СФФ с фестивален дневник: Ден осми

Стефан Лаудин на фокус на осмия ден
1 апр 2020 09:50, Петя Славова
0
СФФ с фестивален дневник: Ден осми
Кадър от "Сестра". Снимка: София Филм Фест

Ден 8 на 24-тия София Филм Фест беше планиран за  19 март 2020. В днешния онлайн дневник на фестивала ще ви представим Стефан Лаудин, директорът на Варшавския международен кинофестивал, който е член на журито за най-добър български игрален филм.

Негови колеги са Гайа Фурер, артистичният директор на програмата "Венециански дни" (Giornate degli autori) на най-стария кинофестивал в света – Венеция, и Ахмед Шауки, артистичният директор на фестивала в Кайро. Стефан е един от най-близките ми приятели. С него сме част от Фестивалния бенд, който ще ви представим скоро. Преди известно време той предложи на българската рок-група "Делта Рустърс" да запишат песента на приятеля ми Петър Георгиев-Пешето "Ритъм" заедно с китайската режисьорка и певица Зу Шин Хоу. Това трябваше да се случи в София през март, но го отложихме, както и фестивала. В този брой ви представяме Зу Шин и нейния филм за баща й, един от първите рокаджии в Китай – "Баща ми е рокер".

На осмия ден е премиерата на един от най-успешните български филми на 2019 – "Сестра" на Светла Цоцоркова, стартирал от фестивала в Сан Себастиан с награда, а по-късно триумфирал в Котбус, Скопие и на други фестивали по света. Специални видеопослания отправят Светла, съсценаристът и продуцент Светослав Овчаров, и актьорите Асен Блатечки и Елена Замяркова.

В този ден е и световната премиера на новия документален филм на Адела Пеева "Мълчание с достойнство" за Ирина Акташева и Христо Писков, автори на един от най-значимите филми в историята на българското кино – "Понеделник сутрин" (1966), спрян от комунистическата цензура, което се отразява и на живота и професионалния път на създателите му. Адела Пеева, носител на Наградата на София, е със специално обръщение към зрителите.

Ще представим и филма от Балканския конкурс "Летящият цирк" на косовския режисьор Фатос Бериша.

На този Ден 8 са програмирани 20 филма. Ще ги гледаме в кината на София Филм Фест в четвъртък, по-късно тази година, 2020.

Ваш,
Стефан Китанов – Кита
Директор на СФФ

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари