Руският режисьор Иля Хржановски представя в София "ДАУ Наташа"

Срещата с него е на 16 септември
17 авг 2021 16:12, Петя Славова
3
Руският режисьор Иля Хржановски представя  в София "ДАУ Наташа"
Снимка: София Филм Фест

Руският режисьор-експериментатор Иля Хржановски лично ще представи в София своя филм "ДАУ. Наташа". Срещата с него е на 16 септември.

Хржановски е роден на 11 август 1975 година в Москва. Завършва режисура във ВГИК. Първият му сериозен успех идва с филма "4" през 2005 година. Бунтарски и иновативен за руското кино, той му носи международно признание и отличия от фестивалите в Ротердам (голямата награда "Тигър"), Анталия, Атина, Буенос Айрес, Сочи, Трансилвания и др., както и номинация за Европейските филмови награди.

Проектът "ДАУ" (13 филма) на Иля Хржановски беше представен на втория София Мийтингс през 2005. В началото на 2019 година в две парижки кина се реализира част от интерактивното преживяване, конструирано от пълнометражни филми, визуални проекти и арт инсталации, за което зрителите са получавали персонални „визи“, придружени със специален смартфон-"водач" на зрителя в това предизвикателство. Филмът "ДАУ. Наташа" бе селектиран в основния конкурс на Берлинале 2020 и отличен със "Сребърна мечка" за операторското майсторство на Юрген Юргес (работил с Фасбиндер и Вим Вендерс).

Целият проект е посветен на живота на съветския физик и лауреат на Нобелова награда Лев Ландау (1908-1968). Проектът придобива почти митичен статут като едно от най-амбициозни начинания в съвременната киноистория. Идеята е да се представи в достоверна художествена форма тоталитарния режим в Съветския Съюз през Сталинските години и след тях.

"ДАУ" е семантичен код за тогава свръхсекретния научен институт на проф. Ландау. Мултимедийният проект, сниман в продължение на повече от 10 години, променя начина, по който се създава кино като цяло. Снимките са без прекъсване, 24 часа в денонощието, в сграда в Харков, наречена "Институтът", изцяло преобразена в духа на епохата, в нещо като паралелна реалност. Стотици участници решават да изоставят познатото ежедневие и се съгласяват да се включат в този своеобразен научен и философски експеримент, като всеки детайл от живота им подлежи на заснемане.

Сред участниците са били Марина Абрамович, оперният и театрален режисьор Питър Селърс, перуанският шаман Гийермо Аривало Валера и още много други. Филмите са реализирани с радикален киноезик на ръба между игралното и документалното кино, почти без професионални актьори, като за част от ролите са ангажирани действителни учени – професори и дори един бивш следовател от КГБ, който играе себе си. Заснети са повече от 700 часа материал на 35 мм лента.

Фокусът на "ДАУ. Наташа" е само върху част от материала на проекта – филмът ще бъде представен в програмата на есенното издание на 25-ия СФФ лично от неговия автор Иля Хржановски, който беше член на Международното жури на фестивала.

 


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
4
 
2
 
! Отговори
Снимката преди 1 месец
От тази снимка като гледам явно ще има брутални секс сцени само заради това може да си заслужава да се гледа.
2
0
 
4
 
! Отговори
А, мерси, преди 1 месец
неква руска ала документална граница:(
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не ща да се срещам.