В битката за топлото първенец е… климатикът

С него отоплението е 5 стотинки за киловатчас, а с парно – 11
29 окт 2018 08:20,
103
В битката за топлото първенец е… климатикът
Снимка: flickr

Отоплението с климатик дори само на скъпата дневна тарифа вече е два пъти по-евтино отколкото с парно. Това показват последните изчисления на Института за енергиен мениджмънт въз основа на цените по последните решения на Комисията за енергийно и водно регулиране, които ще действат тази зима.

Изчисленията показват, че с климатик през деня отоплението излиза 5,32 стотинки за киловатчас топлинна енергия, а с централизирано парно е 11,14 стотинки.

Проучването на института представя сравнение на най-често използваните системи за отопление в сектора на жилищните сгради в България като цените на енергоносителите, които се определят свободно, са формирани на базата на направено пазарно проучване на актуални публични ценови оферти на доставчици.

Отоплението с газ излиза с около 2 стотинки на киловатчас по-евтино отколкото с парно, но не са взети предвид огромните разходи за докарването на газ до дома и за изграждането на инсталация.

Прави впечатление, че отоплението с дърва - било с печка на дърва или с камина, е сравнително скъпо. Причината е в поскъпването на дървата за огрев тази есен, пише "24 часа".

В проучването не е включена информация за разходите за транспорт и доставка на съответния енергоносител, текущите разходи за поддръжка и разходите за закупуване на дадена система за отопление.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
2
 
0
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Нещата се променят ако отоплявал с духалка 1 стая ок, но ако отоплявал 3-4 и искаш неограничено количество БГВода ,защото сте четирима човека?
93
2
 
0
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Аз не съм ,,бабичка,, мъж на 42 г, и то с диплома и опит в електро обзавеждането. В статията се говори за това колко струва 1 киловат топлина при различни начини за отопление, а не с кой най много се пести. Духалките и климатиците ти дават възможност да спестиш, можеш да ги включиш за 6-8 часа вечер когато се върнеш от работа и да ти е комфортно, после юргана през глава и спираш. С парното този вариант не става. Но ако искаш жилището ти да е отопление 24 часа защото винаги в него има някой,
92
2
 
0
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Както винаги, коментиращите тук бабички не са съгласни. Те си знаят от едно време, че парното е най-добро и нищо друго не приемат, нито желаят да опитат нещо ново или да си мръднат мозъка. Парното е кражба, разберете го най-накрая! Аз даже се отоплявам с духалки, а не с климатик, които са най-скъпите, и пак ми излиза по-евтино и ми става по-топло, отколкото ако набича *** парно.
91
5
 
1
 
! Отговори
Мартин преди 5 години
Интересно е как се сравнява парно с климатик, при условие, че не са предвидени инвестиционните разходи за климатика, отделно поддръжка и много други! Топлото няма подобни неща, инсталирано е и раходи няма! Ако всеки си плаща сметките и не краде, нещата биха изгеждаи по друг начин за хората, които са недоволни. Това за мен е някаква поръчкова статия на БСП, които от край време атакуват топлофикация. Защо? Проблемът си е техен... вие просто не се оставяйте на манипулации и на заучени фрази!
90
4
 
9
 
! Отговори
шоп преди 5 години
Не знам как ги изчисляват тези киловати, но с климатика на електромера свят му се завива. Май се е свило потреблението на ел. еннергия та затова ни лъготят.
89
4
 
6
 
! Отговори
Мария преди 5 години
Аз съм на парно от години. Нищо не може да замени екологичния и ефикасен начин за отопление. Не знам защо са тези манипулативни изказвания за климатиците...
88
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са абсурдни стойности, за климатиците, не знам как са ги изчислили, но не са верни, поне за градове на територията на България. 5,32 стотинки за киловат, това означава коефициент 4. За такъв коефициент е необходимо средната температура ноември-март да е поне 7 гр, няма нито един такъв български град, това са температури характерни за средиземноморието.
87
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Парното е най-добрият вариант, но трябва да се плаща на кубатура, както беше по-рано, за да е още по-евтино.
86
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като искаш да ти е топло-ще плащаш!
85
4
 
