Решено, в София: При мръсен въздух – без коли, метрото – без пари!

Столичани ще сменят автобус и метро с един билет до две години и половина
11 май 2017 07:00,
213
Решено, в София: При мръсен въздух – без коли, метрото – без пари!
Снимка: архив "Булфото"

В дните, в които въздухът в София е много мръсен, ще се налага да оставяме автомобилите и да се придвижваме с градския транспорт. Той пък ще бъде безплатен.

Това реши транспортната комисия в Столична община вчера, като прие програмата за управление на качеството на атмосферния въздух в София.

Новите разпоредби ще са поредните мерки в битката срещу мръсния въздух в столицата. Заради това в дните с повишени нива на замърсяване се предвижда градският транспорт да бъде безплатен, а придвижването с автомобили да бъде ограничено, съобщи БНТ.

Транспортната комисия в Столична община реши още в София да се въведе зона, в която автомобилите да не могат да се движат с повече от 30 км/ч. Това ще е така наречената "успокоена зона4 и тя ще е задължителна за някои от районите на столицата.

Още по темата

До края на лятото ще бъде готова и система за ранно предупреждение на столичани при прогнонза за очаквано превишаване на нивата на фините прахови частици във въздуха.

София предвижда до две години и половина да се въведе промяната в таксуването на пътниците в градския транспорт. Тогава столичани ще могат да пътуват с един билет в повече от едно превозно средство. Това ще стане след въвеждането на електронна система за таксуване в Градския транспорт.

Това означава, че ако си купим билет от автобуса с него след това ще може да се качим в трамвая, тролея или метрото, обясни шефът на Центъра за градска мобилност Христиан Петров.

Все още обаче няма взето решение за това как ще се отчита цената на пътуването – дали според изминатото разстояние или почасово.

Сигурно е вече, че електронните билети и картите ще може да става чрез компютър и телефон.

В петък се очаква да бъде обявена обществената поръчка за избор на изпълнител на електронна система за таксуване в Градския транспорт.

Последната година стойността на тикет-системата се увеличи рекордно от 20 на 88 млн. лева, а сега Столичната община удължи и времето за изпълнение от 18 месеца на две години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може да е с Евро 5,6, или колкото си иска и пак да пушляви като кюмбе. Износен мотор, задръстени филтри, прецакани egr колани и всичко това не без съдействието на лошите горива и масла.
78
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо тогава купуват дизелови автобуси?Защо не си изпълняват задължението за контрол по строителните обекти?Защо издават разрешителни за строежи в така наречените въздушни коридори на София?Май причината е друга а не замърсяването. Просто искат да направят оридвижването на армията от чиновници, депутати и всякакви други хрантулници по-лесно.
77
2
 
16
 
! Отговори
Георги преди 6 години
До АнонименСамо да ти кажа че колите с газови са доста по-безвредни от 20 годишните дизелови и бензинови автомобили. Образовай се !
76
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам много ниски данъци на електрическите коли и високи на колите с газови уредби.
75
8
 
2
 
! Отговори
Пенчо питанката преди 6 години
Ама ще спрат и тези с електрическите автомобили, нали? Защото в обшината са *** :DА иначе технически преглед се минава със свален катализатор ;) А защо просто не спрат от движение всички автомобили, които не покриват евро5 (или 4, все тая)?
74
1
 
16
 
! Отговори
Goshko преди 6 години
Софийска община говори за чистота на въздуха а още таркалят нафтовите икаруси.. направете го безплатен целогодишно за да има някакъв ефект. Най голям ефект обаче ще има адекватна мрежа от велоалей,удобна за велосипедистите не само да отбием номера..
73
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 94 - стига глупосдружба-4 до Павлово. Пробвай и тогава говори
72
0
 
12
 
! Отговори
Петър преди 6 години
"Сигурно е вече, че електронните билети и картите ще може да става чрез компютър и телефон."КАКВО Е ИСКАЛ ДА КАЖЕ АВТОРЪТ?
71
16
 
1
 
! Отговори
До 94 - стига глупос преди 6 години
Ти сигурно работиш в Панагюрище, щото няма разстояние в София за час и половина, като се има предвид, че винаги частично може да се използва метро
70
6
 
11
 
! Отговори
Тони преди 6 години
Пак Българска недомислица, как ще спрат всички коли, тия акъл имат ли? Хората в Европа вече са го измислили и го прилагат - в много германски градове всички превозни средства имат стикери в зависимост от това колко замърсяват и тези от тях, които са над определана граница не се движат в центъра на гарда. Така всички стари таралясници без катализатор се карат само извън големите градове.
69
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
***, размърдайте се и спрете да тровите вас, нас и децата ви/ни! Не виждате ли, че ад да се кара в тия задръствания и коства само нерви! По-бавно е и е по-скъпо и не обяснявайте версиите с 2-та литра газ! Айде който не газ ок/почти не замърсява/ ама дизелите......Вече има метро почти до всички краища на София!
68
2
 
21
 
! Отговори
До преди 6 години
работата ми са 17 км. С градския транспорт и ходенето пеша от/до спирките е час и половина в една посока. И да ми платят, не бих си го причинил.
67
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Номер 71 - точно така! Само че, през 90-те се почна с мутрите, за съжаление. сега толсова много мутри се навъсиха, че вече няма спасение....
66
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм си купила карта за цялата година? Как ще мога да се възползвам за дните с безплатен транспорт?
65
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еееее, доживях!
64
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимени наложително ако имаш ранни или късни смени, когато градския е на 20-40 мин., или сменяш 2 или повече транспорта...
63
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Сигурно е вече, че електронните билети и картите ще може да става чрез компютър и телефон." - Браво бе редакция, всичко разбрах!
62
2
 
13
 
! Отговори
иван преди 6 години
ами ние с картите, как ще ни компенсират, че сме платили и неможем да позваме безплатно?
61
1
 
25
 
! Отговори
Eдин преди 6 години
ден без коли и градският транспорт колабира. И в момента с тези половинки рейсчета е ужас, а ако трябва всички да се мачкаме в тях ще има размирици. Метрото за повечето квартали е лукс.
60
6
 
3
 
! Отговори
До 81 преди 6 години
Що пишеш глупости бе! Карта за целия градски транспорт е 50 лева! Ако можеш да смяташ, смятай