Ако си майка на убиец

Три филма-акценти от програмата на 18-ия София Филм Фест
Обновена: 24 фев 2014 17:21 | 24 фев 2014 17:11, Петя Славова
0

Кадър от "Уроци по хармония". Снимка: София Филм Фест

 Двусмислен портрет на вманиачената майчина любов ни представя Калин Петер Нецер в "Позиция на дете". Това е едно от трите нови предложения на София Филм Фест.

Румънският филм е носител, и то напълно заслужено, на „Златна мечка” от Берлинале 2013,.„Позиция на дете” е изграден около история в стила на съвременната румънска реалистична школа, в която на почит е острата неподправеност, обвита в минорни тонове.

Богато мамино синче, шофирайки с превишена скорост, блъска дете, което умира. Майката на виновникът, преуспяла архитектка, свикнала сред обществото да се перчи с портфейла си, е решила да измъкне сина си от кашата чрез подкуп. Ролята на богатата жена е поверена на Луминита Георгиу, която изгражда блестящо изпълнение. На Берлинале ’13 освен „Златна мечка” филмът получава и наградата на ФИПРЕССИ, както и Награда „Телиа” в Стокхолм ’13 и номинация за най-добра актриса (Луминита Георгиу) на Европейските филмови награди ’13

Следва „Уроци по хармония” на Емир Байгазин е носител на Сребърна мечка за операторско майсторство, а историята, която разказва с брилянтната си картина е за момче, което трябва да приобщи склонността си към истина, ред и перфекционизъм в свят, изпълнен с насилие и безкомпромисни съревнования.

Авторът Байгазин отдавна е заявил своя усет към социалните проблеми и преди да създаде тази раздираща драма, разкриваща тъмните дебри на детското насилие, е заснел няколко късометражни филма, с които си спечелва доверието и положителните оценки на тайландския режисьор Пен-Ек Ратанаруанг и иранския творец Мохсен Махмалбаф.

Следващият филм в програмата, който е добре да не пропуснем е "Спусната завеса" на режисьора Джафар Панахи. Това е негов втори филм след наложената му от иранските власти 20-годишна забрана за творчество. Историята с еднозначно заглавие ни разказва за мъж и жена, които се укриват от властите. Той гледа куче, което няма право да притежава, а тя носи вина, че е била на забранено парти на плажа. Филмът е създаден по време на доста тежък период за своя автор – в момент, в който не намира утеха от принудителната изолация и обмисля самоубийство. „Спусната завеса” получава „Сребърна мечка” за сценарий и номинация за „Златна мечка” на Берлинале ’13, както и Номинация за най-добър режисьор и сценарий на Азия-Пасифик ’13..


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари