и Суха река. По-голям е рискът от разливи по средното и долното течение на Марица, реките Тунджа и Арда, и техните притоци.

Марица има вероятност да премине червения праг за предупреждение при Харманли на 12 срещу 13 януари и при Свиленград на 13 януари. Тунджа ще премине оранжевия праг при Елхово. Черна река ще прескочи жълтия праг в Смолян, а река Маданска - при Мадан.

Значителни повишения на нивата се очакват и за реките Струма и Места в Югозападна България - поройни наводнения са възможни по теченията и притоците им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 3 години
Като размекне почвата силните дъждове такова земетресение могат да докарат не тие работа...
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали го чакаме отдавна този дъжд, че язовирите били празни. Сега вали какво пак сме недоволни? Перничани ореваха орталъка, че нямали вода в язовира си. Сега имат. И 27 милиона хвръкнаха от бюджета бадева. Как ще я запазят тази вода в язовира? Неконтролираните течовете спрени ли са?
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пиша много добър на кабинета те се справиха перфектно със всичко... А тия реки нека им кажат , че не са се справили.. или умрелите да им кажат, че нямаме здравна система...
24
1
 
14
 
! Отговори
Падаря преди 3 години
Язовирите ще се напълнят ,но след месец ВЕЦовете пак ще ги източат.
23
4
 
9
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
До Анонимен 23: Стар и изпитан похват на управляващите е да изкарат хората виновни за всичко недобро, което се случва. Ако няма питейна вода - хората са виновни. Ако няма място в болниците или не достига персонал - хората са виновни. Ето и сега - ако има наводнения, пак хората са виновни. Не са взели лопатата или не пуснали сигнал до властите.А на мен ми липсва инспекция на Бойко с джипа, например на пътя за Рилския манастир. Колко милиона е дал. Ама пътят е непроходим, направен е за сухо време
22
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само едно ми е интересно от всички, които мрънкат за едно друго какво трябва или не трябва ... колко от Вас са се ангажирали с нещо което не им харесва и искат да го променят. Колко са се възползвали от това, че могат да се пускат сигнали като граждани и да се изисква някакъв отговор от властите? Колко взеха лопатата и си почистиха пред сградата, в която живеят? Колко си хвърлиха *** на местата за това и колко хвърлиха в кофите строителни отпадъци(на които мястото им не е там)? И т.н. ...
21
2
 
4
 
! Отговори
Makedon преди 3 години
Abe vie Bolgarite placevte.. kosi kubevte NEMA VODA VO PERNIK ... sega ima voda pak placite.. EBAVE PROSTI KOMSII
20
1
 
11
 
! Отговори
Някой си преди 3 години
Не знам дали някой си дава сметка какви зими е имало преди по тези географски ширини.Осъзнавате ли, че всяка зима има такива, които са отишли на почивка в планината тотално неподготвени и се оплакват после, че не можели да се приберат с детенцето понеже наваляло сняг.Ами то зимата така прави - вали сняг. Все искаме това искаме онова а когато пролетта държавата искаше да се пазят някакви мерки - среден пръст на държавата. Не може хем да не мислите хем да чаката друг да го прави и да го псувате
19
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Реките преляха.Много къщи вече са тотално наводнени.В държавата на Боко Тиквата нищо не е наред.Съд и затвор за тая ***.
18
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хубаво си е времето, подходящо за Зимния Януари. Какви мрънкала са повечето българи - все недоволстват, че нямало дъжд и сняг,а сега, когато вали обилен дъж и сняг, който и е полезен, тия недоволстват. Стига сте мрънкали, а се радвайте, че има сняг и дъжд!
17
1
 
8
 
! Отговори
в НС преди 3 години
Премиера да обясни на Нинова защо язовирите са препълнени и се източват и патките й в Крушовица са стресирани.
16
1
 
9
 
! Отговори
Жалко, но факт преди 3 години
Колега, работата е че язовирите и реките отдавна са пълни с тиня и затова водата няма къде да се задържи
15
0
 
6
 
! Отговори
ХХХ преди 3 години
Реките пълни , язовирите празни ....що е то ?
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само не разбрах защо на това му викат обилен валеж? Това, което виждам даже не е силен валеж.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Суха река, коя Суха река? Търсачката ми казва, че са две в България.
12
1
 
18
 
! Отговори
язовир преди 3 години
Най-накрая да завали и да напълни язовирите че на лято не ми се мисли каква водна криза щеше да се заформи във Варна и Бургас
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
27 млн. лв струваше водопроводът между Мало Бучино и Перник за напълването на язовир студена, а сега ще ги наводни
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До район Северен!?!Мързи ги да си мръднат задниците! Цитират куп нормативни документи за строеж!
9
0
 
5
 
! Отговори
район Северен!?! преди 3 години
Между новотела и хотел марица е джунгла с кърлежи през лятото! Няма СТЪЛБИЧКА!!!Кога ще поставите една обикновена стълбичка за да се слиза а не да скачаме на бретга?
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 2Ти как мислиш :))))))))))))