8
 
! Отговори
opetkov преди 5 години
И най-пазената тайна на монополистите е колко трябва да платиш като краен потребител за 1000 куб.м. газ.
84
7
 
8
 
! Отговори
opetkov преди 5 години
Отоплението с газ би било най-евтино и екологично, но в БГ то зависи от руските и български монополисти: Газпром, Булгаргазтранспорт, Овергаз, които си играят с цената както си искат и това го прави много рисково. Да не говорим, че една газова инсталация е най-голямото капиталовложение за отопление и най-неприятна за изпълнение. В момента съм на климатици и правя сравнение с подобен апартамент на газ и разходите са почти еднакви, а аз имам и охлаждане през лятото.
83
11
 
8
 
! Отговори
opetkov преди 5 години
До Анонимен82 Смехурко, а как ще го докараш Белене на 5 ст тока като дори по най-изкривени и натъкмени сметки не пада под 35 ст тока от Белене? Освен това, ако не знаеш,че ако се построи Белене, няма да може да работи постоянно Козлодуй и ТЕЦ-овете Марица. И ко прайм тогава? В момента през лятото консумацията на еленергия пада под 3.5 Гвт, а наличните мощности са над 10 Гвт. Само пълен *** би мечтал за безсмисления руски атомен самовар. Такива като тебе помагат на продажните ни управници.
82
9
 
11
 
! Отговори
Румяна преди 5 години
Много от моите съседи си плащат съвестно парното и нямаме никакви проблеми със сметките. Климатици не мисля, че вършат работата, при условие, че трябва да се закупи по един за всяка стая, за да работи ефективно!
81
4
 
4
 
! Отговори
до 85 преди 5 години
Само в България ли? *** в Северна Америка, там всичко е на климатик.Колкото до Европа, все по-популярни стават топлинните помпи, където икономията на електроенергия е невероятна и нищо не може да се сравни с тях. Но в България все още не са толкова популярни, затова и авторът на статията не ги е споменал.
80
10
 
13
 
! Отговори
Стефан преди 5 години
Климатици... как ли пък не! Топлото е най-екологичната енергия. Аз съм доволен от парното! Ако повечето хора не крадат и не са тарикати, няма да има оплаквания!
79
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Климатика става само за малък апартамент. Ако трябва да се отопли голяма къща на 2-3 етажа не е ефективно.Климатика по принцип има и много минуси. Шум, завихряне на праха, слаба ефективност при ниски минусови температури.Газовата инсталация е много по добре от климатик. Хем топли помещенията, хем имаш и топла вода за къпане и миене 24/7.А най хубавото за къща е термопомпа в комбинация със соларни панели. Който може да си го позволи да не се чуди.
78
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-евтино е, но ако си с качествен климатик с висок енергиен клас. А тези неща струват скъпо. Вярно е, че с течение на времето те се изплащат, но първоначалната инвестиция е голяма.
77
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само българия се отоплява с климатик.Парното е най свястното и евтино нещо у нас.Но безбройните кражби,лъжи и тормоз и незаконните действия на топлофикация за 30г го направиха пародия.И пак с толкова влошено качество върши работа
76
5
 
6
 
! Отговори
Учителя преди 5 години
От три години съм на климатици...само проверявам дали батерийките в дистанционните и отвреме-навреме чистя филтрите. Вече няма дърва, въглища, кюмбета, пушилки - чиста работа. Родих се...
75
11
 
13
 
! Отговори
Знайко преди 5 години
Климатика е най-безсмисления уред.Няколко хилядарки инвестиция и после идустриален шум.Живяли ли сте в блок с 200 климатика?Истината е в полупасивните къщи.Защо да произвеждаме излишна топлина която само да увеличава ентропията в пространството...?