Има „замесени лица” в трагедията с асансьора, ще носят отговорност

Ще спират ремонта на асансьорите с части втора ръка, откриват и спешен телефон
17
Има „замесени лица” в трагедията с асансьора, ще носят отговорност
Снимка: архив БТА

На третия ден след трагедията с асансьора, който полетя в жилищен блок София и уби жена, все още няма посочен виновник. Институциите все пак вече говорят за „замесени лица”, които носят отговорност.

На среща между вицепремиера Екатерина Захариева и шефа на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Стефан Цанков бяха обобщени причините за трагедията и набелязани мерки, които да избегнат нова.

Некачествен ремонт на асансьора, недобра работа на поддържащата фирма и пропуснати проверки от страна на надзорната фирма са довели до  инцидента, съобщиха от регионалното министерство. „Замесените в случая лица носят и отговорност по Наказателния кодекс. Очаква се в близките дни ДАМТН да изпрати подробен доклад по този случай до прокуратурата”, пише още в информацията за провелата се среща.

Още по темата
Вицепремиерът Захариева се е ангажирала да придвижи за обсъждане и промени в закона за техническите изисквания към продуктите, предложени преди време от Агенцията.

„Не бива да убиваме конкуренцията, но не бива и да рискуваме живота и здравето на хората,  като допускаме асансьорите да се обслужват от фирми без достатъчно хора и техника“, обяви министърът. Тя разкритикува и липсата на  регистър  на асансьорите в страната, което е пречка за качествен контрол.

Сред предложенията на Агенцията за промени в нормативната уредба, касаеща законите, е да се спре с използването на части втора употреба при  ремонт на асансьори, а проверките им да станат веднъж годишно, а не както досега - на три години. ДАМТН иска да се въведе и национална гореща линия за сигнали за нередности.

Фирмите, които ремонтират асансьорите, ще трябва да поставят задължително стикери на видно място кога за последно е извършена надзорна и функционална проверка.

Агенцията настоява да се промени и начинът, по който се дава лиценз на фирмите, които ремонтират и осъществяват надзор над асансьорите. Проверката на място при издаване на лиценз да се извършва от комисия, различна от комисията, която е разглеждала документите на кандидата за лиценз преди това”, е идеята на ДАМТН.

По време на срещата е обсъдена и възможността да се отнема временно лиценз, ако се открият нарушения.

ДАМТН предлага още всички служители да са назначени през цялото време във фирмата на постоянен трудов договор и на пълно работно време, както и броят на техническите специалисти в поддържащите фирми да бъдат пропорционални на броя на поддържаните съоръжения.

По време на разговора е обсъдена и възможността, ако се установи нередност от поддържащата фирма, асансьорът да се спира временно от употреба до извършването на ремонт. В момента масово се допускат компромиси в тази посока.
 


17
Още по темата: асансьорСофияинцидент
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
Nasko преди 6 години
В това, че ще намерят и осъдят някого "замесен" съм на 100% - Сигурен, но Защо Държавата е абдикирала от пълноценния контрол, но съм и 100% Сигурен, че "ЗАМЕСЕНИТЕ" в Далаверата КТБ...няма да се намерят:)))Тази Прокуратура е...
12
1
 
1
 
! Отговори
SHAKA преди 6 години
AZ SUM ASENSORIST OTSKORO TAM KUDETO RABOTYA TOVA NE MOWE DA SE SLU4I NIIIKOGA OK SMENETE POGOLOVNO AVARIINATA TEHNOLOGIA NA ASENSORITE OBORUDVANETO I OTGOVORNITE LICA ZA TOVA I RAZBERETE 4E BEZ PARI I NOVI MATERIALI VSI4KO SE PLA6TA S 4OVE6KI WIVOT SUBUDETE SE HORA NE STRUVAME DVE STOMANENI VUWETA PO 5O METRA
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
инфо на адрес nbslift
10
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някоя кокошка ще изгори ми се струва...
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки е жаден за пари в тази скотска държава, ама ЖАДЕН. Осъзнайте се малко бе хора, не всичко в този живот е средство.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да има контрол върху работата на тези фирми. Да създадат един контролен орган, който да проверява по 20 случайни машини всеки месец, на принципа на данъчните проверки. Само че като се има предвид огромния оборот на фирмите за поддръжка, съответната комисия едва ли ще остане обективна за дълго... Тъжната българска реалност!
7
4
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Защо трябва да се променя наредбата заизползване на резервни части втора употреба за ремонт на асансьори ?Защото возели хора.А резервни части втора употреба за автомобили-може.Те сигурно возят чували с картофи.Автоморгите никнат като гъби .Целият живот на българина се превърна във втора употреба .Ще започнат нещастни случаи и с автомобилите ,както с асансьорите.Замисляме ли се?Бог да прости невинните.
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЯМА да се намерят виновни, както няма да има виновни и по случая с КТБ.защото НАРОДА Е ВИНОВЕН ...,че продължава да спи.
5
2
 
11
 
! Отговори
АНТИОВЦА преди 6 години
Аз също съм работил 35 години по блоковете и ЗНАМ, че асанссьорните помещения, ТРЯБВА ДА СА ЗАТВОРЕНИ и само ключ и достъп до тях трябва да имат асансьорните техници. При нас всеки може да влезе в тях, ТЕ СА ОТВОРЕНИ!
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко това е много хубаво, но проблемът при сегашния случай, доколкото разбрах аз, е в некачествена подръжка, а не в липсата на проверки и подръжка. Т.е., проблемът е, не че никой не си върши работата, а че си я вършат през пръсти. Кой държавен орган има задължението да инспектира асансьорите? Така и не се разбра. Те да налагат санкции. Ако ресторант отрови човек го затварят, ако фирма техници убият човек какво става? Май нищо. Временно можело да им отнемат лиценза...
3
2
 
13
 
! Отговори
Асансьора ми говори преди 6 години
Важното е да има БИЗНЕС и да въртим едни пари!
2
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фирмите,които са правили ремонта и надзора -солидарно на съд!
1
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАКТО ВИНАГИ В МУТРО-ТИКВОЛАНДИЯ ВСИЧКО СЕ ПРАВИ СЛЕД КАТО СЕ ОБЪРНЕ КАРУЦАТА. ЗАЩО НА ТОЗИ АСАНСЬОР НЕЕ СРАБОТИЛ СКОРОСТНИЯТ ОГРАНИЧИТЕЛ КОЙТО ТРЯБВАШЕ ДА ЗАДЕЙСТВА КЛИНОВЕТА НА КАБИНАТА? РАБОТИЛ СЪМ 25 ГОДИНИ КАТО АСАНСЬОРЕН ТЕХНИК ТАКИВА ЧУДЕСА НЕ СА СЕСЛУЧВАЛИ. ДА СЕ СКЪСАТ ВЪЖЕТА И ДА НЕ ЗАДЕЙСТВА СКОРОСТНИЯТ ОГРАНИЧИТЕЛ. ИМАМ ЧУВСТВОТО ЧЕ ТЕЗИ КОИТО СА ПРАВИЛИ РЕМОНТА СА ХВАНАТИ ОТ УЛИЦАТА. МОЖЕ ЛИ ДА СЛОЖАТ ДВЕ ВЪЖЕТА С РАЗЛИЧНА ДЕБЕЛИНА? ТОВА Е ПРЕДУМИШЛЕНО УБИИСТВО.