"Страх" в Дом на киното

"Галактика Андромеда" е другият филм от СФФ
Обновена: 29 апр 2021 15:53 | 29 апр 2021 10:47, Петя Славова
0
"Страх" в Дом на киното
Кадър от "Галактика Андромеда". Снимка: Арт фест

Още филми като част от програмата на тазгодишния София Филм Фест може да видим и на 29 април в Дом на киното.

Първата прожекция е в 16.00 е началният час на прожекцията на още един филм от Балканския конкурс
на 25-ия СФФ. Удостоен с награда в Сан Себастиан и с номинация за "Сърцето на Сараево", пълнометражният дебют на Море Рача "Галактика Андромеда" пресъздава историята на 52-годишен безработен механик, който наема ремарке, за да живее в него.

Дъщеря му е в тийнейджърска възраст и е изпратена в сиропиталище след смъртта на майка ѝ. Въпросът е дали двамата ще успеят да се сближат. "Творбата е топъл, класически конструиран филмов разказ за връзката между баща и дъщеря с открояващ се креативен визуален стил, който впечатлява и насочва вниманието към таланта на младата косовска режисьорка", пише в ревюто си Cineuropa.

В 20.30 часа започва прожекцията на "Страх" - най-новият филм на Ивайло Христов! Това е история за толерантност и човечност, за отчуждение, но и за нужда от близост, за предразсъдъците, породени от страха от различното – тази история едновременно натъжава и разсмива. Филмът бе удостоен с Голямата в Талин и с четири приза, включително голямата награда, на фестивала "Златна роза" във Варна. Самият режисьор определя филма си като сурова любовна история и дори като "абсурдна комедия" и споделя, че го е нарекъл "Страх", защото това е чувството, което изпитваме към хора, които не познаваме.


0
Още от СФФ 2020
Съсед срещу съседа в "Зора"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари