За нова визия: Гранит, лампи и зеленина в центъра на София

Но как ще изглежда площад "Славейков"? Търговците са недоволни
12 фев 2017 15:00,
54
За нова визия: Гранит, лампи и зеленина в центъра на София
Снимка: bgonair.bg

Нови настилки, енергоспестяващо осветление, допълнително озеленяване, по-съвременна визия - центърът на София ще претърпи цялостна трансформация след броени месеци. През лятото започва реконструкцията на две от централните зони – в района на Народното събрание и "Александър Невски", както и по ул. Граф Игнатиев. Цялостната реконструкция на площад "Славейков" обаче поставя под въпрос бъдещето на книжния пазар там.

Иван продава книги на площад "Славейков" от 23 години. Заради предстоящите ремонти пазарът ще бъде временно преместен другаде.

Идеята е след реконструкцията книги да се продават само петък, събота и неделя. Търговците обаче недоволстват. Освен това през уикендите продажбите са най-слаби, твърди Иван.

"Човек, който разчита на тази работа, който ще работи 3 дена, какво ще прави другите 4 дена? Нищо няма да прави, ще се откаже!", отговори си сам той.

"Все едно Латинският квартал в Париж да работи само петък, събота и неделя, а през другото време да е бакалница", допълни и друг търговец пред Bulgaria ON AIR.

Местните власти не коментираха кога и къде ще се преместят книжния пазар, нито пък дават категоричен отговор за бъдещето му.
 
"Със сигурност ще има книги, някаква търговска дейност, но сегашната визия е незадоволителна", коментира зам.-кметът на София Тодор Чобанов.

Зеленчуковият пазар по ул. "Граф Игнатиев" също ще смени визията си, но и местоположението си - в уширенията от другата страна на улицата, като идеята е и този пазар да бъде седмичен.

При ремонта изцяло ще се подменят настилките в центъра на столицата. Те ще са от гранит, с минимална дебелина от 8 см. Това гарантира техния живот през следващите 20 години. Ще се забрани движението на коли от "Алабин" до "Евлоги Георгиев", трамвайният транспорт ще се запази.

Обновяването ще струва около 46 млн. лв. От тях общината ще отпусне около 3 млн. лв., а останалото са европейски средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
4
 
1
 
! Отговори
Прованс реге преди 7 години
Нормално е след като провинциалисти превзеха управлението на София традициите да не се спазват. Пазара на пл.Славейков е традиционен и не трябва да се премахва. Станахме по-католици и от папата. С тези пари може да се направи нещо друго напр. ремонт на доста окаяни подлези.
45
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези сергии с книги отдавна изживяха времето, необходимостта и търсенето си. Прекрасни, заредени и уютни книжарници има отдавна на всеки ъгъл. Антиквариати за книги - също. От поне 10 години почти всяка седмица купувам книга и никога от "Славейков", въпреки че живея в съседна пряка. Книгата заслужава да влезеш на топло, да погледнеш, да избереш и да купиш. Не биташки сергии с крясъци и бутане на бързащи хора. Дано разкарат този катун по-бързо от площада!
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лошото е, че само ще се усвоят едни пари, а както до сега няма да има нищо качествено направено. От Министерство на енергетиката свалиха врачанския камък от стените за да налепят стириопора и да се усвоят парите. Това, че камъка е в пъти по скъп и по добър като изолатор, не им попречи да извършат тази простотия и никой не носи отговорност за това. Това си е абсолютен вандализъм толериран от високо.
43
0
 
31
 
! Отговори
111 преди 7 години
Книгите не са заленчуци та да се продават по сергии на открито, все едно сме на турски пазар. Ние сме европейска държава и като такава мястото на книгите е в книжарниците и библиотеките, затова площада трябва да се разчисти и обнови.
42
13
 
12
 
! Отговори
Черен хумор преди 7 години
Крадливата учителка по руски език, пак е намислила да гепи едни пари. Но аз вече няма да плащам данъци на крадливи комунисти. Добре че Летище София още работи.
41
2
 
26
 
! Отговори
Сандо преди 7 години
тоя боклучарник дето е в момента да се омита!
40
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз зеленина не виждам на проекта,пък за вас не знам.Къде са дърветата?
39
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А депутати *** на всяко дърво в Борисовата няма ли да има?
38
5
 
38
 
! Отговори
111 преди 7 години
Жълтите павета в София да станат пешеходна зона и велоалеи, който иска да се вози с кола има ново околовръстно, а има и метро.
37
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гранита е радиоактивен. Не ги разбирам тия дето го ползват в строителството. Като едно време азбест как се ползваше за изолация - сега никъде не го слагат защото е токсичен.
36
4
 
36
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Ау, горките!И вече няма да могат да продават с чудовищна надценка? И да увиват инигите с целофан, за да не разбереш, че липсват цели глави вътре?Ужас!Ами продажби без касови бележчици? Купуване на безценни книгиза по 2лв от закъсали старци?Тц, тц, тц.... Би било чудесно да се ометат от там тези некъпани измамници.
35
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Зевзек 38най добре е парите да се дадат на Позитано 20 за изборите или лично на г-жа Лъжа за кеф. Дай им на другарите да крадат и нищо друго не ги интересува. Добре , че беше ГЕРБ та София да заприлича на Европейски град. Другарите 50 години нищо не направиха , а само крадяха .
34
7
 
27
 
! Отговори
Зевзек преди 7 години
Като гледам как "оправиха" Витошка направо не искам да пипат никъде, колкото и да е мизерно. Освен, че ще изчезнат едни милиони нищо няма да се промени. По-добре да дарят парите за някоя операция на някое дете!
33
9
 
31
 
! Отговори
Честито преди 7 години
Борисов... оставяме държавата с 1 милиард резерв (живи пари).Да ама преди малко взехме над 16 милиарда НОВ ДЪЛГ... живи пари.Живот на кредит и градинки за бал*ците.
32
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е само на макет.Не им вярвайте.Нищо няма да направят.
31
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Примерът с надписаната корична цена наистина е покъртителен. Като дете и аз преживявах същото. В училище казваха- "Учебникът струва 8лв..". Отивам на Славейков- наглецът ми иска 12. Отивам в първата книжарница и си го купувам за 8. Не стига, че укриват поне половината си данъци, ами и реват. Сигурен съм, че общината ще им направи красиви павильончета да продават. Лошо няма, ако си плащат данъците. А те не го правят, гарантирано. Или поне не всички от тях.
30
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези така равно наредени настилки на картинката, в действителност само няколко месеца след ремонта ще са на вълни, с изкъртени плочки и павета, а в дъждовно време ще жвакат и ще подскачат като стъпваме върху тях. Просто по стара българска традиция ще направят всичко без бетонна основа - ще хвърлят малко пясък и отгоре ще наредят настилките. Така трае до рязането на лентата.
29
1
 
38
 
! Отговори
край преди 7 години
Една снобка се сополивеше как книгите били изгонени на улицата /на Славейков/ а истината е точно обратната - като през 90 те години разрешиха там да се продават книги после кои и защо да плаща за да наеме книжарница и да плаща наеми. Крайно време е да се сложи край на продажбата на книги от посинели от студ търговци, дето ги разнасят в кашони и всяка вечер ги прибират в околните мазета.
28
1
 
18
 
! Отговори
Сп??нс преди 7 години
И друг път съм давал пример с Испания , битака отваря вторник четвъртък и събота от 8-14 ч , понеделник-сряда и петък е зеленчуков пазар със същото работно време. През останалото време си е паркинг
27
1
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като дете си купувах учебници от Славейков. Всеки "търговец на книги" лъжеше, лепейки по-висока цена от коричната. Разправях се с тях, те ме заплашваха. Крадяха от мен, от съучениците ми. Защото да мамиш дете си е кражба. Вечер след като затворят сергиите, всичко тънеше в смрад и мръсотия- кашони, остатъци от храна, найлони. Тези дребни тарикати не желая да се помещават в центъра на моя град. Точка.